GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stora Enso i Tetra Pak u Poljskoj će graditi liniju za reciklažu iskorištene kartonske ambalaže za napitke

Stora Enso i Tetra Pak u Poljskoj će graditi liniju za reciklažu iskorištene kartonske ambalaže za napitke
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 10:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kompanije Stora Enso i Tetra Pak udružuju snage kako bi istražile mogućnost izgradnje nove linije za reciklažu i značajno povećale razinu reciklaže iskorištene kartonske ambalaže za napitke u Srednjoj i istočnoj Europi.

Ove dvije kompanije pokreću studiju izvedivosti kako bi se procijenila održivost izgradnje linije za reciklažu velikog kapaciteta za iskorištenu kartonsku ambalažu za napitke (UBC - Used Beverage Cartons) u tvornici Ostroleka kompanije Stora Enso u Poljskoj. Kompanija Stora Enso bi u tvornici Ostroleka pulpirala i odvajala vlakna iz iskorištene kartonske ambalaže za napitke te bi reciklirana vlakna koristila kao sirovinu, dok bi kompanija Tetra Pak osigurala reciklažu i ponovno korištenje polimera i aluminija koje će obrađivati odabrani partner. Ako se projekt realizira, godišnji kapacitet nove linije za reciklažu iznosio bi 50 000 tona UBC-a. To bi predstavljalo značajno unaprjeđenje kapaciteta za recikliranje kartonske ambalaže za napitke diljem Europe, čime bi se europska stopa recikliranja ambalaže za napitke značajno povećala s trenutačnih 51%. U prvoj fazi materijal za recikliranje bi dolazio iz iskorištene kartonske ambalaže za napitke u zemljama Srednje i istočne Europe.

„Nova linija predstavljala bi sljedeći korak na području cirkularnosti ambalaže i pomogla u ostvarenju cirkularnosti robnih marki naših klijenata. Danas se kartonska ambalaža za napitke u Europi reciklira u velikoj mjeri, a mi želimo iskoristiti naše znanje o vlaknima i drvnoj građi kako bi promovirali i ubrzali recikliranje i prikupljanje iskorištene kartonske ambalaže za napitke. U tvornici Ostroleka već sada se u našem procesu koriste reciklirani materijali (OCC) . A sada želimo dodatno razviti sustav za recikliranje koji već dobro funkcionira te korištenje visoko kvalitetnih UBC vlakana,“ izjavio je Markku Luoto, podpredsjednik LPB Aseptic i CUK, Stora Enso.

„Rad s partnerima u sklopu cjelokupnog lanca vrijednosti naš je glavni prioritet kada je u pitanju prikupljanje i recikliranje iskorištene kartonske ambalaže za napitke. Uvjereni smo kako će nam ovo partnerstvo omogućiti da unaprijedimo europsku infrastrukturu za recikliranje kao i dodatno povećamo stopu recikliranja UBC-a u regiji. Kroz sinergije poput ove bit ćemo u mogućnosti predvoditi transformaciju održivosti i ostvariti kružno gospodarstvo s niskim udjelom ugljika,“ izjavio je Guillaume Latourrette, direktor tvrtke Tetra Pak za područje Istočne Europe.

Očekuje se kako će studija izvedivosti biti završena za šest mjeseci, nakon čega bi eventualne odluke vezane uz projekt i vremenski okvir trebale biti potvrđene.

Tagovi: Stora Enso, Tetra Pak, Markku Luoto, Guillaume Latourrette, kartonska ambalaža, reciklaža
PROČITAJ I OVO
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
DIVIDENDA
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
RIJEKA - Iz Jadroagenta su danas izvijestili o održanoj glavnoj skupštini, na kojoj su dioničari, između ostalog donijeli odluku da se isplati ostatak dividende u bruto iznosu od 40 kuna po dionici, odnosno ukupno 4,4 milijuna kuna, nakon što je polovinom siječnja isplaćen predujam od 30 kuna po dionici.
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAHTJEVI
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAGREB - Croatia Airlines priopćio je u ponedjeljak kako od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) traži usklađivanje uvjeta korištenja zagrebačke zračne luke s onima ponuđenima Ryanairu, koji je najavio otvaranje baze u Zagrebu.
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
ZABRANE
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruske vlasti zabranile su emitiranje u zemlji europskom televizijskom kanalu Euronews, što su kritičari režima predsjednika Aleksandra Lukašenka ocijenili cenzurom.
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
MLJEKARE
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
OSIJEK - Preuzimanjem osječke Tvornice mlijeka od tvrtke Meggle sačuvana su radna mjesta, glavnina kooperanata i proizvodnja, u koju će se dodatno investirati 10 milijuna eura iz EU fondova, izvijestila je u ponedjeljak Uprava tvrtke Belje plus.
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
OSIGURAVATELJI
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja ožujka zaračunala ukupnu bruto premiju od 3,25 milijardi kuna, što je porast za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podatci koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE