GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetske zrakoplovne kompanije traže državnu pomoć

Svjetske zrakoplovne kompanije traže državnu pomoć
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Zrakoplovne kompanije obustavile u ponedjeljak najviše letova u povijesti zrakoplovstva, pozivajući vlade u pomoć kako bi prebrodile razdoblje sloma potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Vlade širom svijeta uvele su karantenu i ograničile kretanje kako bi spriječile širenje zaraze koronavirusom.

Izgledi za avioprijevoznike dodatno su se pogoršali nakon što je Španjolska proglasila izvanredno stanje, SAD proširio ograničenje putovanja na Veliku Britaniju i Irsku, a Australija i Novi Zeland zatražili samoizolaciju svih putnika.

Njemačka je danas savjetovala građanima da ne putuju u inozemstvo ako nemaju uistinu ozbiljan razlog.

Vlasnik British Airwaysa IAG, easyJet i Air France-KLM pridružili su se brojnim aviokompanijama koje su gotovo u potpunosti prizemljile zrakoplove zbog karantene i ograničenog kretanja u mnogim zemljama širom svijeta.

IAG će tako u travnju i svibnju smanjiti kapacitete za minimalno 75 posto i odgoditi odlazak u mirovinu izvršnog direktora Willieja Walsha.

Niskobudžetni prijevoznici Ryanair i easyJet također planiraju prizemljiti većinu flote a britanska je kompanija zatražila i pomoć vlade.

„Sada je jasno da je koronavirus daleko najveća kriza u povijesti zrakoplovstva“, konstatira izvršni direktor Finnaira Topi Manner.

Finski je prijevoznik najavio 90-postotno smanjenje kapaciteta, upozorivši da će ovu godinu zaključiti s velikim gubitkom.

Tri glavna svjetska zrakoplovna udruženja oneworld, SkyTeam i StarAlliance povukla su danas neuobičajen potez, pozivajući zajedničkim priopćenjem vlade da im pomognu nositi se s „izazovom bez presedana“.

Lufthansa je to učinila još krajem prošlog tjedna, pojašnjavajući da će zatražiti pomoć od vlada svih "matičnih tržišta". Njemačka je kompanija vlasnik Brussels Airlinesa, Austrian Airlinesa i Swiss Aira.

„Koordinirana vladina podrška bit će potrebna kako bi se osiguralo da industrija opstane“, rekao je izvršni direktor easyJet-a Johan Lundgren.

Njemačka, francuska, nizozemska i britanska vlada poručile su da razmatraju načine pomoći industriji.

Zrakoplovne kompanije vjerojatno će odgoditi i isporuke novih mlažnjaka, što će utjecati na Boeing i Airbus. S padom narudžbi suočavaju se i proizvođači zrakoplova i motora.

„Takav pad potražnje još nismo vidjeli. Normalizacija se ne nazire“, stoji u izvješću savjetnika za zrakoplovstvo CAPA koji predviđa da će većina svjetskih zrakoplovnih kompanija propasti do lipnja ako im vlade ne pomognu.

Tagovi: Svjetske zrakoplovne kompanije, Air France-KLM, British Airways, Ryanair, easyJet,
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE