GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Petrokemije donijela odluku o dokapitalizaciji, država zadržava kontrolni udjel

Skupština Petrokemije donijela odluku o dokapitalizaciji, država zadržava kontrolni udjel
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 15:50
Autor: SEEbiz
KUTINA - Skupština dioničara Petrokemije u srijedu je donijela jednoglasnu odluku o dokapitalizaciji, doznaje se iz krugova bliskih nadzornom odboru.

O iznosu dokapitalizacije nije se govorilo. U zahtjevu za sazivanje skupštine uprava je predlagala dokapitalizaciju od 70 do 140 milijuna eura. Najveći suvlasnici - turska grupa Yildirim (45,52 posto) i Vlada RH (45.17 posto) postigli su, kako se doznaje, dogovor jer je odluka o dokapitalizaciji donesena jednoglasno.

Zasada se zna da će država zadržati kontrolni paket dionica od 25 do 26 posto. Slijedi rezervacija dionica te se uplate očekuju do kraja travnja.

Da bi dokapitalizacija uspjela i država zadržala kontrolni paket, morat će unijeti najmanje šest milijuna eura kapitala, ukoliko turski partner unese 70 milijuna eura, što je najmanji iznos predložene dokapitalizacije. Temeljni kapital Petrokemije trenutno je 55 milijuna eura.

Od dolaska u Kutinu i preuzimanja Petrokemije, Yildirim je predlagao hrvatskoj vladi otkup njezina vlasničkog udjela. Skupština Petrokemije bila je sazvana 7. veljače i turski većinski vlasnici tada nisu iskoristili priliku da udio države smanje ispod kontrolnog paketa. Tada su započeli i razgovori Yildirima i vlade o budućnosti Petrokemije.

Tvornici uskoro istječu okolišne dozvole. Kako bi bile obnovljene potrebna je modernizacija postrojenja koju će teško biti izvesti prije isteka roka sadašnjih okolišnih dozvola. Neke okolišne dozvole istječu uskoro, a to bi značilo i gašenje proizvodnje. Bez dogovora s državom Yildirim bi taj problem teško riješio.

Vlada je nedavno je zauzela stav da će sudjelovati u dokapitalizaciji. Ministar gospodarstva Damir Habijan je istaknuo kako je Petrokemija Kutina strateška tvrtka za Hrvatsku.

Iz ministarstva gospodarstva potvrdili su kako se proteklih dana razgovaralo s većinskim vlasnicima Petrokemije.

- U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja je održano nekoliko sastanaka s turskim investitorima koji su istaknuli potrebu dodatnog ulaganja u Društvo te su dostavili i svoj Plan ulaganja 2023-2028. Vlada Republike Hrvatske i dalje je stava da je Petrokemija d.d. važno društvo, što se osobito pokazuje u ovo izazovno vrijeme obilježeno ratom u Ukrajini i brojnim geopolitičkim nestabilnostima. U tome smislu, proizvodnja mineralnih gnojiva je od izuzetne važnosti za hrvatsku poljoprivredu i poljoprivrednike, stoga će Vlada Republike Hrvatske i dalje postupati u cilju zaštite interesa poljoprivrednika i hrvatskih građana - stoji u odgovoru Hini iz Ministarstva gospodarstva. Iz ministarstva je potvrđeno kako će u dokapitalizaciji sudjelovati svi "državni" dioničari Petrokemije.

Vlasništvo Vlade u Petrokemiji raspoređeno je na CERP sa 17,9 posto poslovnih udjela, a posredno preko sebi povezanih društava (HPB skrbnički račun u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, JANAF 9,09 posto i PBZ skrbnički račun 5,45 posto), ukupno 45,17 posto udjela. Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a vlasnici preostalih udjela u vlasništvu su mali dioničari.

Tagovi: Petrokemija, Yildrim, Habijan, Željko Klaus
PROČITAJ I OVO
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
UZLET
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
PRODAJA
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
ZAGREB - Adriatic Luxury Hotels (ALH), vodeća hotelska grupacija s portfeljem luksuznih hotela i vila na području Dubrovnika u Hrvatskoj, objavila je stratešku prodaju hotela Odisej, jedinstvene nekretnine smještene u prekrasnom prirodnom okruženju hrvatskog nacionalnog parka na otoku Mljetu.
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
INVESTICIJE
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
TOMISLAVGRAD - Nova era industrijskog razvoja obasjava manje razvijeni kraj, kako se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije Schiller, koja će uskoro otvoriti svoj pogon pod nazivom Ergosana d.o.o. na području Tomislavgrada.
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
PROBLEMI
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
MOSTAR - U ponedjeljak je u Zračnu luku Mostar prisilno sletio manji zrakoplov.
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE