GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast dobiti Cinkarne u 2021.

Snažan rast dobiti Cinkarne u 2021.
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 21:46
Autor: SEEbiz
CELJE - Cinkarna Celje je u 2021. godini ostvarila 192,5 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 12 posto više nego 2020. godine, dok je neto dobit tvrtke porasla za 75 posto na 33,2 milijuna eura.

Operativna dobit (EBITDA) dosegnula je 51,8 milijuna eura, odnosno 58 posto više nego godinu prije i 27 posto prodaje.

Cinkarna je lani najveći dio prihoda ostvarila od izvoza - vrijednost izvoza iznosila je 175,1 milijun eura, što je 11 posto više nego 2020. - a potražnja je bila povoljna na svim tržištima. Tržište trenutno nedostaje titanovog oksida, što se očituje i poskupljenjem ovog najvažnijeg proizvoda celjske tvrtke, navodi se u izvješću o poslovanju u 2021. koje je u utorak predstavljeno nadzornom odboru Cinkarne.

Azijska konkurencija je prisutna, ali po znatno višim cijenama nego u prethodnim razdobljima. Više prodajne cijene azijskih dobavljača stvorile su veću potražnju za proizvodima zapadnih multinacionalnih kompanija i domaćih proizvođača u situaciji sužene ponude, napisali su u današnjem priopćenju uprava tvrtke i Aleš Skok.

Trenutna geopolitička situacija u poslovno okruženje unosi veliku neizvjesnost na dijelu europskog energetskog tržišta, upozorava uprava celjske tvrtke. Više razine cijena energije u Europi nego u Aziji i Sjevernoj Americi mogle bi imati jači utjecaj na konkurentnost europskih proizvođača.

Iz tvrtke ističu da je financijsko poslovanje Cinkarne Celje tradicionalno konzervativno, te da je tvrtka financijski stabilna. Na kraju prošle godine iznos sredstava iznosio je 59,7 milijuna eura i bio je 22 milijuna eura veći nego na kraju 2020. Cinkarna je lani izdvojila 11 milijuna eura za ulaganja, posebice u proizvodnju titanovog dioksida.

Tagovi: Cinkarna Celje, Cinkarna
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE