GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud istražuje je li HT skrivao dionice pod ovrhom

Sud istražuje je li HT skrivao dionice pod ovrhom
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2020 / 13:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda naložio je ispitivanje bivših i sadašnjih članova uprave Hrvatskog Telekoma (HT) zbog skrivanja dionica pod ovrhom nakon što je HT izgubio spor "težak" oko 15 milijuna kuna s poduzetnikom Željkom Markotom.

Poduzetnik Markota, poznat i kao autor TV kviza Učilica, preuzeo je kazneni progon nakon što je državno odvjetništvo odbacio njegovu prijavu bez ispitivanja osumnjičenih čelnika HT-a.

No, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu donio je rješenje kojim je naloženo ispitivanje četvero bivših i sadašnjih članova uprave - Davora Tomaškovića, Josefa Jakoba Mathiasa Thuerriegla, Borisa Batelića i Nataše Rapaić te zastupnika HT-a kao pravne osobe.

U rješenju se ističe da postoji osnovana sumnja na počinjenje kaznenog djela te da su ostvareni uvjeti za provođenje dokaznih radnji.

Markota kaže da je protiv HT-a pokrenuo nekoliko sporova zbog protupravnog prisvajanja prihoda i prekomjerno visokih cijena njihovih usluga, od kojih su neki s početka 90-ih, nakon desetak godina sudovanja, bili riješeni u njegovu korist.

Dodaje da je ovu tužbu pokrenuo nakon što je nezavisni regulator u telekomunikacijama još 2001. utvrdio da HT, unatoč propisanom troškovnom modelu formiranja cijene, zaračunava visoke cijene usluga otvorenog pristupa svojoj fiksnoj mreži u Hrvatskoj i na druge načine zloupotrebljava svoj monopolski položaj na tržištu.

"Nakon gotovo desetogodišnjeg spora s HT-om pravomoćno nam je dosuđen poveći iznos jer je sud utvrdio kako nam je HT naplaćivao zelenaški visoke cijene. Međutim, HT nije ispoštovao odluku suda da nam plati dosuđeni iznos. Stoga smo bili primorani krenuti u prisilnu naplatu", kazao je Markota za Hinu dodajući kako je riječ o dosuđenom iznosu od oko 15 milijuna kuna s kamatama.

Kazao je i da je, nakon što je HT opstruirao naplatu sa svog računa putem Fine, pokrenuo ovršni postupak nad dionicama Optima telekoma koje su bile u vlasništvu HT-a kako bi se iz prodaje dionica namirila njegova tražbina.

"Nakon što su čelne osobe HT-a upoznate s ovrhom na dionicama, odlučili su sakriti dionice po skrbničkim računima kod više banaka s ciljem da opet opstruiraju naplatu dosuđenog iznosa i unatoč tome što im je rješenjem o ovrsi bila određena zabrana raspolaganja tim dionicama pod prijetnjom kaznenopravnih posljedica", kazao je Markota.

Dodao je i kako je za kazneno djelo sakrivanja imovine, odnosno povrede tuđih prava tijekom ovršnog postupka, kaznenim zakonom zapriječena kazna do jedne godine zatvora.

S druge strane, u HT-u na upit Hine o ovom slučaju odgovorili su kako nemaju komentara.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Željko Markota, Davor Tomašković, Boris Batelić, Nataša Rapaić
PROČITAJ I OVO
HT odobrio dividendu od 1,53 eura
DIVIDENDA
HT odobrio dividendu od 1,53 eura
ZAGREB - Dioničari Hrvatskog Telekoma (HT) dobit će dividendu u iznosu od 1,53 eura po dionici, čime će se za dividendu isplatiti ukupno 119,34 milijuna eura iz lanjske dobiti, odlučila je u srijedu glavna skupština te telekom kompanije.
AB InBev usprkos bojkotu s tromjesečnim rastom dobiti
U PLUSU
AB InBev usprkos bojkotu s tromjesečnim rastom dobiti
NEW YORK - Najveća pivara na svijetu AB InBev u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 1,51 milijardu dolara (1,41 milijardu eura), što je 15,2 posto više nego godinu ranije.
Continental ostvario gubitak u prvom kvartalu
GUBITAK
Continental ostvario gubitak u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemački proizvođač automobilskih dijelova Continental izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju poslovao s gubitkom, istaknuvši pad europske proizvodnje vozila na početku godine.
Croatia Airlines uveo novu sezonsku liniju Split - Istanbul
LETOVI
Croatia Airlines uveo novu sezonsku liniju Split - Istanbul
ZAGREB - Croatia Airlines je obavio prvi let na novoj sezonskoj liniji Split - Istanbul, čime je hrvatski nacionalni avioprijevoznik proširio ovogodišnju mrežu međunarodnih letova iz splitske zračne luke, objavili su iz Croatia Airlinesa.
Air Serbia imala najuspešniji april od osnivanja
SJAJNE BROJKE
Air Serbia imala najuspešniji april od osnivanja
BEOGRAD - Air Serbia je tokom aprila u redovnom saobraćaju prevezla 303.189 putnika što je najbolji aprilski rezultat od osnivanja kompanije 2013. godine i prvi put da je u tom mesecu premašen broj od 300 hiljada putnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE