GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Starbucks nadmašio očekivanja zahvaljujući Kini

Starbucks nadmašio očekivanja zahvaljujući Kini
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2023 / 06:50
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Starbucks je u utorak izvijestio o tromjesečnoj zaradi i prihodu koji su nadmašili očekivanja analitičara, potaknuti boljom međunarodnom prodajom od očekivane.

U Kini, drugom najvećem tržištu tvrtke, Starbucks je zabilježio povećanje prodaje u istoj trgovini po prvi put od Starbucksovog trećeg fiskalnog tromjesečja 2021., jer su se kupci vratili u njegove kafiće nakon pUKIDANJA politike nultog Covida.

Međutim, dionice su pale za 5,6% u produženom trgovanju nakon što su direktori ponovno potvrdili izglede za cijelu fiskalnu godinu.

Evo rezultata Starbucksa:

Zarada po dionici: 74 centa prilagođena u odnosu na očekivanih 65 centi
Prihod: 8,72 milijarde dolara naspram očekivanih 8,4 milijarde dolara
Div kave je u drugom fiskalnom tromjesečju zabilježio neto prihod od 908,3 milijuna dolara, ili 79 centi po dionici, u odnosu na 674,5 milijuna dolara, ili 58 centi po dionici, godinu ranije.

Isključujući stavke, Starbucks je zaradio 74 centa po dionici.

Neto prodaja porasla je 14,2% na 8,72 milijarde dolara. Prodaja tvrtke u istoj trgovini porasla je 11% u kvartalu, nadmašivši procjene StreetAccounta od 7,1%. I američko i međunarodno tržište nadmašili su očekivanja.

"Ovo je izvanredno na bilo kojoj razini, ali posebno s obzirom na sezonske pritiske s kojima se obično susrećemo u [drugom tromjesečju]", rekla je šefica financija Rachel Ruggeri na konferencijskom pozivu tvrtke.

Prodaja u istim trgovinama u SAD-u skočila je 12% uz povećanje prometa od 6%. Neke restoranske tvrtke, poput vlasnika Outback Steakhousea Bloomin’ Brands, izvijestile su o smanjenju prometa jer kupci više ne jedu vani. Starbucks se pridružuje drugim tržištima kao što su McDonald's i Chipotle Mexican Grill, koji su također zabilježili porast prometa.

Tvrtka je rekla da su njeni aktivni članovi programa vjernosti u SAD-u porasli za 15% u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 30,8 milijuna tijekom tromjesečja koje je završilo 2. travnja.

Izvan SAD-a, prodaja lanca kafića u istoj trgovini porasla je za 7%.

U Kini je metrika porasla 3%. Predsjednica Starbucksa u Kini Belinda Wong rekla je da je poslovanje zabilježilo rast prodaje u istoj trgovini od 30% u ožujku i da se zamah nastavio u trećem fiskalnom kvartalu.

"Vrlo smo ohrabreni znakovima koje vidimo, ali puno je toga u čemu se krećemo", rekao je Ruggeri.

Prošlog kvartala, tadašnji izvršni direktor Howard Schultz rekao je da tvrtka očekuje da će se njezino poslovanje u Kini oporaviti u drugoj polovici fiskalne 2023. godine.

Tagovi: Starbucks, kinesko tržište, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE