GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija uvodi elektronske vinjete

Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 12:38
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.

Novi sustav naplate putničkih automobila funkcionirat će tako što će kamere snimati registarske tablice, a Darsovi kontrolni mehanizmi pripazit će na to tko je platio vinjetu, a tko nije. Ako jest, podaci će se izbrisati odmah, ako ne, izbrisat će se na kraju postupka.

Kupnja e-vinjete bit će moguća putem aplikacije, putem interneta ili na benzinskim postajama. Vinjeta će vrijediti godinu dana od datuma kupnje, a ne kao sada, kada vrijedi do 31. siječnja godine koja slijedi godinu na koju se odnosi. Trenutne kategorije vinjeta ostat će u uporabi, tj. Godišnje, polugodišnje i tjedne za tri različite kategorije vozila nosivosti do 3,5 tone.

Prema Ministarstvu infrastrukture, cijena će ostati ista. Sada godišnja vinjeta za osobni automobil košta 110 eura, mjesečna vinjeta 30 eura, a tjedna vinjeta 15 eura. Kada se vozilo povuče iz prometa, bit će moguće vratiti dio novca.

Novi sustav e-vinjeta, za koji je Dars već raspisao natječaj za uspostavu i rad sustava, zamijenit će trenutni sustav koji je na snazi od 2008. godine, a njegovo uvođenje zakazano je za prosinac 2021. godine. u međuvremenu, najveća dopuštena masa preko 3,5 tone ima njihov DarsGo elektronički sustav naplate cestarine uveden u travnju 2018.

Tagovi: vinjete, DARS, cestarine, DarsGo
PROČITAJ I OVO
Windrose Airlines otkazao dio letova prema Zagrebu
POTEZI
Windrose Airlines otkazao dio letova prema Zagrebu
ZAGREB - S obzirom na činjenicu da je ulazak stranih državljana u Republiku Hrvatsku limitiran nakon posljednje uvedenih epidemioloških mjera, Windrose Airlines otkazao je određene letove prema Zagrebu u prosincu.
Lucijan Carić i Leon Juranić odbili nominaciju za Zlatnu kunu
POTEZI
Lucijan Carić i Leon Juranić odbili nominaciju za Zlatnu kunu
ZAGREB - Lucijan Carić i Leon Juranić iz DefenseCodea odbili su nominaciju za nagradu Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna.
Cosco želi dodatni udjel u Luci Pirej
AMBICIJE
Cosco želi dodatni udjel u Luci Pirej
ATENA - Kineski Cosco izrazio je namjeru da preuzme dodatnih 16 posto udjela u Luci Pirej.
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
PORAZNO
Omnio proglasio zagrebački aerodrom najgorim u Europi
BERLIN - Omnio, njemačka internetska platforma za putovanja vlakom, autobusom i avionom, proglasila je hrvatsku Međunarodnu zračnu luku Zagreb - Franjo Tuđman najgorom među 30 u Europi. Od mogućih 100 bodova dobila je nula.
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
LIJEK
Dostupan lijek koji sprječava širenje korone kod zaraženih
ZAGREB - Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia otkrio je da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je učinkovit u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE