GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stiže državna pomoć za srpske hotele

Stiže državna pomoć za srpske hotele
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 22:12
Autor: SEEbiz / Politika.rs
BEOGRAD - Hotelijeri koji su otvorili namenske dinarske podračune u Upravi za trezor, a ispunili su uslove za dobijanje subvencija od države, novac će dobiti do kraja nedelje, kaže za „Politiku” Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Isplata ove pomoći odobrena je za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a odluka o ovoj pomoći doneta je u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije virusa korona.

Inače, novac se još od prošle nedelje isplaćuje u kontinuitetu i prema dinamici po kojoj su hoteli otvarali račune.

Za pomoć hotelijerima država je iz budžeta izdvojila 1,24 milijarde dinara. Da podsetimo, vlada je ovu odluku donela krajem avgusta, a Ministarstvo trgovine je raspisalo javni poziv za dodelu sredstava za podršku radu hotelske industrije Srbije.

Hotelijeri za Politiku kažu da je pomoć države od velikog značaja i da će imati uticaj na likvidnost, ali je činjenica da posle višemesečnih gubitaka 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi sigurno nije dovoljno da se šteta pokrije.

Dodaju da se nadaju da će se ovaj težak period ipak brzo završiti i da će uspeti da se oporave.

Pravo na ova bespovratna sredstva, koja su, prema rečima hotelijera stigla u pravom trenutku, ostvarili su kategorisani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu sa teritorija 68 jedinica lokalne samouprave.

Osnovni preduslovi za sticanje prava za korišćenje subvencija su da nad privrednim subjektima nije pokrenut stečajni postupak, finansijsko restrukturiranje niti proces likvidacije, kao i da se ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije. Po dobijanju ove pomoći hoteli ne mogu da otpuste više od 10 odsto zaposlenih do kraja godine.

Jasno je da je pandemija zadala ogroman udarac domaćoj hotelskoj industriji, koja je prema prvim podacima zabeležila gubitke od više stotina miliona evra u prvoj polovini godine. Mnogo zaposlenih je u međuvremenu ostalo bez posla zbog pada prihoda i nedostatka posla.

U Srbiji ima 386 kategorizovanih hotela, od toga je gradskih oko 200, a samo Beograd sa svojih 115 hotela generiše oko 60 odsto kapaciteta hotela Srbije. Prema podacima Privredne komore Srbije, u avgustu su gradski hoteli zabeležili popunjenost od 10 odsto i to uglavnom u Beogradu i Novom Sadu. Država je kroz pomoć hotelima u stvari pokušala da olakša situaciju do kraja godine. Prema podacima Narodne banke Srbije devizni priliv od turizma je samo u prvih šest meseci bio manji za 19 odsto, a broj dolazaka stranaca je smanjen za 65 procenata.

Posle januara i februara koji su bili rekordni meseci po posećenosti i broju stranih turista od marta se beleži drastičan pad koji je u Srbiji na neko vreme zatvorio jedan broj hotela. Najviše su pogođeni oni u gradskim sredinama, dok su objekti u unutrašnjosti Srbije prošli bolje pre svega zbog domaćih turista koji su ove godine odmarali na domaćim destinacijama.

Tagovi: srpski hoteli, hoteli u Srbiji, Privredna komora Srbije, Beograd, Novi Sad
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
PLANOVI
Siemens planira novi sveučilišni istraživački centar u blizini Münchena
MUNCHEN - Njemačka inženjerska grupa Siemens priopćila je u srijedu da će otvoriti novi centar za istraživanje i inovacije u satelitskom kampusu Tehničkog sveučilišta u Münchenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE