GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski Telepass želi i na hrvatske autoceste

Talijanski Telepass želi i na hrvatske autoceste
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2021 / 09:38
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Talijanska tvrtke Telepass, koja u Italiji pruža usluge Europske elektonske naplate cestarine (EENC), želi sa svojim ENC uređajima naplaćivati cestarinu na hrvatskim autocestama, saznaje Jutarnji list.

U tijeku su razgovori HAC-a i Telepassa oko uvjeta ulaska na hrvatsko tržište, donosi dnevnik u broju od nedjelje.

Ako bi Telepass ušao na hrvatsko tržište, korisnici njegova ENC uređaja ili nekog drugog Telepassova kompatibilnog uređaja u Hrvatskoj bi mogli ući na autocestu bez kupovanja ENC uređaja od HAC-a ili Bina Istre.

Hrvatski vlasnik Telepassova uređaja mogao bi i plaćati cestarinu u svim drugim državama EU u kojima ta tvrtka ima ugovor o pružanju usluge Europske elektronske naplate cestarine. Da bi se pak s HAC-ovim ENC uređajem mogla plaćati cestarina u Italiji, HAC bi morao sklopiti ugovor s tamošnjim upraviteljima autocesta.

Europska komisija još je prije nekoliko godina usvojila Direktivu o jedinstvenom sustavu elektronske naplate cestarine na cijelom području EU, no on se u praksi pokazao neprovedivim. Stoga je nedavno donesena nova Direktiva o interoperabilnosti elektroničkih sustava za naplatu cestarine i olakšavanju prekogranične razmjene podataka o neplaćanju cestarine na području Unije koja znatno pojednostavljuje EENC.

Prema toj Uredbi, jedan pružatelj usluge EENC-a trebao bi korisniku omogućiti plaćanje cestarine putem jednog uređaja u najmanje četiri članice Unije. Ovu direktivu Hrvatska će implementirati u svoj novi Zakon o cestama koji je u javnoj raspravi te će se njima olakšati ulazak stranih pružatelja usluge naplate EENC-a.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, Telepass ne želi čekati uvođenje novog sustava elektronske naplate cestarine u Hrvatskoj već na ovo tržište želi ući što prije, što je i razumljivo s obzirom na velik broj talijanskih državljana koji dolaze na jadransku obalu te uzeti dio financijskog kolača od naplaćene cestarine u Hrvatskoj.

Prema novom zakonu, HAC bi Telepassu plaćao naknadu za pružanje usluge EENC-a, a tek će se odrediti koliko će ona iznositi, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Telepass, Hrvatske autoceste
PROČITAJ I OVO
ACI: U trećem kvartalu 89,5 milijuna prihoda, 29 posto više nego lani
DOBRE BROJKE
ACI: U trećem kvartalu 89,5 milijuna prihoda, 29 posto više nego lani
RIJEKA - Lanac marina Adriatic Croatia International Club (ACI) je u trećem tromjesečju ove godine ostvario 89,5 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je 20,1 milijun kuna ili 29 posto više nego u istom razdoblju lani, priopćeno je u utorak iz te tvrtke.
Lek bi mogao dobiti novog vlasnika
FARMACEUTI
Lek bi mogao dobiti novog vlasnika
LJUBLJANA - Farmaceutska grupa Novartis, koja uključuje i slovenski Lek preko Sandoza, ostvarila je 13 milijardi dolara (11,2 milijarde eura) neto prihoda od prodaje u trećem tromjesečju ove godine, što je povećanje od 6% u odnosu na prethodnu godinu.
Croatia Airlines objavila zimski red letenja
LETOVI
Croatia Airlines objavila zimski red letenja
ZAGREB - Croatia Airlines objavila je zimski raspored letenja. Riječ je o 13 međunarodnih linija iz Zagreba, 3 iz Splita te jednoj iz Osijeka, ukupno dakle 17 međunarodnih linija prema odnosno iz Hrvatske.
EMA odobrila Modernino cjepivo za treću dozu
CJEPIVO
EMA odobrila Modernino cjepivo za treću dozu
AMSTERDAM - Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak da se dodatna, tzv. booster doza cjepiva Moderne može davati osobama od 18 godina i starijima najmanje šest mjeseci od primanja druge doze.
Neto dobit Optima Telekom Grupe u devet mjeseci 450.000 kuna
U PLUSU
Neto dobit Optima Telekom Grupe u devet mjeseci 450.000 kuna
ZAGREB - Optima Telekom Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je neto dobit od 450 tisuća kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je zabilježen neto gubitak od 3,1 milijun kuna, pokazalo je financijsko izvješće te kompanije objavljeno u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE