GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora

Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 15:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić ukratko je predstavio poslovanje Mercatora d.d., u proteklih godinu dana i sumirao važne poslovne događaje.

- Uprkos vrlo zahtjevnim uslovima poslovanja, Mercator je ostvario niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Uspjeli smo povećati prihode i smanjiti zaduženost, istovremeno osiguravajući nesmetano snabdijevanje stanovništva osnovnim potrepštinama, osiguravajući konkurentne cijene i prilagođavajući se potrebama kupaca tokom trajanja pandemije, stoga možemo reći da je poslovanje Grupe Mercator u 2020. godini bilo uspješno, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Dioničari su dali razrješnicu Nadzornom odboru i Upravi za financijsku 2020. godinu i glasali da se neto gubitak finansijske godine reprogramira na djelimično pokriće pozitivnom zadržanom dobiti od 16,3 miliona eura, kao i smanjenjem osnovnog kapitala za 36 miliona eura za pokrivanje neto gubitka za financijsku 2020. godinu.

Na gubitak Mercatora u prethodnoj godini najviše su uticali faktori koji nisu povezani sa osnovnom djelatnošću, odnosno umanjenja vrijednosti ulaganja u podružnice i revalorizacija nekretnina. Prošle godine je Poslovni sistem Mercator ostvario 2,1% više prihoda od prodaje nego 2019, dok je trgovina na malo, koja je osnovna djelatnost, zabilježila rast prihoda od 5,1%. Poboljšanje poslovanja rezultat je inicijative Operativnog plana za efikasno poslovanje (Value Creation Plan) u poslovnoj strategiji.

Dioničari su takođe glasali i o nekim drugim izmjenama i dopunama Statuta kompanije, uključujući odredbu koja omogućava dioničarima da prisustvuju Skupštini i glasaju prije ili elektronskim putem bez fizičkog prisustva na Skupštini (elektronska skupština).

Tagovi: Mercator, Tomislav Čizmić, Fortenova grupa
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE