GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sokol Marić predložio otvaranje stečaja

Sokol Marić predložio otvaranje stečaja
STEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 13:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sokol Marić d.o.o u predstečaju, zaštitarska tvrtka kojoj je osnivač Zlatko Marić, podnijela je zagrebačkom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečaja navodeći kao razlog neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana.

Prijedlog za pokretanjem stečaja potpisali su predsjednik i članovi uprave Zlatko Marić, Ante Perčin i Kristian Marić, a uslijedio je nakon prošlogodišnjeg rješenja kojim se potvrđuje da su vjerovnici u predstečajnom postupku prihvatili izmijenjeni plan restrukturiranja te tvrtke od koje potražuju 178,5 milijuna kuna.

Prihvaćenim izmijenjenim planom restrukturiranja Sokol Marića bankama kao najvećoj grupi vjerovnika s oko 138 milijuna kuna potraživanja otpisivalo se 42 posto njihovih tražbina u ukupnom iznosu od oko 58 milijuna kuna te im se preostali iznosa duga od 80,1 milijun kuna trebao isplatiti "kroz nove instrumente stečene nagodbom Sokol Marića i vjerovnika Agrokora".


Prema planu, Addiko banci, koja potražuje oko 40,4 milijuna kuna, smanjivala se tražbina za 17 milijuna kuna, a Raiffeisen banci kao najvećem vjerovniku predloženo je smanjenje 20,5 milijuna kuna od ukupne tražbine od 48,9 milijuna kuna. U istim omjerima i otpisu potraživanja bila je predložena i isplata drugih banaka koje, osim već navedenih, potražuju ukupno oko 49 milijuna kuna.

Novi plan Sokol Marića bio je dostavljen nakon što je Trgovački sud u Zagrebu krajem 2018. pozvao zastupnike Sokol Marića da dostave izmijenjeni plan restrukturiranja kojim su obuhvaćene sve utvrđene i osporene tražbine sukladno pravomoćnom rješenju. Kako se navodilo u zaključku, zastupnici Sokol Marića su prije toga dostavili izmijenjeni plan restrukturiranja, no pregledom je utvrđeno kako taj plan ne obuhvaća sve utvrđene i osporene tražbine.

U prihvaćenom planu restrukturiranja bilo je prihvaćeno više od 180 tražbina vjerovnika, a osporena je 31 tražbina u ukupnom iznosu od 14,3 milijuna kuna među kojima je najveće potraživanje Porezne uprave od četiri milijuna kuna.

Prema prvom planu restrukturiranja utvrđeno je da ta zaštitarska tvrtka, koja je u predstečaju od listopada 2017., prema Agrokoru kao svom dužniku ima tražbinu od 142 milijuna kuna. Isticalo se i da ta tražbina s obzirom na svoju visinu u značajnijem postupku sudjeluje u imovini Sokol Marića te se naglašavalo i kako, s obzirom da još nije bio pravomoćno dovršen postupak nad Agrokorom, još uvijek nisu bili definitivni postoci umanjenja i rokovi dospijeća tražbine Sokol Marića.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja isticalo se i kako je "dodatni element prijeteće nelikvidnosti posljedica poslovnih rezultata Agrokora na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto".

Navodilo se i kako na temelju te pretpostavke Sokol Marić d.o.o ostaje izložen po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama te postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna.

Sokol Marić, osnovan je 1991. u Zagrebu, a ta je tvrtka najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj koje zapošljava oko 2000 radnika.

Tagovi: Sokol Marić, Zlatko Marić, Kristian Marić, Fortenova grupa, Addiko banka, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE