GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija: Zbog krađe paketa, više nema kupovine preko poznatih svetskih online platformi

Srbija: Zbog krađe paketa, više nema kupovine preko poznatih svetskih online platformi
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2020 / 21:11
Autor: SEEbiz / Ozonpress
BEOGRAD - Opcija besplatne dostave više ne postoji za Srbiju kada su u pitaju platforme Aliexpress i Alibaba. Recimo, garderoba za decu, za koju se ranije plaćala poštarina od nekoliko dolara sada iznosi čak 70 ili makar nekoliko desetina dolara.

Efektiva, organizacija potrošača, objavila je da su ove kompanije prestale da isporučuju robu za Srbiju zbogmasovnih krađa paketa koje su se dešavale u Pošti Srbije.

Tekst prenosimo u celosti.

"Kako je bilo dok nestajanje pošiljki na poštanskoj carini ili kasnijoj distribuciji, nije doseglo nivo organizovanog kriminala?

Kupac iz Srbije na sajtu „Aliexpress“ kupi predmet vrednosti 15$, a poslovni Kinez mu da još besplatnu dostavu, tzv „free shipping“, da bi ga motivisao da i dalje kupuje kod njega. „Aliexpress“ novac drži u depozitu kod sebe i obaveštava prodavca da u roku (obično do 7 dana) mora poslati pošiljku kupcu u Srbiju, kao i da određuje zaštitni period za kupca od 60 + 15 dana. U tom roku od 60 dana pošiljka mora da stigne do kupca u Srbiju, a u dodatnom roku kupac ima mogućnost da proveri autentičnost i kvalitet robe.

Ukoliko je sve u redu, kupac potvrdi prijem u roku do 60 dana i ako u narednih 15 dana ne pokrene spor zbog kvaliteta robe ili oštećenja, „Aliexpress“ TEK TADA ISPLATI PRODAVCA.

Da bi nam omogućili besplatnu dostavu i time povoljnu cenu, Kinezi su nam slali pošiljke koje se zvanično nazivaju „male poštanske pošiljke“ (recimo kao obično pismo) a te pošiljke imaju „tracking number“ ali samo do izlaska iz Kine. Zadnja informacija koju po tom broju kupac može da dobije je: „pošiljka je napustila zemlju porekla“. Poštar takvu pošiljku ostavi u sandučetu jer nema obavezu čak ni da mu neko potpiše dostavu.

Sve je to lepo bilo dok domaći skotovi nisu skontali da su te male postanske pošiljke „na izvol’te“ i počeli masovno da ih kradu. Kupci zbog toga masovno pokreću sporove zbog nedostavljene pošiljke u zastitnom roku od 60 dana. Tim za rešavanje sporova „Aliexpressa“ uvek presudi u korist kupca i novac vrati, a prodavac ostane i bez robe i bez novca.

Znači Kinez proda robe u Srbiji za 10.000 €, od „Aliexpressa“ dobije 7.000 € a ostalih 3.000 € „Aliexpress“ isplati oštećenim kupcima u Srbiji za robu nestalu na poštanskoj carini Srbije (ili nekom drugom mestu) ali i malim lokalnim poštama širom Srbije.
Posle su se ovi naši skotovi osilili pa počeli da kradu i pošiljke sa brojevima za praćenje uz drski izgovor ako tražiš svoju pošiljku: „naš sistem ne podržava tu formu brojeva za praćenje“…. on „ne vidi vašu pošiljku“…! I tu je KRAJ.

Do čega je to dovelo?

Mi iz Srbije možemo da kupimo samo artikle do 4,99$ jer su se kineski trgovci preračunali da te male štete mogu da podnesu. Ako hoćete recimo, da kupite termos bocu od 8,77$ koja se ranije dobijala sa besplatnom dostavom, sada je najjeftinija dostava 37 $ a obično ni to ne daju već možemo samo da kupimo uz plaćanje DHL-u 142,07$. 

I tako su se oni elegantno otarasili nas „Srba lopuža“! Većina je jednostavno stavila natpis „NOT DELIVERED TO SERBIA“… odaberite adresu dostave u nekoj drugoj zemlji! Još uvek možemo da kupimo na „Wish“-u koji je dosta skuplji ali je pitanje kad će nas i oni otkačiti.

Dakle, zbog gladnih i bahatih skotova, koji rade na prijemu, pregledu, carinjenju ili distribuciji robe, Srbija je došla na listu lopovskih zemalja a njeni građani mogu da naruče proizvod vrednosti do 5$, jer toliko vredi poverenje koje imamo kod prodavaca!

Uputili smo dopis Pošti Srbije, tražimo sastanak na ovu temu, a isto ćemo tražiti i od Uprave carine! Ne isključujemo ni mogućnost krivičnih prijava, jer ovde se radi o organizovanom kriminalu koji se verovatno meri milionima evra, navodi se u tekstu organizacije potrošača Efektiva.

Tagovi: paketi, krađa paketa, Pošta Srbije, Efektiva, Aliexpress, Alibaba
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE