GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada priprema nove prepreke Fortenova grupi oko Mercatora

Slovenska vlada priprema nove prepreke Fortenova grupi oko Mercatora
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2021 / 18:58
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ljubljansko Delo danas piše da je slovenska vlada odnosno Ministarstvo gospodarstva Zdravka Počivalšeka, koji je u prošlosti više puta isticao sistemsku važnost najveće slovenske maloprodaje i izrazio rezervu zbog prijenosa Mercatora na Fortenova grupu, priprema još jednu prepreku hrvatskoj grupi.

Nakon zakonskih promjena donesenih jednim od zakona protiv krune, Fortenova će kao strani ulagač morati upisati svoj vlasnički ulazak u ministarstvo gospodarstva, a posebno povjerenstvo će tada odlučiti hoće li odobriti investiciju. Iz Ministarstva rada zasad nisu zaprimljena objašnjenja.

Mercator je definiran kao sistemski važna tvrtka u zakonu o uvjetima za imenovanje izvanrednog člana Uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za državu, poznatom kao lex Agrokor, ali mandat izvanrednog člana Uprave prestaje kad Mercator i Agrokor prestaju postojati. Postupak insolventnosti u slučaju Agrokora je okončan.

Međutim, očekuje se da će Fortenova, koja će u trenutku prijenosa postati 88% vlasnik Mercatora, objaviti ponudu za preuzimanje. Među ostalim vlasnicima Mercatora su i hrvatski fondovi putem fiducijarnih računa i neki mali investitori.

Podsjetimo, u petak su dioničari Fortenova grupe na skupštini imatelja depozitarnih potvrda izdanih od strane Fortenova Group STAK Stichting održanoj u Nizozemskoj, izglasali sve predložene odluke, između ostalih, i one koje se odnose na konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe vezano uz prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu. Tako je Fortenova grupa dobila odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, koje će se koristiti za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinanciranja Mercatorovog duga prema bankama.

Ujedno, dioničari su izglasali odluku o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi, čime se na Fortenova grupu prenosi 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbank. Istodobno, tom zamjenom udio Sberbank u vlasništvu Fortenova grupe raste na 44 posto.

Tagovi: Mercator, Agrokor, Zdravko Počivalšek, Sberbank, Fortenova grupa, Fabris Peruško, VTB bank
PROČITAJ I OVO
Turkish Airlines ugodno iznenadio: Cargo segment zaslužan za dobit
U PLUSU
Turkish Airlines ugodno iznenadio: Cargo segment zaslužan za dobit
ISTANBUL - Turkish Airlines postao je jedan od prvih velikih zrakoplovnih prijevoznika koji je ove godine zabilježio dobit, jer su mu prihodi od tereta pomogli da prevlada oštar pad broja putnika uzrokovan pandemijom koronavirusa.
Washington zagovara ukidanje patenata za cjepivo protiv covida
PATENTI
Washington zagovara ukidanje patenata za cjepivo protiv covida

WASHINGTON - Sjedinjene Države zagovaraju ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za cjepivo protiv covida-19 kako bi se ubrzali proizvodnja i raspodjela dragocjenog seruma u svijetu, priopćila je u srijedu Bidenova administracija.

Energoprojekt u 2020. ostvario milijardu dinara neto dobiti
U PLUSU
Energoprojekt u 2020. ostvario milijardu dinara neto dobiti
BEOGRAD – Energoprojekt holding AD u 2020. godini ostvario je prihod od 28,3 milijardi dinara i neto dobitak od milijardu dinara.
Njemačka, Francuska i Španjolska dogovorile se o borbenom avionu
DOGOVOR
Njemačka, Francuska i Španjolska dogovorile se o borbenom avionu
BERLIN - Francuska, Njemačka i Španjolska dogovorile su se o idućim koracima u razvoju zajedničkog borbenog zrakoplova i nadaju se da će do sredine svibnja usuglasiti sve pojedinosti, izjavio je u srijedu izvor iz njemačkog ministarstva obrane.
Deutsche Post utrostručio dobit zahvaljujući procvatu internetske trgovine
UZLET
Deutsche Post utrostručio dobit zahvaljujući procvatu internetske trgovine
BERLIN - Njemačka logistička tvrtka Deutsche Post izvijestila je u srijedu da je utrostručila dobit u prvom tromjesečju zahvaljujući procvatu internetske trgovine, predviđajući nastavak tog trenda i oživljavanje globalne razmjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE