GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šteta od prijevara u hrvatskom gospodarstvu u posljednje dvije godine veća od 165 mln kn

Šteta od prijevara u hrvatskom gospodarstvu u posljednje dvije godine veća od 165 mln kn
PRIJEVARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2022 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupna zabilježena šteta od prijevara u hrvatskom gospodarstvu u posljednje dvije godine veća je od 165 milijuna kuna, a procjenjuje se da je i do 13 posto ukupnih godišnjih prihoda organizacija izgubljeno uslijed prijevarnih radnji, pokazalo je istraživanje "Kako krademo?" čiji su rezultati objavljeni u utorak.

To prvo sveobuhvatno istraživanje o vrstama i načinima prijevara u hrvatskom gospodarstvu provelo je Udruženje ovlaštenih istražitelja prijevara Hrvatska, lokalnog ogranka ACFE (Association of Certified Fraud Examiners).

Istraživanje je upućeno na adrese više od 3.500 članova hrvatske poslovne zajednice, pri čemu su ispitanici bili zamoljeni da opišu slučajeve prijevara s kojima su se susreli u 2020. i 2021. godini.

Na temelju zaprimljenih odgovora, istraživanje je tako obuhvatilo 124 slučaja prijevare iz 16 različitih sektora gospodarstva u posljednje dvije godine, a kako je istaknuo predsjednik ACFE Hrvatska Ivan Kovačević, ukupni financijski gubici, kao i procjena postotka godišnjih prihoda koji su izgubljeni uslijed prijevarnih radnji vjerojatno su puno veći od onog što rezultati pokazuju.

Tipični hrvatski prevarant je muškarac od oko 50 godina starosti s dugim stažem u organizaciji koja je žrtva prijevare, a u više od dvije trećine slučajeva počinitelj ima i suučesnike, pokazalo je istraživanje.

Medijan gubitka po oštećenoj organizaciji je oko 750.000 kuna, a tipična prijevara traje osam mjeseci prije nego što bude otkrivena.

Samo 22 posto slučajeva prijevare otkriveno dojavom

Pritom, protupravno prisvajanje imovine je najčešći oblik prijevare, u 52 posto slučajeva, zatim mito i korupcija (31 posto), dok je treći i brzorastući oblik prijevare računalni/kibernetički kriminal (22 posto).

Dok je na svjetskoj razini prevladavajući način otkrivanja prijevare dojava, istraživanje je pokazalo da je u Hrvatskoj dojavom ili pritužbom otkriveno svega 22 posto prijevara, a u odnosu na međunarodne iskustva, Hrvatska je ispodprosječna i u menadžerskim kontrolnim mehanizmima.

Čak 13 posto svih prevara je otkriveno slučajno, polovica organizacija ne posjeduje kontrolne mehanizme za otkrivanje prijevara, a svega sedam posto organizacija je u trenutku prijevare imalo SOS telefon ili drugi formalni mehanizam prijavljivanja, rezultati su istraživanja.

Tri četvrtine prijevara obuhvaćenih istraživanjem prijavljeno je u privatnom sektoru, dok ostatak otpada na državni i javni sektor. Pritom, sektor financijskih usluga je na prvom mjestu industrija koje su doživjele prijevare, s 32 posto, pri čemu taj sektor uključuje bankarstvo, financijske usluge i osiguranje.

"Iako je razumljiva inherentno veća podložnost ovog sektora prijevarama, navedeno može biti i rezultat razvijenije svijesti ovog sektora o rizicima prijevara, veće reguliranosti i posljedično veće i uspješnije angažiranosti u detekciji prijevara", napomenuto je u istraživanju.

Tagovi: prijevare, Association of Certified Fraud Examiners, prijevare u hrvatskom gospodarstvu
PROČITAJ I OVO
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
AKVIZICIJE
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
BAR - Crnogorsku javnost je iznenadila vijest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu, švicarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dijela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
PRESLAGIVANJE
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
ZAGREB - Na pomolu je vlasničko preslagivanje u zadarskom Turisthotelu.
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
AERODROMI
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u srpanj ulaze s velikim polugodišnjim porastima prometa putnika, ali i ljetnim najavama, zbog čega su zaposlile više radnika nego lani, a usluge obavljaju redovno i bez zastoja, uz očekivanje prometa iz rekordne 2019., ističu na upit iz zračnih luka Split, Zagreb, Zadar i Rijeka.
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
VLAK
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
SARAJEVO - Uspostavom sezonskog vlaka koji je iz Sarajeva krenuo u petak, Ploče su nakon deset godina stanke ponovo dobile putničku željezničku vezu.
Institut IGH ni u produljenom roku nije objavio izvješće za prvi kvartal
NEOZBILJNO
Institut IGH ni u produljenom roku nije objavio izvješće za prvi kvartal
ZAGREB - Društvo će godišnje financijske izvještaje za 2021. godinu i kvartalno izvješće za prvi kvartal 2022. godine objaviti najkasnije do 28.07.2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE