GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske mljekare lani proizvele više konzumnog mlijeka, ali manje maslaca i sira

Slovenske mljekare lani proizvele više konzumnog mlijeka, ali manje maslaca i sira
MLIJEČNI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 22:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 2021. slovenske mljekare proizvele su više konzumnog mlijeka, vrhnja, sirutke i drugih mliječnih proizvoda nego godinu prije, a manje maslaca, sireva i fermentiranih mliječnih proizvoda.

Proizvodnja konzumnog mlijeka u mljekarama lani je porasla nakon četiri godine pada, objavio je ovaj tjedan Državni zavod za statistiku Republike Slovenije (Surs).

Mljekari su lani proizveli približno 160.700 tona konzumnog mlijeka, što je 1,7 posto više nego 2020. U strukturi konzumnog mlijeka posljednjih godina raste proizvodnja punomasnog mlijeka. U 2010. godini to je činilo 52 posto proizvodnje konzumnog mlijeka, a lani je taj udio premašio 84 posto. Preostalim udjelom uglavnom je dominiralo poluobrano mlijeko, a proizvodnja obranog mlijeka bila je vrlo mala.

Lani je izvezeno oko 321.100 tona mlijeka, što je 3,8 posto više nego godinu prije. Od toga je gotovo 250.700 tona punomasnog mlijeka bilo u rinfuzi. Pritom je u zemlju uvezeno oko 37.800 tona mlijeka, što je 4,7 posto manje nego godinu prije.

Mljekari su lani proizveli gotovo 12.000 tona vrhnja, što je 0,5 posto više nego godinu prije. Proizvodnja vrhnja s više od 29 posto masti (odnosno uglavnom slatkog vrhnja) u posljednjih je 16 godina smanjena s 9800 tona na manje od 6100 tona, dok je proizvodnja vrhnja s manje od 29 posto masti (uglavnom kiselog vrhnja) povećao se s 3900 na gotovo 5900 tona.

Slovenija je neto uvoznik vrhnja. Lani je uvezla nešto manje od 4300 tona, ali izvezla oko 1300 tona vrhnja. U odnosu na 2020. izvoz je povećan za pet posto, dok je uvoz smanjen za 6,4 posto.

Proizvodnja fermentiranih mliječnih proizvoda bilježi blagi pad nakon pet godina rasta. Lani su mljekare proizvele nešto manje od 46.000 tona, što je 0,6 posto manje nego 2020. godine. Uvezeno je oko 14.200 tona fermentiranih mliječnih proizvoda, što je 0,7 posto manje, a izvezeno gotovo 17.600 tona, što je 1,6 posto više nego prethodne godine.

Smanjena je i proizvodnja sira. Proizvedeno je oko 15.700 tona, što je 0,5 posto manje nego 2020. godine. Uglavnom je smanjena proizvodnja zrelih sireva, dok je porasla proizvodnja svježih sireva. Lani je uvezeno gotovo 29.200 tona sira, što je 6,9 posto više, a izvezeno oko 9.700 tona, što je godišnji rast od 2,5 posto.

Smanjena je i proizvodnja maslaca i namaza. Mljekare su proizvele približno 2700 tona, što je 5,5 posto manje nego 2020. godine. Slovenija i dalje proizvodi više tih mliječnih proizvoda nego što ih uvozi, no i uvoz se posljednjih godina povećava. Lani smo ih uvezli gotovo 2500 tona, što je 4,8 posto više nego godinu prije, a izvoz je porastao za 64 posto na oko 250 tona.

Mljekari su prošle godine povećali proizvodnju mlijeka u prahu za više od 40 posto, a proizvodnju ostalih mliječnih proizvoda za gotovo 25 posto.

Vrijednosti uvoza i izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda prošle su godine bile veće nego godinu prije. Uvezeno je gotovo 187 milijuna eura mlijeka i mliječnih proizvoda, što je 7,7 posto više nego 2020. godine, a izvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od oko 190 milijuna eura, što je osam posto više.

Prošle godine glavni slovenski izvozni proizvod bilo je punomasno mlijeko u zbirnoj ambalaži, kojega je izvezeno za više od 89 milijuna eura. Kao i prethodnih godina, glavni uvozni mliječni proizvod bio je sir, kojeg je uvezeno za gotovo 113 milijuna eura.

Tagovi: slovenske mljekare, mlijeko, sir, kravlji sir, vrhnje, maslac
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE