GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci HBOR-a odavno su upozoravali da su krediti Agrokoru prevelik rizik

Stručnjaci HBOR-a odavno su upozoravali da su krediti Agrokoru prevelik rizik
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2017 / 09:51
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Na stanje u Agrokor grupi stručnjaci HBOR-a upozorili su i kad se pojedinačnim kompanijama odobravao kredit, ali nadzorni odbor je unatoč tome Agrokorovim tvrtkama dao 48,3 milijuna eura kredita. 

Na pitanje zašto je 30. lipnja Direkcija procjenjivala rejting Agrokora iz HBOR-a su Novom listu odgovorili da je ta analiza napravljena kako bi se " Grupa sagledala kao sudužnika za jedno od društava iz koncerna koje se obratilo HBOR-u za izdavanjem pisma namjere, ali da do realizacije nikada nije došlo".

Među 1.600 stranica dokumentacije koju je o Agrokoru, na zahtjev saborskog povjerenstva, prikupila Hrvatska banka za obnovu i razvoj je i dokument koji dokazuje da su stručnjaci te banke odavno Agrokor grupu smatrali rizičnom za odobravanje kredita.

Povjerenstvo je dokumente tražilo zbog kredita što ih je HBOR u prosincu prošle godine odobrio Jamnici, Zvijezdi, Ledu i PIK-u Vrbovec u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna eura. O tim kreditima, kao i o tome koliko je o stanju u Agrokoru prije odobrenja tih kredita morao znati ministar financija Zdravko Marić, bivši zaposlenik Agrokora, koji se branio time da se izuzeo iz odlučivanja na nadzornom odboru već se naveliko raspravljalo u javnosti. Kao i o činjenici da je HBOR-ova Direkcija kreditnih analiza, čiji je posao procjena rejtinga tvrtke koja traži kredit, upozorila na to da tvrtke pojedinačno imaju prihvatljiv rejting, ali da je problematično stanje u krovnoj tvrtki, odnosno Agrokor Grupi.

Nisu stručnjaci HBOR-a, otkriva dokumentacija, to govorili napamet, jer su pola godine prije toga, u lipnju 2016. godine, napravili kreditnu analizu Agrokor Grupe i ona je već tada bila nepovoljna. Naime, kreditni rejting kompanija kojima odobrava kredite HBOR ocjenjuje po ljestvici od jedan do deset, s time da je jedan najniži, a deset najviši rizik, koji znači gubitak. Agrokoru su analitičari Banke dodijelili rejting osam, koji je nedovoljno kvalitetan i nalazi se ispod crte prihvatljivosti za odobravanje kredita. Tvrtke koje su u prosincu dobile kredite imali su puno bolji rejting, od jedan do tri, ali je krovna tvrtka bila nesposobna dobiti kredit. Na stanje u Agrokor grupi stručnjaci HBOR-a upozorili su i kad se pojedinačnim kompanijama odobravao kredit, ali nadzorni odbor je unatoč tome Agrokorovim tvrtkama dao 48,3 milijuna eura kredita.

Na pitanje zašto je 30. lipnja Direkcija procjenjivala rejting Agrokora iz HBOR-a su nam odgovorili da je ta analiza napravljena kako bi se " Grupa sagledala kao sudužnika za jedno od društava iz koncerna koje se obratilo HBOR-u za izdavanjem pisma namjere, ali da do realizacije nikada nije došlo".

Dokument iz lipnja prošle godine otkriva da su državnoj investicijskoj banci stručnjaci pola godine prije agencije Moody's upozoravali na probleme Agrokora i zapravo su sami došli do zaključaka do kojih su došli međunarodni revizori nakon višemjesečnog rada. No, dokumenti otkrivaju i to da je Agrokor ispod crte već od 2013. godine, kad je njegov rejting bio sedam, što je veliki rizik za odobravanje kredita. Pitanje je kakav je taj rejting bio ranijih godina, ali činjenica je da su već četiri godine i uprava HBOR-a, ali i poslovne banke s kojima HBOR surađuje znali da je kreditni rejting Agrokora rizičan. Koliko su ministri, bivši i sadašnji, znali o tome ovisi o tome jesu li odluke o kreditima nakon uprave dolazile i na nadzorni odbor.

Ipak, taj rejting nije ugrožavao sredstva HBOR-a dok god je kredite odobravao u suradnji s poslovnim bankama od kojih se naplaćuje sada kad je Agrokor nesposoban za plaćanje. No, u prosincu prošle godine nadzorni odbor HBOR-a je, na prijedlog uprave koja je zahtjevu za kreditima udovoljila u dvadesetak dana, dao direktne kredite, znači bez poslovnih banka. Agrokor ih u tom postupku ne mora vraćati jer su oni prijavljeni kao tražbine u postupku izvanredne uprave i ako dođe do nagodbe u tom koncernu i HBOR će morati otpisati veliki dio od gotovo 400 milijuna potraživanja.

Tagovi: stručnjaci HBOR-a, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Agrokor, Zdravko Marić, Jamnica, Belje, Zvijezda, Ledo
PROČITAJ I OVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
CJEPIVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
BRUXELLES - AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
BRODARI
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
SPLIT - Jadroplov je izvijestio kako je danas sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene.
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
AKREDITACIJA
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
BEOGRAD – Međunarodni savet aerodroma (ACI) nedavno je Aerodromu „Nikola Tesla“ dodelio Zdravstvenu akreditaciju za aerodrome za veoma temeljne sanitarne mere koje se primenjuju u cilju suzbijanja pandemije kovida 19, saopštio je danas beogradski aerodrom.
Na početku godine osnovano znatno manje tvrtki nego lani
SIGNALI
Na početku godine osnovano znatno manje tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice siječnja.
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
AKVIZICIJE
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je završetak akvizicije Nova Broadcasting Grupe, najveće bugarske medijske kompanije s više platformi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE