GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stotinu najjačih njemačkih kompanija godinu je završilo vrlo dobro

Stotinu najjačih njemačkih kompanija godinu je završilo vrlo dobro
SITUACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 07:54
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Za 100 njemačkih kompanija s najvećim prometom i koje kotiraju na burzi i ova će godina biti uspješna, unatoč ratu u Ukrajini i svim njegovim posljedicama, pokazalo je istraživanje revizorsko-konzultantske kuće EY Njemačka.

Jedan od čelnika te tvrtke Henrik Ahlers ocijenio je da su se vodeće njemačke tvrtke ove godine uspješno nosile sa svim izazovima, ali da iduće godine ne treba očekivati veći rast prometa.

I građani i poduzetnici morat će stegnuti remen. rekao je Ahlers, objašnjavajući da su visoka inflacija i zabrinutost oko nadolazeće recesije odvratili ljude od potrošnje, a istovremeno smanjili spremnost tvrtki da ulažu.

Od 100 najjačih kompanija čijim se dionicama trguje na burzi, gotovo sve, odnosno 93 posto, zabilježilo je rast prometa u prva tri kvartala ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupni promet porastao je za 30 posto na 1,78 milijardi eura. Da nije milijarde eura visokih gubitaka energetskog koncerna Unipera, koji će većim dijelom biti nacionaliziran, operativna dobit svih koncerna zajedno porasla bi za 22 posto, na 145 milijardi eura.

To bi bio apsolutno najveći iznos otkako je EY Njemačka počela raditi ovu vrstu procjene prije pet godina.

Prema podacima, tvrtke su dijelom profitirale na povećanju troškova, primjerice logističke tvrtke na povećanju cijene transporta. Potom je problem s nestašicom poluvodiča koji je rezultirao strategijom primarno ponude luksuznih marki i odustajanjem od popusta donio autoindustriji dodatnih 13 posto prihoda.

I konačno, enormno povećanje cijena energenata donijelo je energetskim tvrtkama povećanje prometa od 125 posto.

Henrik Ahlers istaknuo je da se taj uspješan put vidi i po broju zaposlenih. Vodećih 100 njemačkih kompanija do 30. rujna zapošljavalo je 4,3 milijuna ljudi u svijetu, što je 1,7 posto više nego lani, precizirao je Ahlers.

Rekao je kako vjeruje da će tvrtke iduće godine smanjiti troškove, ali da zbog nedostatka stručne radne snage ne treba računati na sveobuhvatnija i masovnija otpuštanja.

Tagovi: najveće njemačke kompanije
PROČITAJ I OVO
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE