GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Span: Neto dobit u prvom kvartalu pala 17%, dividenda 1,33 eura

Span: Neto dobit u prvom kvartalu pala 17%, dividenda 1,33 eura
PRVI KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2023 / 17:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2023. godine. Unatoč brojnim izazovima u gospodarskom okruženju, Span Grupa nastavila je s rastom i investicijama.

Prihodi Span Grupe u prvom kvartalu iznosili su 25,6 milijuna eura, što je 4 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. EBITDA prije jednokratnih stavki rasla je 1 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine te iznosi 3,1 milijun eura, dok EBITDA nakon jednokratnih stavki iznosi 3 milijuna eura, što predstavlja rast od 1 posto. Neto dobit Grupe za prva tri mjeseca iznosi 1,9 milijuna eura, što je smanjenje od 17 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine i rezultat je većeg troška poreza na dobit i amortizacije.

Udio prihoda koje je Grupa ostvarila na inozemnim tržištima iznosi 76 posto. Najznačajniji rast bilježe tržišta Hrvatske i Slovenije. Najveći rast prihoda ostvarile su IT usluge s visokom dodanom vrijednošću – najviše u segmentima Razvoj softvera i poslovnih rješenja, koji bilježi rast od 56 posto, te Upravljanje servisima i tehnička podrška, koji je rastao 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U segmentu Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje rast prihoda na drugim tržištima nadoknadio je pad prihoda na ukrajinskom tržištu, gdje je Microsoft produljio besplatno korištenje svojih proizvoda i usluga Spanovim korisnicima i u 2023. godini.

Spanovi poslovni rezultati ostvareni su usred snažnog investicijskog ciklusa koji je započeo prošle godine zapošljavanjem više od 200 novih ljudi, čime su osigurani resursi neophodni za budući rast. Span je u ožujku preuzeo estonsku tvrtku GT Tarkvara, vodećeg Microsoftova partnera s bogatim iskustvom u licenciranju i upravljanju softverskom imovinom, čime širi svoje poslovanje na sjever Europe. U prvom kvartalu Spanova dionica ušla je u sastav indeksa CROBEX10® i CROBEX10tr® te je bila najlikvidnija na Zagrebačkoj burzi.

„U Spanu smo i u prvom kvartalu 2023. nastavili rasti, istovremeno stvarajući temelje za daljnje širenje i rast poslovanja. Tijekom prošle godine pridružilo nam se 226 novih stručnjaka i danas nas je u Spanu više od 800. Akvizicijom GT Tarkvare iz Estonije proširili smo poslovanje na digitalno napredna tržišta Baltika i Skandinavije, gdje ćemo ponuditi naša napredna cloud i cyber security rješenja“, istaknuo je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

Objavljeno je i revidirano Godišnje izvješće za 2022. godinu. Prihodi Span Grupe porasli su za 8 posto u odnosu na 2021. godinu te su iznosili 829,7 milijuna kuna. EBITDA Grupe prije jednokratnih stavki bila je 71,8 milijuna kuna, 48 posto viša u odnosu na 2021., dok je neto dobit Grupe iznosila 50,5 milijuna kuna, odnosno 112 posto više u odnosu na godinu ranije. Ključne događaje koji su obilježili poslovanje u protekloj godini pogledajte u videu.

U skladu s Politikom isplate dividende, Uprava društva i Nadzorni odbor na sjednici održanoj 28. travnja usvojili su prijedlog Odluke o isplati dobiti za 2022. godinu, kojom Skupštini predlažu isplatu dividende u iznosu od 1,33 eura po dionici.

Tagovi: Span, poslovni rezultati, Nikola Dujmović
PROČITAJ I OVO
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
DIVIDENDA
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
PODGORICA - Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna razmatraju predlog odluke o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, kojom se predlaže isplata dividende u iznosu od 5,56 miliona EUR, odnosno 12 centi bruto po akciji.
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
ZABRANE
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
TEL AVIV - Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti.
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
POSIPANJE PEPELOM
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
RIJEKA - Zračna luka Rijeka spremna je vratiti cijene korištenja parkinga za komercijalne svrhe na staro, ali pritom ima dva uvjeta.
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE