GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solidni rezultati turističkih kompanija, čeka ih neizvjesna 2019.

Solidni rezultati turističkih kompanija, čeka ih neizvjesna 2019.
HOTELIJERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2018 / 19:39
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
ANALIZA - Turističke kompanije u prvih devet mjeseci ostvarile su solidne poslovne rezultate.

Najugosdnije iznenađenje svakako je Turisthotel, dok su Valamar Riviera i Maistra potvrdili reputaciju. Investitore je pomalo razočarao rezultat Arena Hospitality Groupa. Gotovo sve kompanije bilježe usporavanje ponude u srcu turističke sezone, a to je ujedno i najveći izazov za poslovanje ovih kompanija u idućem razdoblju.

Hotelijere brine 2019. godina jer su se već ove godine na tržištu Mediterana ponovo jače nametnule Turska i Grčka, što je utjecalo na noćenja u Italiji i Španjolskoj, a osjetilo se i u Hrvatskoj s manje noćenja, posebice u kolovozu.

Osim toga, hotelska industrija se uz promijenjenu potražnju uvjetovanu brzim tehnološkim promjenama i potrebama novih generacija sve više u Hrvatskoj, pa i šire u Europi suočava s problemom nedostatka radnika, za što je potrebno povećati uvozne kvote za radnike.

Valamar Riviera je u prvih devet mjeseci 2018. godine, unatoč usporavanju turističke potražnje u glavnoj sezoni, ostvarila dvoznamenkasti rast poslovnih rezultata. Višegodišnji uzastopni porast fizičkih volumena uz 5%- tni rast prosječne dnevne cijene te povećanje operativne efikasnosti putem kontroliranog rasta operativnih troškovarezultirao je visokom EBITDA-om od 857 milijuna kuna (11%; 772 milijuna kuna 2017.). Ukupni prihodi iznose 1.921 milijuna kuna što predstavlja porast od 10% u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine (1.740 milijuna kuna u 2017.). Od ukupnih prihoda, 1.850 milijuna kuna se odnosi na prihode od prodaje (1.665 milijuna kuna u 2017.), dok se ostatak prvenstveno odnosi na financijske prihode koji su zabilježili pad od 7 milijuna kuna (s 59 milijuna kuna na 52 milijuna kuna). Rast prihoda od prodaje najvećim je dijelom rezultat 12%-tnog porasta prihoda pansiona na razinu od 1.546 milijuna kuna (1.387 milijuna kuna u 2017.) te 9%-tnog rasta prihoda vanpansionske hrane i pića. Nakon nekoliko godina povećane potražnje za Hrvatskom došlo je do stagnacije rasta turističkog prometa u ljetnoj sezoni. Unatoč nepovoljnim kretanjima Valamar Riviera je tijekom prvih devet mjeseci 2018. godine po prvi puta ostvarila više od 6 milijuna noćenja (4%), dok je prosječna cijena povećana na 584 kune (5%). Dobit prije oporezivanja povećana je za 53 milijuna kuna, na visokih 553 milijuna kuna.

Maistra je, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, ostvarila četiri posto više noćenja gostiju, uz povećanje prosječne cijene noćenja od tri posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od 10 posto. EBITDA (dobit prije amortizacije, kamata i poreza) iznosi 540 milijuna kuna i 10 posto je veća od prošlogodišnje. EBIT (dobit prije kamata i poreza) bilježi rast od devet posto i iznosi 407 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit od 359 milijuna kuna predstavlja rast od 12 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci prošle godine. Trenutni booking potvrđuje dosadašnje pozitivne trendove rasta prihoda. U tijeku je završetak hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju.    

U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, HUP-Zagreb ostvaruje devet posto više noćenja gostiju, uz rast prosječne cijene noćenja od pet posto. Poslovni prihodi veći su za 13 posto, a EBITDA iznosi 145 milijuna kuna i 14 posto je veća od prošlogodišnje. EBIT bilježi rast od 24 posto i iznosi 113 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit u iznosu od 96 milijuna kuna veća je 25 posto.  

Arena Hospitality Group u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je prihode od 678,6 milijuna kuna, što je 5,5 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a porasla je i dobit te turističke kompanije. EBITDA je porasla za 1,7 posto i iznosi 244,9 milijuna kuna, što se zahvaljuje rastu poslovanja u Hrvatskoj, Njemačkoj i Mađarskoj. U Hrvatskoj je u prvih devet mjeseci ta tvrtka ostvarila 490 milijuna kuna prihoda, što predstavlja rast od 4,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Najveći utjecaj na rast ukupnih prihoda imali su prihodi od smještaja, koji iznose 410,8 milijuna kuna, 5,5 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.  Iako su u prvih devet mjeseci ostvarili porast prihoda na godišnjoj razini, iz tvrtke naglašavaju da je poslovanje bilo opterećeno rastućim troškovima rada, gospodarenja otpadom i servisa za čišćenje.

"Sve nas to dovodi do ostvarene EBITDA-e u iznosu od 190,7 milijuna kuna, koja je ostala na razini 2017. godine", navode iz tvrtke.

Ističu i da je već u prvom polugodištu poslovanja u Hrvatskoj ostvarena pozitivna EBITDA, dok je povijesno to razdoblje ostvarivalo negativan rezultat.

Turisthotel je u prvih devet mjeseci ostvario operativnu dobit (EBIT) od 104,328 milijuna kuna što je 5,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju,  dok  pokazatelj EBITDA iznosi  133,902 milijuna kuna i veća je za 9,6%. Financijski prihodi iznose 1,688 milijuna kuna i manji su za 44,5%,  dok  financijski rashodi  iznose 2,727 milijuna kuna,  veći su za 75,6%. Bruto dobit Grupe iznosi 103,288 milijuna kuna i veća je za 3%. Ovi pokazatelji do kraja godine bit će slabiji zbog sezonskog karaktera poslovanja, koji se najvećim dijelom  prihodovno realizira do kraja ovog perioda. Ukupni konsolidirani prihodi Grupe iznose  264,589 milijuna kuna i veći  su za 12,5%, od čega poslovni prihodi iznose  262,902 milijuna kuna i veći su za 13,2%.  Rast prihoda ostvaren je po svim segmentima poslovanja,  što je u skladu s očekivanjima obzirom na velika investicijska ulaganja, koje su imali i ove i prethodnih godina, gdje su, značajno, podigli kvalitetu smještajnih i ostalih usluga u turističkom naselju Zaton, što je, najviše i  dovelo do rasta prihoda.

U prvih devet mjeseci ove godine poslovni prihodi Adriatic Croatia International Cluba (ACI) porasli su za 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznose 173,7 milijuna kuna, a najveći porast prihoda ostvarile su ACI marine Dubrovnik, Veljko Barbieri (Slano), Split i Korčula. Ostvarili su pozitivan bruto rezultat od 48,2 milijuna kuna što je, ističu, za 14,7 milijuna, odnosno 44 posto, više nego prošle godine. Pritom je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) povećana za 22 posto i iznosi 88 milijuna kuna.  Od početka ove godine pa zaključno s krajem rujna, na godišnjem vezu u ACI marinama bilo je 3416 plovila, što je podjednako kao i lani.

Liburnia Riviera Hoteli (LRH) prvih devet mjeseci ove godine završila je s neto dobiti od 20,2 milijun kuna ili 67 posto manjoj nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u ponedjeljak. Nerevidirani i nekonsolidirani izvještaj LRH pokazuje da je ta kompanija u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 279,3 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 1,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Istodobno, ukupni rashodi porasli su za 16,4 posto, na 259,1 milijun kuna.

Plava laguna bilježi usporavanje  potražnje u periodu visoke turističke sezone što se onda uz početak i pozicioniranje novog projekta reflektiralo na 1,5% niži volumen noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Promatrajući po vrstama kapaciteta u promatranom kumulativnom periodu ostvareno je 2,39 mil noćenja u hotelima i apartmanima što čini 3,2% niži nivo od prethodne godine protumačen dijelom i otvaranjem gore navedenog objekta tijekom mjeseca srpnja. Poslovni prihodi za predmetno kumulativno razdoblje ostvareni su u veličini od 1.054 mil kuna te rastu 2% ili nominalno 20,2 mil kuna u odnosu na prethodnu godinu, što je efekt povećanja neto cijena smještaja u hotelima i apartmanima za 4,3%, te čak 9,5% u autokampovima. Nominalna razina operativne zarade mjerena EBITDA za promatrano izvještajno razdoblje iznosi 511,1 mil kuna i na usporedivoj razini, neutralizirano za vremenske razlike u prihodima i rashodima, bilježi povećanje od 1,4% u odnosu na prethodno kumulativno rekordno razdoblje. Efikasnost Grupe (bez Pridruženog društva) u promatranom periodu iskazana EBITDA marginom  iznosi 48,8% što je svrstava u red najefikasnijih kompanija turističkog sektora u postojećem konkurentskom okruženju.

Hoteli Makarska u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili su 14,6 milijuna kuna neto dobiti što je 25,3 posto manje nego u istom razdoblju lani 19,6 milijuna kuna. Istodobno, ukupni prihodi dosegli su 74,9 milijuna kuna i veći su za 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. S druge strane, ukupni rashodi iznosili su 60,2 milijuna kuna ili 17,8 posto više nego lani. Takvo povećanje rashoda u tvrtki objašnjavaju posljedicom promjene računovodstvenih politika u dijelu povećanja amortizacijskih stopa na građevinske objekte s 2 na 4 posto (efekt povećanja 5,8 milijuna kuna).

Tagovi: hrvatski turizam, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Maistra, Plava laguna, Adriatic Croatia International, Turisthotel, Hoteli Makarska, HUP-Zagreb
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE