GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smederevo: Gasi se visoka peć, strahuje se od otkaza

Smederevo: Gasi se visoka peć, strahuje se od otkaza
GAŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2022 / 21:16
Autor: SEEbiz
SMEDEREVO - U prva tri meseca ove godine bila je gotovo na pobedničkom tronu - smederevska Železara pre ekonomske i energetske krize bila je u top tri najveća izvoznika u Srbiji.

Kako se situacija na globalnom tržištu komplikovala, potražnja za čelikom je opala i to je kineskog investitora HBIS, koji vodi Železaru, navelo da ugasi jednu od dve visoke peći. Smanjenje proizvodnje za 50 odsto, uveravaju u toj kompaniji, neće uticati na broj zaposlenih, iako stručnjaci imaju drugačije prognoze.

Turbulencije na tržištu, rast cene energenata, smanjena potražnja za čelikom ili jednom rečju – kriza, navela je vlasnike smederevske Železare na radikalan potez: jedna od dve visoke peći biće ugašena. Iz kompanije HBIS za N1 navode da će visoka peć broj dva nastaviti sa radom.

„U kompaniji HBIS Serbia u toku su pripreme za gašenje Visoke peći br. 1. Razlog tome je globalna situacija na tržištu koja je dovela do smanjena potražnje za čelikom. Svoje poslovanje prilagodili smo trenutnoj situaciji, a kada budu stvoreni tržišni uslovi peć će biti ponovno pokretnuta“, kažu iz kompanije.

Ali bez zvaničnog odgovora na pitanje da li će zbog gašenja dela proizvodnje biti i smanjenja broja zaposlenih u kompaniji. Za „Politiku“ su, ipak, iz Železare naveli da neće doći do otpuštanja ili ponuda za plaćeno, odnosno neplaćeno odsustvo. Sindikalci kažu da je kompanija morala da smanji proizvodnju da bi se najefikasnije ispunili zahtevi kupaca.

„Nema naznaka da će se smanjiti broj zaposlenih u kompaniji HBIS Serbia, bez obzira na to što je predviđeno gašenje Visoke peći broj 1. Kompanija HBIS nastavlja sa radom u Srbiji i trenutni tržišni uslovi neće promeniti realizaciju proizvodnih ciljeva u 2022.godini, prema informacijama sa kojima raspolaže sindikat“, rekao je Saša Čolić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Iz Ministarstva energetike i privrede bez reakcija na najavljeno gašenje dela proizvodnje. A da li bi investitor, kineski HBIS, mogao da odustane od Železare ukoliko se kriza na globalnom tržištu nastavi?

Kina ima strateške planove za Evropu, a smederevska Železara može da „preživi“ i uz potencijalne gubitke – objašnjava za N1 savetnik za strane investicije Mahmut Bušatlija.

„Negde su oko dva miliona mogli da prave sa obe peći, sa ovom jednom mogu nekih 800.000 tona mogu da naprave i to može da održi tu fabriku i dalje, ne moraju je napuštati. Najverovatnije da ako zatvore tu peć – može doći i do otpuštanja jednog broja ljudi, teško je sada reći koliko. Ali, moramo očekivati smanjenje aktivnosti i ostalih investitora ovde“, smatra Bušatlija.

Železara je bila treća na listi najvećih izvoznika u Srbiji u prva tri meseca 2022. godine sa izvozom vredim 234,7 miliona evra.

Ipak, Pokret „Tvrđava“ iz Smedereva navodi da su prvi signali krize na tržištu čelika stigli iz Evrope – krajem juna smanjenje proizvodnje pokrenuo je indijski „Mital“ koji drži železaru u Francuskoj, dok je u železari u Bremenu u Nemačkoj skraćeno radno vreme.

Dodaju da bez obzira na uverenja koja stižu i iz kompanije i iz sindikata, u Smederevu već postoji bojazan da će veliki broj radnika ostati bez posla.

Tagovi: Železara Smederevo, čelik, Mahmut Bušatlija, Saša Čolić, HBIS grupa, ruski gAS, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE