GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slaba prodaja u Sjevernoj Americi zakočila Tevu u trećem tromjesečju

Slaba prodaja u Sjevernoj Americi zakočila Tevu u trećem tromjesečju
KOČNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Izraelska farmaceutska tvrtka Teva, vlasnica hrvatske Plive, izvijestila je u srijedu da su joj prihod u trećem tromjesečju zakočili pad prodaje u Sjevernoj Americi i utjecaj pandemije covida 19 na bolničko liječenje i posjete ordinacijama.

Prihod najvećeg proizvođača generičkih lijekova u svijetu pao je u razdoblju od srpnja do rujna dva posto, na 3,89 milijardi dolara.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 954 milijuna dolara. U istom razdoblju prošle godine kompanija je u toj stavci bilježila gubitak od 3,96 milijardi dolara zbog troška otpisa nematerijalne imovine.

Neto dobit utvrđena prema američkom računovodstvenom standardu iznosila je razdoblju od srpnja do rujna 292 milijuna dolara, nakon 4,34 milijarde dolara neto gubitka u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Uteg rezultatima u ljetnom tromjesečju bio je 7-postotni pad prihoda u Sjevernoj Americi, na 1,88 milijardi dolara, zbog smanjenih aktivnosti u bolnicama i ordinacijama u jeku pandemije covida 19.

Isti je postotni pad bilježio i prihod od prodaje generičkih lijekova, na 859 milijuna dolara. U Europi porastao je pak devet posto, na 1,22 milijarde dolara.

Oslonac rezultatima bio je veći prihod od prodaje lijeka za Huntingtonovu bolest Austedo, za 19 posto, i lijeka za migrenu Ajovyja, za 31 posto.

Izraelska je farmaceutska tvrtka u razdoblju od srpnja do rujna smanjila ulaganja u istraživanje i razvoj za 14 posto, na 222 milijuna dolara, režući projekte novih lijekova za bolove i neuropsihijatrijske bolesti i novih generičkih lijekova.

Tevin je dug na kraju rujna bio za 5,2 posto manji nego na kraju lipnja i iznosio je 23,8 milijardi dolara.

Kompanija u ovoj godini očekuje prihod u rasponu od 16 do 16,4 milijarde dolara, nakon prošlogodišnjih 16,7 milijardi dolara. Prilagođena dobit po dionici trebala bi se kretati u rasponu od 2,5 do 2,7 dolara, u usporedbi s prošlogodišnjih 2,57 dolara.

Tagovi: Teva, Pliva, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE