GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što analitičari kažu o Atlanticovoj prodaji Palanačkog kiseljaka?

Što analitičari kažu o Atlanticovoj prodaji Palanačkog kiseljaka?
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 09:30
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - Atlantic Grupa je najavila potpisivanje kupoprodajnog ugovora o prodaji proizvodnog pogona Palanačkog kiseljaka u Smederevskoj Palanci, gdje se osim vode marke “Karađorđe” proizvode “Cockta” i “Jupi”.

Kupac je društvo s ograničenom odgovornošću Vik Pro Univerzal koje ima veliko iskustvo u segmentu vode i bezalkoholnih pića. Potpisivanjem ovog ugovora nastavit će strateški razvoj svog poslovanja.

Predmet kupoprodajnog ugovora je cijela proizvodna lokacija sa svom imovinom, uključujući i tradicionalnu marku mineralne vode na srpskom tržištu, odnosno Karađorđe, a novi vlasnik će preuzeti i zaposlenike Palanačkog kiseljaka. Atlantic Grupa je prvenstveno koristila stranicu za proizvodnju i punjenje proizvoda za brend Cocta, što će nastaviti raditi u uslužnom obliku, pišu analitičari Intercapitala.

Prodaja ovog proizvodnog pogona dio je procesa dezinvestiranja manjih i neosnovnih poduzeća, što je u skladu s korporativnom strategijom Atlantica. U ovom vremenu pritiska na marže proizvođača F&B-a, Atlantic nastavlja sa svojom strategijom dezinvestiranja non-core što će poboljšati njegovu reputaciju i preporučljivo je.

Gledajući učinak sektora hrane i pića (F&B) kroz CROBEXnutris, možemo vidjeti da je od početka godine u padu od 3,5%, ali je od 1. siječnja 2018. porastao za 54%. Atlantic Grupa je u padu od 4,8% od početka godine, ali u razdoblju od 1. siječnja 2018. njezin povrat bez dividende iznosi 85%.

S obzirom na to da se ovaj indeks sastoji od četiri tvrtke, pri čemu svaka tvrtka ima isti ponder od 25% u indeksu, kretanje Atlantic Grupe u velikoj je korelaciji s učinkom indeksa. Budući da očekujemo pogoršanje marži F&B tvrtki u 2. tromjesečju, potaknuto porastom cijena sirovina, ambalaže, usluga i troškova energije, moglo bi doći do pritiska na cijene dionica Društva, te bi kao takvo utjecalo i na performanse indeksa. To je osobito istinito ako uzmemo u obzir činjenicu da se povećanje cijena gotovih proizvoda nije moglo u potpunosti nadoknaditi inflacijom ulaznih proizvoda.

No, treba uzeti u obzir i činjenicu da jaka ljetna sezona (na što upućuju sve aktualne procjene) također ima pozitivan utjecaj na FMCG industriju, što bi moglo snažno utjecati na poslovanje prehrambenih tvrtki.

Tagovi: Atlantic Grupa, Palanački kiseljak, Vik Pro Univerzal, Emil Tedeschi
PROČITAJ I OVO
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
STATISTIKA
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE