GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stora Enso i Tetra Pak u Poljskoj će graditi liniju za reciklažu iskorištene kartonske ambalaže za napitke

Stora Enso i Tetra Pak u Poljskoj će graditi liniju za reciklažu iskorištene kartonske ambalaže za napitke
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 10:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kompanije Stora Enso i Tetra Pak udružuju snage kako bi istražile mogućnost izgradnje nove linije za reciklažu i značajno povećale razinu reciklaže iskorištene kartonske ambalaže za napitke u Srednjoj i istočnoj Europi.

Ove dvije kompanije pokreću studiju izvedivosti kako bi se procijenila održivost izgradnje linije za reciklažu velikog kapaciteta za iskorištenu kartonsku ambalažu za napitke (UBC - Used Beverage Cartons) u tvornici Ostroleka kompanije Stora Enso u Poljskoj. Kompanija Stora Enso bi u tvornici Ostroleka pulpirala i odvajala vlakna iz iskorištene kartonske ambalaže za napitke te bi reciklirana vlakna koristila kao sirovinu, dok bi kompanija Tetra Pak osigurala reciklažu i ponovno korištenje polimera i aluminija koje će obrađivati odabrani partner. Ako se projekt realizira, godišnji kapacitet nove linije za reciklažu iznosio bi 50 000 tona UBC-a. To bi predstavljalo značajno unaprjeđenje kapaciteta za recikliranje kartonske ambalaže za napitke diljem Europe, čime bi se europska stopa recikliranja ambalaže za napitke značajno povećala s trenutačnih 51%. U prvoj fazi materijal za recikliranje bi dolazio iz iskorištene kartonske ambalaže za napitke u zemljama Srednje i istočne Europe.

„Nova linija predstavljala bi sljedeći korak na području cirkularnosti ambalaže i pomogla u ostvarenju cirkularnosti robnih marki naših klijenata. Danas se kartonska ambalaža za napitke u Europi reciklira u velikoj mjeri, a mi želimo iskoristiti naše znanje o vlaknima i drvnoj građi kako bi promovirali i ubrzali recikliranje i prikupljanje iskorištene kartonske ambalaže za napitke. U tvornici Ostroleka već sada se u našem procesu koriste reciklirani materijali (OCC) . A sada želimo dodatno razviti sustav za recikliranje koji već dobro funkcionira te korištenje visoko kvalitetnih UBC vlakana,“ izjavio je Markku Luoto, podpredsjednik LPB Aseptic i CUK, Stora Enso.

„Rad s partnerima u sklopu cjelokupnog lanca vrijednosti naš je glavni prioritet kada je u pitanju prikupljanje i recikliranje iskorištene kartonske ambalaže za napitke. Uvjereni smo kako će nam ovo partnerstvo omogućiti da unaprijedimo europsku infrastrukturu za recikliranje kao i dodatno povećamo stopu recikliranja UBC-a u regiji. Kroz sinergije poput ove bit ćemo u mogućnosti predvoditi transformaciju održivosti i ostvariti kružno gospodarstvo s niskim udjelom ugljika,“ izjavio je Guillaume Latourrette, direktor tvrtke Tetra Pak za područje Istočne Europe.

Očekuje se kako će studija izvedivosti biti završena za šest mjeseci, nakon čega bi eventualne odluke vezane uz projekt i vremenski okvir trebale biti potvrđene.

Tagovi: Stora Enso, Tetra Pak, Markku Luoto, Guillaume Latourrette, kartonska ambalaža, reciklaža
PROČITAJ I OVO
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
AKVIZICIJE
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je završetak akvizicije Nova Broadcasting Grupe, najveće bugarske medijske kompanije s više platformi.
Neozbiljno: Nakon Pfizera i Moderne, i AstraZeneca obavijestila EU da će kasniti s isporukom
BLAMAŽA
Neozbiljno: Nakon Pfizera i Moderne, i AstraZeneca obavijestila EU da će kasniti s isporukom
LONDON - AstraZeneca rekla europskim koordinatorima za cijepljenje u četvrtak da će u prvom tromjesečju isporučiti značajno manju količinu cjepiva nego što je dogovoreno.
HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela
IZBORI
HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela
ZAGREB - Vijeće članova HUP-a u petak je odlučilo raspisati izbore za sva ključna tijela Hrvatske udruge poslodavaca - predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor, "koji će se provesti prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi", priopćeno je iz HUP-a.
Kina i digitalni odjel poduprli Siemensove kvartalne rezultate
DOBRE BROJKE
Kina i digitalni odjel poduprli Siemensove kvartalne rezultate
BERLIN - Njemački inženjerski konglomerat Siemens preliminarno je izvijestio o dobrim rezultatima digitalnog odjela i "značajnom" rastu u Kini u prvom fiskalnom tromjesečju, najavivši izmjenu procjena za cijelu fiskalnu 2021. godinu.
Rogaška postala nova vlasnica Medijskih toplica
TURIZAM
Rogaška postala nova vlasnica Medijskih toplica
LJUBLJANA - Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja prodaje, tvrtka Medijske toplice u stečaju dobila je novog vlasnika. Stečajni upravitelj lječilišta Igor Bončina rekao je danas da je slatinska tvrtka Hoteli in turizem Rogaška u četvrtak platila otkupnu cijenu. Nije mogao reći koje planove ima novi vlasnik lječilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE