GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Koncesionari u redovnom autobusnom prometu samo Nomago i Arriva

Slovenija: Koncesionari u redovnom autobusnom prometu samo Nomago i Arriva
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2022 / 17:24
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema izboru Ministarstva infrastrukture, koncesionari u linijskom autobusnom prijevozu bit će u 12 područja ili lotova, a samo će Nomago i Arriva dobiti samo jednu ponudu za devet od 12 parcela. Odluka nije konačna jer će se Avtobusni promet Murska Sobota žaliti ili podnijeti zahtjev za reviziju.

Naime, autobusni promet prijavio se za pomurski kompleks i ponudio cijenu od 1,94 eura po kilometru, dok je Arriva ponudila cijenu od 1,80 eura po kilometru. Istovremeno, cijena za sva ostala područja u zemlji, s izuzetkom primorsko-kraške regije, je ista, odnosno 1,95 eura.

Direktor soboškog prijevoznika Darko Kovač potvrdio je da će se žaliti, navodeći navodne povrede u postupku te činjenice i dokaze koji dokazuju navodne prekršaje. Ministarstvo u Pomurju Arrivi je dodijelilo svih 100 mogućih bodova, a soboškoj tvrtki 94,60 bodova, a razlika je zbog cijene kilometra.

Autobusni promet sada pokriva oko tri milijuna kilometara godišnje u linijskom prijevozu, s novim natječajem za 4,6 milijuna. Oko 80 posto prihoda ostvaruje linijski promet, a ostatak turizam, školske linije i drugi prijevoz. Prema izračunima, Arriva bi državi za prijevoz u Pomurju naplatila 8,3 milijuna eura, a autobusni prijevoz 8,9 milijuna eura.

Bernardka Maučec Cigan i Franc Banfi preuzeli su soboškog prijevoznika 2020. godine uz pomoć MSIN grupe. Tvrtka zapošljava oko 140 ljudi. Aktivna je i u turizmu, autoškolama, servisu i prodaji vozila kroz poslovne jedinice i poslovnice Autobusni kolodvor . Kako kažu, teško bi se opstalo bez koncesije.

Komplikacija u odabiru nastala je i u Osrednjeslovenskoj regiji, jer je Arriva dala ponudu zajedno s Ljubljanskim putničkim prijevozom. Kako prijevoznici u vlasništvu općina ne bi trebali surađivati, ponuda je nedopuštena, pa neće predati lot.

Maksimalna moguća ponuđena cijena bila je 1,95 eura po kilometru, grupa autobusnih prijevoznika Arriva dobila je dionice Gorenjska i Podravska, a Nomago dionice Savinjska, Jugovzhodna, Goriška, Koroška, Posavska, Primorsko-notranjska i Zasavska. Obalno-kraški kompleks dobio je Arriva s ponudom od 1,94 eura po kilometru.

Samo tri regije dobile su dvije ponude od ministarstva: za jugoistočnu Sloveniju, Pomurje i Obalno-krašku regiju. Nomago i Arriva borili su se samo u Primorsko-kraškoj i jugoistočnoj Sloveniji, u prvom je pobijedio Arriva, u drugom Nomago.

U izboru pobjednika cijena ponude pridonijela je odluci sa 70 posto, a preostalih 30 posto je uključivanje malih autobusnih prijevoznika u konzorcij. Odluka je dijelom nastala i zbog činjenice da će ekološka vozila koristiti operateri, uz uvjete od 4 eura.

Ministarstvo infrastrukture objavilo je međunarodni natječaj za koncesije u javnom linijskom međugradskom prijevozu u kolovozu prošle godine, a autobusne tvrtke su do 10. prosinca dostavile ponude. Odluka je objavljena na portalu za e-naručivanje. Natječaj predviđa da će putnici dobiti oko 20 posto više veza.

Međutim, javni putnički prijevoz suočava se s još jednom velikom sustavnom promjenom. Vlada je usvojila prijedlog zakona o upravljanju javnim putničkim prijevozom kojim se predviđa osnivanje državne tvrtke koja će objediniti upravljačke funkcije u jednom tijelu. Operater bi se brinuo o mreži prodaje karata i sklapao ugovore s autobusnim kolodvorima o prodaji karata. Novac od prodanih ulaznica išao bi izravno operateru, odnosno državi, koja bi izvođaču plaćala naručene usluge.

Prednost ovakvog sustava je u tome što prijevoznici više ne bi odustajali od neekonomičnih veza tijekom kojih su, za razliku od vožnji zaposlenika i studenata, uglavnom popodnevna i praznična. Osim toga, udio putnika koji koriste javni prijevoz u Sloveniji jedan je od najnižih u zemljama EU.

Tagovi: Nomago, Arriva, slovenski autobuseri, Bernardka Maučec Cigan, Franc Banfi
PROČITAJ I OVO
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
PROBLEMI
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
SKOPJE - Javno poduzeće za državne ceste (JPDP) Sjeverne Makedonije poništilo je natječaj vrijedan 22,6 miliona eura na kojem je za nadzor izgradnje novih autocesta u ovoj zemlji izabrana tvrtka IGH Institut iz Zagreba, zajedno sa Institutom za ceste sa sjedištem u Velesu, tvrdi makedonski portal Faktor.
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE