GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija: Makiš i Jadar će biti uništeni uz pomoć politike

Srbija: Makiš i Jadar će biti uništeni uz pomoć politike
ZAGAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 08:30
Autor: Boris Jašović, Politika
BEOGRAD - Projekat nove normalnosti, započet daleko pre epidemije, čine sledeća načela bitna za njegovo razumevanje – otvoreno nametanje korporativnih direktiva koje vlade servilno sprovode u delo, autoritarizam lokalnih vlasti koji stanovništvo drži u stanju slepe vere u nepromenljivost poretka, kvantifikacija svesti u službi ideje bezgraničnog rasta, te protivustavna nebriga za javno dobro koju kontrolisani mediji predstavljaju kao ulaganje u budućnost društva.

Nije, međutim, dovoljno znati kako poredak funkcioniše. Potrebno je menjati ga! I to uz pomoć ljudi koji su: 1) operisani od ljubavi prema vlasti, 2) lišeni sitnosopstveničkih interesa, 3) spremni da odbiju povinovanje korporativnim instancama moći. Ovo potonje je bitno zbog institucionalnog otpora sistemu koji namenski proizvodi neprijatelje (teroriste, viruse) ne bi li skrenuo pažnju javnosti sa vlastitih nepočinstava – na prvom mestu sa projekta totalne dominacije nad ljudima i prirodom, piše Politika.

U tom smislu, aktuelna epidemija može izoštriti svest građana o neprocenjivoj vrednosti prirodnih resursa – zemlje, vazduha, vode – koji pripadaju svima nama, ali i o neophodnosti sopstvene proizvodnje lekova, vakcina, hrane… Zato je veoma bitno na koji način se ovdašnji upravljači odnose prema javnim dobrima! Da li se poput nekadašnje vlasti a sadašnje opozicije bave sprovođenjem surovih neoliberalnih reformi i rasprodajom društvene imovine, ili se poput sadašnje vlasti a nekadašnje opozicije bave još i surovom rasprodajom prirodnih dobara?!

Korporativne direktive aktuelna vlast sprovodi, slično prethodnoj, pod geslom nužnosti evropskog puta i ekonomskih reformi. Ona to čini po inerciji – ne razmišljajući o dobrobiti stanovništva. O platama, penzijama, ulaganjima u zdravstvo, prosvetu, kulturu odlučuje Međunarodni monetarni fond (da pomenemo samo neke primere), dok se kontrola uvoza hrane i drugih proizvoda sprovodi tako da ne dovodi u pitanje dogmu slobodne trgovine koju nadgleda Svetska trgovinska organizacija. Reč je o globalnom procesu desuverenizacije kojim su države zahvaćene još od početka 80-ih godina prošlog veka sa nametanjem neoliberalnog projekta zemljama (čitaj kolonijama) jeftine radne snage i labavih radnih i ekoloških propisa.

Da bi se korporativna dogmatika sprovodila bez otpora, stanovništvo mora biti dezinformisano i kontrolisano – rečju, sputano. U tu svrhu, lokalnim vlastima je dopušten autoritarni način upravljanja gde je krajnje nebitno da li je zakon u skladu sa Ustavom, da li su mediji slobodni, postoji li dijalog u društvu, ima li opozicije u skupštini, da li političari odgovaraju za počinjena dela i izgovorene reči, da li su ugovori sa korporacijama transparentni, zašto opstaju klijentelizam, nepotizam, partizam, kratkovidi tehnokratizam… Sve se ovo u krajnjem bilansu opravdava rastom koji sam sebi postaje svrha. Pre epidemije to je bila stopa rasta BDP-a, sada je to stopa rasta vakcinisanih ljudi. U svakom slučaju, reč je o jalovoj kvantifikaciji budući da rast, kao oblik društvene promene, predstavlja kvantitativno uvećanje neke pojave i ne mora nužno voditi razvoju i progresu koji podrazumevaju dostizanje kvalitetnijeg društvenog stanja. Naročito ne u situacijama kada politika rasta, koji je sam sebi svrha, pretvara ljude u statističke cifre a brigu o javnom dobru u štetne poslovne ugovore sa korporacijama, konzorcijumima i sličnim entitetima.

Upravo takav jedan dil predstavlja partnerstvo vlade Srbije i Rio Tinta u vezi sa eksploatacijom jadarita. Reč je, kako vele stručnjaci, o prljavoj tehnologiji koja će nesumnjivo zatrovati zemlju i vodu Jadra, kao i o multinacionalnoj korporaciji koja je poznata po ne tako humanim načinima poslovanja u zemljama tzv. Trećeg sveta. Da li se onda za vladu koja takvu korporaciju proglašava strateškim partnerom i legalnim eksploatatorom nezagađenog javnog dobra, može reći da je odgovorna? Pogotovo ako se zna da je korporativni biznis još ranije obezbedio privilegiju da ne odgovara državama i pojedincima za posledice vlastitog delovanja. U tom smislu, nikakav rast domaćeg BDP-a i svetska proizvodnja baterija ne može imati stratešku prednost u odnosu na prirodu i zdravlje ljudi.

Kao što ni plan izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u Makišu ne može biti važniji od kvaliteta pijaće vode kojom se iz pomenutog područja snabdevaju stanovnici glavnog grada. Ideolozima nove normalnosti, međutim, javna dobra nisu bitna! Ionako će, vele oni, u postkovidnoj budućnosti normalno biti da nam dronovi donose pitku i plastificiranu vodu koju ćemo mi – građani plaćati korporativnim gospodarima javnih izvora. A i vozićemo automobile na baterije kako bismo manje zagađivali životnu sredinu prethodno trajno zagađenu eksploatacijom rude potrebne za proizvodnju tih istih baterija.

Ovakve antilogike nisu neophodne Srbiji, ali efikasne antikorporativne vakcine svakako jesu! Za Makiš i Jadar na prvom mestu! Ali i za ljude na vlasti – da antikorporativnom imunizacijom konačno shvate da su sluge građana i opšteg dobra zajednice, a ne lakeji korporativnog biznisa i jalovog rasta koji je sam sebi svrha.

Tagovi: jadarit, reka Jadar, Rio Tinto, Makiš, Vlada Srbije, zagađenost u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
DIVIDENDA
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
RIJEKA - Iz Jadroagenta su danas izvijestili o održanoj glavnoj skupštini, na kojoj su dioničari, između ostalog donijeli odluku da se isplati ostatak dividende u bruto iznosu od 40 kuna po dionici, odnosno ukupno 4,4 milijuna kuna, nakon što je polovinom siječnja isplaćen predujam od 30 kuna po dionici.
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAHTJEVI
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAGREB - Croatia Airlines priopćio je u ponedjeljak kako od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) traži usklađivanje uvjeta korištenja zagrebačke zračne luke s onima ponuđenima Ryanairu, koji je najavio otvaranje baze u Zagrebu.
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
ZABRANE
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruske vlasti zabranile su emitiranje u zemlji europskom televizijskom kanalu Euronews, što su kritičari režima predsjednika Aleksandra Lukašenka ocijenili cenzurom.
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
MLJEKARE
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
OSIJEK - Preuzimanjem osječke Tvornice mlijeka od tvrtke Meggle sačuvana su radna mjesta, glavnina kooperanata i proizvodnja, u koju će se dodatno investirati 10 milijuna eura iz EU fondova, izvijestila je u ponedjeljak Uprava tvrtke Belje plus.
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
OSIGURAVATELJI
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja ožujka zaračunala ukupnu bruto premiju od 3,25 milijardi kuna, što je porast za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podatci koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE