GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spahn odbacio napise po kojima je cjepivo AstraZenece nedjelotvorno kod starijih

Spahn odbacio napise po kojima je cjepivo AstraZenece nedjelotvorno kod starijih
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 12:50
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada demantirala je u utorak medijske napise po kojima je cjepivo britansko-švedske tvrtke AstraZeneca protiv koronavirusa djelotvorno kod svega osam posto starijih od 65 godina.

„Čini se da su u medijskim napisima pobrkani neki pojmovi“, stoji u priopćenju ministarstva zdravstva.

Nadalje se ukazuje na to da je u testiranju cjepiva AstraZenece sudjelovalo oko osam posto osoba starosne dobi između 56 i 69 godina te samo tri do četiri posto starijih od 70.

„Iz toga se međutim ne može izvući zaključak da je djelotvornost cjepiva kod starijih od 65 samo osam posto“, stoji u priopćenju.

Njemački dnevnici Handelsblatt i Bild su u ponedjeljak objavili kako je cjepivo AstraZenece djelotvorno kod samo osam posto starijih od 65 godna. U Njemačkoj, kao i u ostalim zemljama, prioritet pri cijepljenju imaju upravo stariji građani.

I njemački ministar zdravstva Jens Spahn je u razgovoru za javni servis ZDF rekao kako su napisi medija „iskrivljeni“.

„Ja ne držim mnogo do ovih špekulativnih naslova“, rekao je Spahn. On je dodao da će se na temelju novijih znanstvenih studija odrediti do koje mjere je cjepivo AstraZenece djelotvorno kod starijih.

„Mi ćemo na temelju novih znanstvenih spoznaja odlučiti koje grupe građana ćemo cijepiti cjepivom AstraZenece“, rekao je Spahn.

Ova tvrtka je Europskoj komisiji naknadno dostavila podatke iz jedne novije studije koja je obuhvatila i više sudionika starijih od 65 godina.

Odluku o uporabnoj dozvoli EU institucije bi trebale donijeti krajem tjedna.

Tagovi: AstraZeneca, Jens Spahn, cjepivo protiv koronavirusa, koronavirus, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE