GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora

Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 15:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić ukratko je predstavio poslovanje Mercatora d.d., u proteklih godinu dana i sumirao važne poslovne događaje.

- Uprkos vrlo zahtjevnim uslovima poslovanja, Mercator je ostvario niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Uspjeli smo povećati prihode i smanjiti zaduženost, istovremeno osiguravajući nesmetano snabdijevanje stanovništva osnovnim potrepštinama, osiguravajući konkurentne cijene i prilagođavajući se potrebama kupaca tokom trajanja pandemije, stoga možemo reći da je poslovanje Grupe Mercator u 2020. godini bilo uspješno, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Dioničari su dali razrješnicu Nadzornom odboru i Upravi za financijsku 2020. godinu i glasali da se neto gubitak finansijske godine reprogramira na djelimično pokriće pozitivnom zadržanom dobiti od 16,3 miliona eura, kao i smanjenjem osnovnog kapitala za 36 miliona eura za pokrivanje neto gubitka za financijsku 2020. godinu.

Na gubitak Mercatora u prethodnoj godini najviše su uticali faktori koji nisu povezani sa osnovnom djelatnošću, odnosno umanjenja vrijednosti ulaganja u podružnice i revalorizacija nekretnina. Prošle godine je Poslovni sistem Mercator ostvario 2,1% više prihoda od prodaje nego 2019, dok je trgovina na malo, koja je osnovna djelatnost, zabilježila rast prihoda od 5,1%. Poboljšanje poslovanja rezultat je inicijative Operativnog plana za efikasno poslovanje (Value Creation Plan) u poslovnoj strategiji.

Dioničari su takođe glasali i o nekim drugim izmjenama i dopunama Statuta kompanije, uključujući odredbu koja omogućava dioničarima da prisustvuju Skupštini i glasaju prije ili elektronskim putem bez fizičkog prisustva na Skupštini (elektronska skupština).

Tagovi: Mercator, Tomislav Čizmić, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
VOZAČI
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
ZAGREB – Uz rastuću nestašicu plina, sirovina, plastike, građevnog drva, čipova i ostale robe, Europu i svijet pogodila je nova nevolja koja dodatno otežava trgovinu i proizvodnju te gura cijene uvis.
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE