GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast prijevoza kontejnera željeznicom između Kine i Europe

Snažan rast prijevoza kontejnera željeznicom između Kine i Europe
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 10:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na početku pojave pandemije Covida-19 u cijelome svijetu došlo je do neočekivanih i izuzetno velikih poremećaja u lancima opskrbe.

Kada je riječ o troškovima zračnog prijevoza iz Kine, oni su se u jeku pandemije višestruko povećali zbog otkazivanja putničkih letova, no situacija se već tijekom ljeta polako počela stabilizirati. Tako je s početka krize zbog brojnih otkazivanja letova aviokompanija promet preusmjeren na charter letove i željeznički prijevoz tereta, ponajviše iz Kine prema Europi.

Prijevoz kontejnera željeznicom između Kine i Europe uvelike se povećao u odnosu na prošlu godinu. Poznato je da se Novi put svile godinama manje koristi za prijevoz tereta, ali tek nedavno je postala aktualna opcija zbog novonastale situacije u prijevozu robe s Dalekog Istoka.

Pozitivna je naznaka da je u razdoblju u kojem smo iskusili lockdown i gospodarsku krizu u Hrvatskoj, dakle u prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima DZS-a zabilježen porast željezničkog teretnog prijevoza od 5.3 posto u odnosu na lani.

Kako se gospodarska kriza uzrokovana globalnom pandemijom nastavlja, oporavak potkapacitiranih lanaca opskrbe se ne nazire. Sve više robe se u Europu i iz nje prevozi teretnim vlakovima i brodovima.

- Željeznički prijevoz tereta je odlično i pouzdano rješenje u pogledu troškova i tranzitnog vremena. Roba iz Kine stiže do europskih centara Varšave, Dunajske Strede i Budimepešte u prosjeku od dva tjedna, a do Hrvatske za 18-22 dana – objašnjava Zoran Starčević, direktor jednog od vodećih špeditera u Hrvatskoj cargo-partner d.o.o.

U željezničkom prometu za prijevoz generalnog tereta koriste se teretni DRY kontejneri visine 40 stopa, a najviše se prevozi razna mašinerija, strojevi ili dijelovi strojeva, elektroničke komponente, metalni i plastični proizvodi i slično.

Što se pomorskog prijevoza tiče, on je i dalje najpopularnija opcija prijevoza tereta jer je cjenovno najpovoljniji. Nudi širok spektar prijevoznih usluga od punih (FCL – full load container), zbirnih kontejnera (LCL – less container load), kao i posebna rješenja specijalnog prijevoza prilagođenih potrebama svim korisnicima.

- Pomorskim putem prevozi se roba široke potrošnje od elektronike, auto guma, konzervirane i smrznute hrane, igrački, posuđa, pa do auto dijelova, prehrambenih proizvoda i ostalog – komentira Zoran Starčević iz cargo-partnera.
Jedna od važnih značajki pomorskog prijevoza je rashlađena roba koja je važna karika u lancu opskrbe hranom i važan oblik prijevoza voća, povrća, mesa, mliječnih proizvoda, ribe i ostalih prehrambenih proizvoda, a također i neprehrambenih proizvoda, poput cvijeća, lijekova i filma.

REEFER kontejneri su veliki hladnjaci u kojima se prevozi roba koja zahtjeva kontrolu, odnosno održavanje temperature.

Kod uvoza banana iz Ekvadora bitno je da se prevoze u kartonskim kutijama, te da je za vrijeme prijevoza banana održavana konstantna temperatura od +13 stupnjeva uz točno određenu razinu kisika, odnosno atmosfere unutar kontejnera kako bi se spriječio prerani proces sazrijevanja voća. Na isti način se prevoze i citrusi iz Argentine, ili naranče iz Španjolske.

Za potrebe ostalih vrsta tereta, koriste se OPEN TOP kontejneri sa otvorenim krovom i FLAT RACK kontejneri koji služe za utovar vanbgabaritne robe, tipa velikih mašinerija ili bagerskih guma. OPEN TOP kontejneri se mogu pokriti po potrebi ceradom, dok FLAT RACK može spustiti stranice tako je moguće doslovno ukrcati svaki veći, odnosno vangabaritni teret. DRY kontejneri mogu voziti sve što ne podrazumijeva temperaturni režim, od opasne robe (koja je podijeljena po klasama, a za svaki takav teret potrebna je dozvola od brodara, npr baterije, razne zapaljive tekućine, itd.) do cigli, cementa, metalnih šipki i konstrukcija, pa do granulata pakiranih u „big bag“ vrećama.

Luka Rijeka jedan je od važnih ulaza u srednju Europu, ima direktne brodske linije s Dalekim Istokom, a jedna od dodatnih prednosti za naše tržište je željeznička poveznica s državama Balkana i srednje Europe.

Roba koja stiže do Luke Rijeka tovari se dalje na kamione ili željeznicu prema destinaciji, s time da se željeznički prijevoznici ravnaju prema dolascima kako bi se roba ukrcala na vlak isti ili sljedeći dan po dolasku.

- Prošle godine kontejnerski terminal Adriatic Gate ostvario je kontejnerski promet od preko 305 000 TEU-a. Budući da se očekuje rast u sljedećim godinama koji bi mogao premašiti količinu od 600 000 TEU-a, naš ured na terminalu na raspolaganju je kupcima 24/7 što im može olakšati manipulaciju i cjelokupnu administracija pri otpremi i dopremi kontejnera – zaključuje Zoran Starčević, direktor logističke tvrtke cargo-partner.

Tagovi: kotejneri, promet kontejnera, Adriatic Gate Container terminal, Jadranska vrata, Novi put svile, Zoran Starčević, Cargo-partner, Luka Rijeka,
PROČITAJ I OVO
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE