GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 09:11
Autor: SEEbiz/Danas
BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Referendum o izgradnji rudnika litijuma u okolini Loznice je legitiman način izjašnjavanja o sprovođenju investicije australijsko-britanske kompanije “Rio Tinto”, međutim, njegovi rezultati ne mogu biti obavezujući već odluku o održivosti tog projekta mora da donese struka iz oblasti rudarstva i ekologije, smatraju sagovornici Danasa.
Dok pristalice vlasti smatraju da je na stanovnicima mačvanskog kraja da odluče o tome da li rudnik treba da bude izgrađen, ekološke organizacije smatraju da je nepotreban i da umesto njega treba doneti odluku o tome da se u okolini Loznice litijum neće eksploatisati jer je to štetno po interese životne sredine kao i zdravlje građana koji tu žive.
Polemika, koja se tim povodom vodi, u žižu interesovanja je postavila dilemu da li o projektima koji mogu da dovedu do ekološke katastrofe može odlučivati laička javnost, bilo pristalice izgradnje bilo njeni oponenti iz redova ekoloških aktivista.
"Održavanje referenduma o izgradnji rudnika u sadašnjim okolnostima ne bi dalo validne rezultate. Sprovođenje takvog izjašnjavanja iz politikantskih razloga je potpuno pogrešno i neprihvatljivo. Ako bi se ispunio taj preduslov, dakle ako bi došlo do promene političkog ambijenta od referenduma ne treba bežati. Međutim, pre nego što bi ga raspisali nadležni bi morali da budu upoznati sa svim aspektima delovanja rudnika na životnu sredinu što znači da bi stručna javnost bila ta koja bi se izjasnila da li je eksploatacija litijuma u okolini Loznice održiva stvar ili ne. Naravno, takva ocena treba da se donese nakon dijaloga eksperata koji u datom trenutku po pitanju ove teme apsolutno ne postoji" – navodi naš sagovornik.
Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije “Transparentnost Srbija”, za Danas ističe da se odluka o izgradnji rudnika može doneti na referendumu, ali da on po našim zakonskim rešenjima ne bi mogao da bude obavezan već samo konsultativan.
"Postoje dve vrste referenduma, obavezujući i konsultativan. Prvi je onaj tip referenduma čiji su rezultati, shodno zakonskim rešenjima, obavezujući za vlast koja mora da ih sprovede. Konsultativni referendum je onaj u kome odluka većine na njemu ne znači da nadležni moraju da je sprovedu. Kada je reč o eventualnom raspisivanju referenduma za izgradnju rudnika litijuma u Srbiji, njegov ishod zakonski gledano ne bi bio obavezujući za nadležne. Dakle u pitanju bi bio konsultativni referendum. Ono što je sasvim izvesno je i da predsednik Srbije ne bi imao ništa u vezi sa odlukom o njegovom raspisivanju. Nju bi donele ili republičke vlasti ili lokalna samouprava. Konkretan problem u Srbiji vezano za referendumski izjašnjavanje je što nije precizirano na koji način se finansira referendumska kampanja" – zaključuje Nenadić.

Tagovi: Aleksandar Vučić, litijum, Nemanja Nenadić, referendum rio tinto, životna sredina
PROČITAJ I OVO
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE