GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske železnice najavljuju širenje na Hrvatsku i Srbiju

Slovenske železnice najavljuju širenje na Hrvatsku i Srbiju
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2020 / 18:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LJUBLJANA - Objavivši skoro zaključenje sporazuma o ulasku češkog EPH Holdinga u vlasničku strukturu tvrtke kćeri Slovenskih željznica za teretni prijevoz, direktor Slovenskih železnica Dušan Mes najavio je širenje tvrtke na susjedna tržišta.

- S svježim kapitalom koji će teretni prijevoz dobiti kroz suradnju s EPH Holdingom, preuzeli bi određene tvrtke, među ostalim, u Hrvatskoj i Srbiji – najavio je Mes u intervjuu za slovenski Dnevnik, ne precizirajući koje su točno tvrtke u regiji na meti SŽ-a Teretni prijevoz.

Češki holding trebao bi preuzeti 49 posto vlasništva u SŽ-u Teretni prijevoz, a procjenjuje se da će ga to koštati oko 80 milijuna eura. U ovoj tvrtki kćeri SŽ-a zaposleno je 1200 radnika, a u 2018. poslovala je s osam milijuna eura dobiti.

Iznoseći detalje pregovora s EPH Holdingom, Mes je naveo kako je postignut dogovor o iznosu dokapitalizacije i poslovnim planovima za SŽ Teretni prijevoz do 2030. Preostaje, dodao je, da se s češkim ulagačem postignu dogovori o postojećim ugovorima Teretnog prijevoza s ostalim tvrtkama unutar sustava slovenskih državnih željeznica.

Slovenske željeznice oglasile su potragu za strateškim investitorom u teretni prijevoz 2016.. Osim s EPH-om, pregovarali su s još šest ulagača, među ostalim, iz Austrije, Njemačke, Poljske i Rusije.

Iako mu je osnovni biznis energetika, EPH Holding, jedna od najvećih čeških kompanija u vlasništvu Daniela Kretinskog, posljednjih je godina sve poduzetniji ulagač u transport i logistiku. U sastavu holdinga je oko 70 tvrtki u Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Francuskoj.

S obzirom na raspostranjenost poslovanja EPH-a u Europi, slovenski mediji procjenjuju da bi se Slovenskim željeznicama, ali i slovenskom gospodarstvu u cjelini, mogle otvoriti brojne prilike za povećanje prihoda i investicije. Od spomenutog dogovora državnih željeznica i EPH-a, mogla bi, među ostalim, profitirati luka Koper, navode mediji u Deželi.

U 2018. EPH Holding je ostvario prihod od sedam milijardi eura, ima oko 25000 zaposlenih, najveći je proizvođač električne energije u Češkoj, vlasnik je najvećih rudnika lignita u Njemačkoj i jedan od najvažnijih trgovaca ruskim plinom u Europi.

Daniel Kretinski, čije bogatstvo magazin Forbes procjenjuje na tri milijarde dolara svrstavajući ga među tisuću najbogatijih ljudi na svijetu u 2019., osnovao je EPH Holding 2009. kapitalom svoje J&T grupe koja je u Hrvatskoj prisutna kroz ulaganja u negdašnju Vaba banku i riječki Novi list. U EPH uložio je i fond PFF Petra Kellnera, najbogatijeg Čeha čiji se imetak procjenjuje na 15 milijardi dolara.

Ako se ostvare spomenute najave Dušana Mesa o regionalnom širenju SŽ-a Teretni prijevoz, na meti slovenskih i čeških ulagača mogao bi se naći HŽ Cargo kojeg je Vlada Zorana Milanovića neuspješno pokušala privatizirati 2013..

Tagovi: Slovenske železnice, Dušan Mes, EPH Holding, Luka Koper, Vaba banka, HŽ Cargo, Novi list, Daniel Kretinski
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE