GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci optužili Hrvatsku za kršenje EU standarda suđenja u slučaju protiv MOL-a i Sanadera

Stručnjaci optužili Hrvatsku za kršenje EU standarda suđenja u slučaju protiv MOL-a i Sanadera
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2020 / 18:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrsni britanski i njemački pravni stručnjaci, u nadzoru spornog korupcijskog slučaja koji je Hrvatska pokrenula protiv šefa mađarske MOL Grupe i bivšeg hrvatskog premijera, odlučno su odbacili istragu i suđenje zbog kojih je donesena okrivljujuća presuda.

U prvom stručnom vještačenju (Interim Expert Report), neovisni nadzornici suđenja (Trial Monitors) optužuju hrvatske tužitelje za "pristranost", kršenje međunarodno priznatih standarda poštenog suđenja i kršenje prava optuženika.

U detaljnom prvom stručnom vještačenju na 182 stranice zaključuje se kako "uvjeti neovisnog i nepristranog suđenja nisu ispunjeni od strane Županijskog suda u Zagrebu" zbog uloge suca Turudića, kojeg izvještaj optužuje za pristranost u korist hrvatskih "nacionalnih interesa", što predstavlja "ozbiljno uplitanje u pravo na pošteno suđenje, uključujući kršenje članka 6. stavka 1. Europske konvencije o ljudskim pravima".

Nezavisni nadzornici suđenja bili su svjetski poznati pravni stručnjaci, sudac i prof.dr.sc. Kai Ambos i lord David Anderson, nositelj odlikovanja Reda Britanskog carstva i kraljevski odvjetnik.

Sudac Kai Ambos profesor je kaznenog prava, kaznenog postupka, komparativnog prava, međunarodnog kaznenog prava i međunarodnog prava na Sveučilištu u Göttingenu, Njemačka; bivši je sudac Okružnog suda u Njemačkoj i trenutno sudac na Specijalnom sudu za Kosovo u Haagu.

Lord David Anderson od Ipswicha, nositelj je odlikovanja Reda Britanskog carstva (KBE) i kraljevski odvjetnik (QC), član je Odvjetničke komore u Engleskoj i Walesu, Odvjetničke komore u Guernseyju i Jerseyju, gostujući profesor na King's Collegeu u Londonu, bivši nadzornik ljudskih prava za Vijeće Europe i neovisni zastupnik u Domu lordova u Velikoj Britaniji.

Njihovo izvješće zaključuje:

Smatramo kako je USKOK-ovo postupanje u kaznenom progonu kao i ono Sudskog vijeća u ovoj fazi postupka u brojnim aspektima izmaklo međunarodno priznatim standardima poštenog suđenja.

Ističemo širok raspon ozbiljnih nepravilnosti u sudskom postupku, poput oštrog onemogućavanja obrane, ne odobravanja adekvatnog vremena za pripremu, isključivanja javnosti iz ključnih točaka suđenja bez zapisnika, kršeći pravo javnog suđenja, nametanje odvjetnika (ex officio) od strane suda, kršeći pravo izbora pravnog zastupanja, a tu su i brojna druga kršenja osnovnih proceduralnih prava nužnih za pošteno suđenje.

Tužiteljstvo se također oslanjalo na upitne svjedoke koji su bili uključeni u pranje novca i pod kaznenom istragom. Ovo prvo vještačenje jasno navodi kako je USKOK sustavno izbjegao istražiti glavnog svjedoka optužbe, Roberta Ježića, kao i njegovog poslovnog partnera švicarskog odvjetnika Stephana Hürlimanna:

"Čini se da uloga gospodina Hürlimanna u pranju navodnog mita nije u potpunosti ispitana... USKOK nije utvrdio i istražio vjerodostojnost Roberta Ježića, a njihovo takvo provođenje istrage pokreće pitanje nepristranosti. Vjerodostojnost Ježića dovedena je u pitanje njegovim statusom sudionika, njegovom koristi u iznosu od pet milijuna eura i njegovim osobnim interesom u osudi Hernádija."

Ježić, koji je tvrdio da je bio posrednik u navodnim isplatama mita, nije uspio vratiti sudu upravo onih pet milijuna eura za koje tvrdi da su mu proslijeđeni u navodnoj transakciji mita.

U međuvremenu, USKOK je neobjašnjivo zanemario svjedočenja ključnih svjedoka, naftnog konzultanta Imrea Fazakasa i ruskog naftnog magnata Mihaila Gucerijeva koji tvrde kako je sporni pet milijuna eura zapravo ukradeno od strane Ježića u sklopu prikrivene ruske lobističke operacije za kontrolu nad novim europskim plinskim terminalom na Krku.

Navedene ozbiljne nepravilnosti, zaključuje se u ovom stručnom vještačenju, rezultirale su nepravednim suđenjem čija je naglo donesena presuda - iznenada objavljena neposredno prije nego što je Hrvatska preuzela predsjedništvo Vijećem Europske unije - grubo prekršila međunarodne i EU standarde.

Tagovi: kompanija MOL, Zsolt Hernadi, Ivo Sanader
PROČITAJ I OVO
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
EPILOG
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
DUBROVNIK – Prekinuta je potraga za hrvatskim pomorcem s broda Atlantske plovidbe (AP) “Miho Pracat” u Japanskom moru, zbog proteka vremena za preživljavanje od preko 25 sati, izjavila je u nedjelju voditeljica odnosa s investitorima i javnošću AP-a Sanja Putica.
Ghetaldus se širi u Sloveniji
ŠIRENJE
Ghetaldus se širi u Sloveniji
LJUBLJANA - Hrvatska optika Ghetaldus, koja ove godine slavi 64. godišnjicu postojanja svoje poslovanje odlučila je proširiti na Sloveniju.
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE