GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štampar enormno zaradio na PCR testovima

Štampar enormno zaradio na PCR testovima
TESTOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 18:49
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Izgleda da su PCR testovi donijeli lijepu zaradu Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Može se primijetiti vrlo visoki rast poslovnih prihoda institucije koja je napravila najviše PCR testova u RH. U 2019. godini imali su prihode od 96,17 milijuna kuna, dok su lani uprihodili 204,6 milijuna ili 2,1 puta više. Knjigovođe Zavoda evidentirali su u 2020. godini ukupni „Višak prihoda poslovanja“ od 49,5 milijuna kuna, što je oko 17 puta više nego u 2019. godini, piše Jutarnji list.

Kako je moguće da je usred krize i pandemija jedna javnozdravstvena institucija 17 puta profitabilnija nego u uobičajenoj poslovnoj godini?

Cijena PCR testova u RH visoka je ako se usporedi s drugim članicama EU. U RH se cijena PCR testova kretala od 500 do 1500 kuna, dok su u Njemačkoj cijene bile 460 kuna. „Andrija Štampar“ držao je tijekom prošle godine cijenu PCR testa pretežiti dio vremena na razini oko 700 kuna, a pravdali su tu cijenu visokim ulaznim troškovima tj. kupovinom vrlo kvalitetnih PCR testova.

Nije poznato kolike su točno ulazne cijene PCR testova za „Andrija Štampar“, iako prema su prema neslužbenim informacijama bile nekoliko puta niže od onih koje je Zavod naplaćivao HZZO-u ili građanima. Je li vrijeme da „Andrija Štampar“ otkrije točnu prosječnu ulaznu cijenu PCR-testova u 2020. godini kako bi mogli doznati je li njihova naknada bila korektna ili su se tijekom pandemije ponašali kao profiteri?

Treba znati kako je uvjerljivo najveća pojedinačna stavka kad se govori o povećanju prihoda „Štampara“ ona koja se odnosi na „Prihode od nadležnog proračuna i od HZZO-a na temelju ugovornih obveza“; tu je zabilježeno povećanje s 45,62 milijuna kuna u 2019. godini na 121,81 milijuna kuna u 2020. godini. Prihod Zavoda po toj osnovi viši je 2,67 puta. Samo od HZZO-a Zavod je zabilježio povećanje prihoda s 44,29 na 109,56 milijuna kuna. To je novac poreznih obveznika i zdravstvenih osiguranika. Povećanje se teško može objasniti drugačije osim brojem i (previsokom) cijenom PCR testova.

Tagovi: PCR testovi, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, testiranje na koronavirus
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE