GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska pomaže zrakoplovnom sektoru

Švicarska pomaže zrakoplovnom sektoru
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarski parlament podržao je vladin zahtjev o gotovo 1,9 milijardi švicarskih franaka (1,97 milijardi dolara) pomoći zrakoplovnom sektoru u koronakrizi, koju uvjetuju poštivanjem službenih ciljeva zaštite okoliša.

Paket uključuje 1,275 milijardi franaka kreditnih jamstava za Lufthansine ogranke Swiss i Edelweiss i 600 milijuna franaka za uslužne tvrtke poput Swissport Internationala, Gategroupa i SR Technicsa.

Švicarski ogranak EasyJeta nije dobio posebnu pomoć jer se očekuje da će njegove potrebe za likvidnošću pokriti matična kompanija.

Državni novac namijenjenje isključivo infrastrukturi u Švicarskoj a vlada je prijevoznicima zabranila isplatu dividende i drugih novčanih naknada dok pomoć ne bude vraćena.

Zauzvrat ne želi vlasničke udjele u avioprijevoznicima ali će bankovni zajmovi s državnim jamstvima biti osigurani dionicama u Swissu i Edelweissu.

Donji dom parlamenta uvjetovao je u ponedjeljak usvajanje paketa obećanjem prijevoznika da će se pridržavati vladinih klimatskih ciljeva. Odbacio je pak još strože uvjete koje su predlagali zastupnici načelno skeptični prema državnoj potpori zrakoplovnim kompanijama.

Gornji dom odobrio je danas paket uz manje izmjene koje tek treba razraditi, no to se smatra pukom formalnošću.

Parlament je na izvanrednoj sjednici nakon višetjedne blokade zbog pandemije usvojio i predložene hitne mjere podrške gospodarstvu vrijedne 57 milijardi švicarskih franaka.

Mjere uključuju kreditna jamstva za poduzeća, potporu za rad sa skraćenim radnim vremenom i naknade poduzetnicima čije poslovanje trpi zbog blokade javnog života.

Švicarski ministar financija Ueli Maurer prognozirao je za ovu godinu proračunski manjak od 50 milijardi franaka i novo zaduživanje od 30 do 50 milijardi franaka.

Tagovi: Švicarska, easyJet, Swiss, Lufthansa, easyJet, Swissport International, Gategroup, SR Technics
PROČITAJ I OVO
Smanjena potrošnja u pandemiji srezala dobit Mastercarda
PRITISCI
Smanjena potrošnja u pandemiji srezala dobit Mastercarda

NEW YORK - Američka kartičarska kuća Mastercard izvijestila je u srijedu o oštrom padu dobiti u trećem tromjesečju budući da su ljudi u pandemiji Covida 19 manje koristili kartice za kupovinu, putovanja i plaćanje.

Carlsberg poboljšao prognoze za 2020.
OPTIMIZAM
Carlsberg poboljšao prognoze za 2020.
KOPENHAGEN - Danski proizvođač piva Carlsberg poboljšao je prognozu godišnje dobiti nakon rasta prodaje u trećem tromjesečju zahvaljujući prije svega dobrim rezultatima u Rusiji i Kini.
Koronakriza smanjila proizvodnju vina
VINO
Koronakriza smanjila proizvodnju vina
PARIZ - Globalna proizvodnja vina zadržat će se ove godine ispod petogodišnjeg prosjeka zbog niskog obujma proizvodnje u Južnoj Americi i ograničenja u Europskoj uniji u pandemiji koronavirusa, objavila je međunarodna udruga proizvođača.
Fortenova grupa i Meggle Hrvatska postigle dogovor o preuzimanju osječke mljekare
DOGOVOR
Fortenova grupa i Meggle Hrvatska postigle dogovor o preuzimanju osječke mljekare
OSIJEK - Kupovinom nekretnina i proizvodne linije MEGGLE-a – s namjerom da u Osijeku od 1. siječnja 2021. započne s vlastitom proizvodnjom - Belje će očuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje mlijeka u tom dijelu Slavonije.
AD Plastik s dobiti, ohrabren najavama kupaca
U PLUSU
AD Plastik s dobiti, ohrabren najavama kupaca
SOLIN - AD Plastik je unatoč poteškoćama izazvanima covidom-19 u prvih devet mjeseci ove godine uspio ostvariti dobit, a optimizam donose povoljne najave kupaca u trećem tromjesečju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE