GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sloveniji kredit EIB-a od 90 milijuna eura za novu cijev kroz Karavanke

Sloveniji kredit EIB-a od 90 milijuna eura za novu cijev kroz Karavanke
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 14:13
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Europska investicijska banka (EIB) odobrila je 90 milijuna eura zajma za gradnju druge cijevi tunela Karavanke, a ugovor o kreditu potpisali su u četvrtak predstavnici EIB-a i slovenske državne tvrtke za autoceste DARS.

Sredstva EIB-a koristit će se i za sanaciju postojeće cijevi u tunelu koji je glavni cestovni prijelaz između Slovenije i Austrije, a otvoren je za promet 1991. S europskom bankom vode se i razgovori o kreditiranju još nekih cesta u Sloveniji, kazao je povodom potpisivanja ugovora novinarima direktor DARS-a Tomaža Vidica.Osim kreditom EIB-a, DARS namjerava gradnju nove cijevi tunela financirati dijelom vlastitim sredstvima, a dijelom drugim kreditima uz jamstvo države.Kredit EIB-a otplaćivat će se 22 godine uz početni trogodišnji moratorij.Posao gradnje druge cijevi tunela Karavanke sa slovenske strane dobilo je na javnom natječaju tursko poduzeće Cengiz, s kojim je potpisan ugovor po kojemu će dobiti 98,6 milijuna eura.

Radovi će, kako je predviđeno, početi ovog proljeća, a tunel bi morao biti završen do 2025. godine.Ukupna dužine nove cijevi u tunelu kroz Karavanke iznosit će 7948 metara, od čega će polovicu napraviti Slovenija, a polovicu Austrija. Austrija je radove sa svoje strane započela još 2018., dok je u Sloveniji međunarodni natječaj za izvođača radova ponavljan zbog pritužbi pa je došlo do kašnjenja.

EIB je u posljednjih pet godina u Sloveniju investirao 1,23 milijarde eura i jedan je od najvećih ulagača u slovensko gospodarstvo, a osim u prometnu infrastrukturu odobrava i povoljne kredite za druge prjekte, kao što je energetika i povećanje energetske učinkovitosti, istaknuli su na konferenciji za novinare predstavnici EIB-a.

Tagovi: tunel Karavanke, DARS, Europska investicijska banka
PROČITAJ I OVO
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
AKVIZICIJE
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
NEW YORK - Američki proizvođač papira i ambalaže International Paper pristao je preuzeti britanskog rivala DS Smith za 5,8 milijardi funti (6,8 milijardi eura), nadmašivši međunarodnu grupu za papir i ambalažu Mondi za 700.000 funti.
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
PLANOVI
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
ESSEN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Litvi izgraditi novu tvornicu za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 milimetara.
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
AKVIZICIJE
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
ZAGREB - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
POTONUĆE
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
LONDON - Dionice Dr. Martensa potonule su u utorak 30% i dosegnule rekordno nisku razinu ranih poslova, nakon što je proizvođač cipela objavio izazovnu prognozu za 2025. zbog slabijih prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE