GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 09:11
Autor: SEEbiz/Danas
BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Referendum o izgradnji rudnika litijuma u okolini Loznice je legitiman način izjašnjavanja o sprovođenju investicije australijsko-britanske kompanije “Rio Tinto”, međutim, njegovi rezultati ne mogu biti obavezujući već odluku o održivosti tog projekta mora da donese struka iz oblasti rudarstva i ekologije, smatraju sagovornici Danasa.
Dok pristalice vlasti smatraju da je na stanovnicima mačvanskog kraja da odluče o tome da li rudnik treba da bude izgrađen, ekološke organizacije smatraju da je nepotreban i da umesto njega treba doneti odluku o tome da se u okolini Loznice litijum neće eksploatisati jer je to štetno po interese životne sredine kao i zdravlje građana koji tu žive.
Polemika, koja se tim povodom vodi, u žižu interesovanja je postavila dilemu da li o projektima koji mogu da dovedu do ekološke katastrofe može odlučivati laička javnost, bilo pristalice izgradnje bilo njeni oponenti iz redova ekoloških aktivista.
"Održavanje referenduma o izgradnji rudnika u sadašnjim okolnostima ne bi dalo validne rezultate. Sprovođenje takvog izjašnjavanja iz politikantskih razloga je potpuno pogrešno i neprihvatljivo. Ako bi se ispunio taj preduslov, dakle ako bi došlo do promene političkog ambijenta od referenduma ne treba bežati. Međutim, pre nego što bi ga raspisali nadležni bi morali da budu upoznati sa svim aspektima delovanja rudnika na životnu sredinu što znači da bi stručna javnost bila ta koja bi se izjasnila da li je eksploatacija litijuma u okolini Loznice održiva stvar ili ne. Naravno, takva ocena treba da se donese nakon dijaloga eksperata koji u datom trenutku po pitanju ove teme apsolutno ne postoji" – navodi naš sagovornik.
Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije “Transparentnost Srbija”, za Danas ističe da se odluka o izgradnji rudnika može doneti na referendumu, ali da on po našim zakonskim rešenjima ne bi mogao da bude obavezan već samo konsultativan.
"Postoje dve vrste referenduma, obavezujući i konsultativan. Prvi je onaj tip referenduma čiji su rezultati, shodno zakonskim rešenjima, obavezujući za vlast koja mora da ih sprovede. Konsultativni referendum je onaj u kome odluka većine na njemu ne znači da nadležni moraju da je sprovedu. Kada je reč o eventualnom raspisivanju referenduma za izgradnju rudnika litijuma u Srbiji, njegov ishod zakonski gledano ne bi bio obavezujući za nadležne. Dakle u pitanju bi bio konsultativni referendum. Ono što je sasvim izvesno je i da predsednik Srbije ne bi imao ništa u vezi sa odlukom o njegovom raspisivanju. Nju bi donele ili republičke vlasti ili lokalna samouprava. Konkretan problem u Srbiji vezano za referendumski izjašnjavanje je što nije precizirano na koji način se finansira referendumska kampanja" – zaključuje Nenadić.

Tagovi: Aleksandar Vučić, litijum, Nemanja Nenadić, referendum rio tinto, životna sredina
PROČITAJ I OVO
Otvoren Aminess Khalani Beach Hotel, prvi makarski hotel s pet zvjezdica
HOTELI
Otvoren Aminess Khalani Beach Hotel, prvi makarski hotel s pet zvjezdica
MAKARSKA – Makarska je dobila svoj prvi hotel s pet zvjezdica – Aminess Khalani Beach Hotel, koji je večeras svečano otvoren pred više od 300 odabranih gostiju.
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
AKVIZICIJE
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
BAR - Crnogorsku javnost je iznenadila vijest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu, švicarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dijela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
PRESLAGIVANJE
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
ZAGREB - Na pomolu je vlasničko preslagivanje u zadarskom Turisthotelu.
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
AERODROMI
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u srpanj ulaze s velikim polugodišnjim porastima prometa putnika, ali i ljetnim najavama, zbog čega su zaposlile više radnika nego lani, a usluge obavljaju redovno i bez zastoja, uz očekivanje prometa iz rekordne 2019., ističu na upit iz zračnih luka Split, Zagreb, Zadar i Rijeka.
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
VLAK
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
SARAJEVO - Uspostavom sezonskog vlaka koji je iz Sarajeva krenuo u petak, Ploče su nakon deset godina stanke ponovo dobile putničku željezničku vezu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE