GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankerska Next Generation: 31,7 milijuna kuna neto gubitka u 2020.

Tankerska Next Generation: 31,7 milijuna kuna neto gubitka u 2020.
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 19:06
Autor: SEEbiz
ZADAR - Prihodi brodova Tankerske Next Generation u 2020. godini iznose 237,0 mil. HRK (35,4 mil. USD), što predstavlja smanjenje od 11,6% u odnosu na prihode ostvarene u 2019. godini u iznosu 267,9 mil HRK (40,5 mil. USD).

Ova promjena je rezultat dokovanja četiri tankera tijekom drugog dijela godine, ali i značajno lošijeg „spot” tržišta u drugih šest mjeseci koje se negativno odrazilo i na ukupne rezultate 2020. godine.

Provizije i troškovi povezani s putovanjima brodova iznosili su 38,1 mil. HRK (5,8 mil. USD) u 2020. godini, dok su u 2019. godini iznosili 53,6 mil. HRK (8,1 mil. USD), a značajno smanjenje u ovoj kategoriji je izravna posljedica broja dana provedenih van eksploatacije, obzirom da je na dokovanja tijekom 2020 godine otpalo 115 dana, te su zabilježena još dva dana izvan najma. Operativni troškovi brodova iznosili su 99,1 mil. HRK (15,0 mil. USD) i neznatno povišeni su u odnosu na prošlu godinu kada su iznosili 96,6 mil. HRK (14,6 mil. USD), dok opći i administrativni troškovi iznose 6,0 milijuna kuna (0,9 mil. USD) i blago su povišeni u odnosu na prošlu godinu.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u 2020. godini iznosi 97,3 mil. HRK (14,3 mil USD), i smanjena je u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila 110,4 mil. HRK (16,7 mil. USD). Testiranjem vrijednosti imovine (brodova) na dan 31.12.2020. utvrđeno je kako knjigovodstvena vrijednost brodova prelazi nadoknadivi iznos imovine. Gubitak od umanjenja utvrđen je metodom diskontiranog novčanog tijeka “VesselsValue Ltd.”, London te je donešena odluka o vrijednosnom usklađenju imovine u ukupnom iznosu 55,7 mil. HRK (9,1 mil. USD).

Svi brodovi amortiziraju se, u skladu s računovodstvenom politikom Društva, tijekom procijenjenog vijeka trajanja od 25 godina linearnom metodom amortizacije do rezidualne vrijednosti koja predstavlja rashodovanu vrijednost broda. Troškovi amortizacije u 2020. godini iznosili su 52,8 mil. HRK (8,0 mil. USD), i ostali su na razini prošlogodišnjih troškova budući se amortizira i investicija uložena u BWTS.
Neto rashodi od kamata iznosili su 19,6 mil. HRK (2,9 mil USD) i smanjeni su u odnosu na 2019. godinu kada su iznosili 29,8 mil. HRK (4,5 mil.
USD) zbog povoljnog utjecaja smanjenja referentne stope LIBOR-a.

Značajan gubitak od umanjenja vrijednosti imovine reflektira se kroz operativni gubitak (EBIT) koji iznosi 11,2 mil. HRK (2,8 mil. USD), dok neto
gubitak Društva u 2020. godini iznosi 31,7 mil. HRK (5,9 mil. USD)

Tagovi: Tankerska Next Generation, brodari, vozarine, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
RAST
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
ZAGREB - Tržište poštanskih usluga u drugom tromjesečju ove godine označili su pozitivni trendovi s porastom ukupnih prihoda za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je rezultat rasta gotovo svih segmenata na tom tržištu, izvijestili su u petak iz regulatorne agencije HAKOM.
Fortenova grupa započela Discover edukacijski program za svoje zaposlenike
EDUKACIJA
Fortenova grupa započela Discover edukacijski program za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa je 14. rujna 2021. godine započela s provedbom Discover programa - trećeg grupnog programa u DRIVE Beyond Excellence dugoročnom projektu koji je Fortenova grupa razvila za unaprjeđivanje znanja i vještina svojih zaposlenika.
EMA nije potvrdila je li u žena i mladih veći rizik krvnih ugrušaka od AstraZenece
UGRUŠCI
EMA nije potvrdila je li u žena i mladih veći rizik krvnih ugrušaka od AstraZenece
AMSTERDAM - Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da iz postojećih podataka nije mogla potvrditi je li u žena i mladih ljudi veći rizik od rijetkog razvoja krvnih ugrušaka s niskom razinom trombocita nakon primanja cjepiva AstraZenece.
Valamar nagradio djelatnike i pokrenuo zapošljavanje za narednu turističku sezonu
NAGRADA
Valamar nagradio djelatnike i pokrenuo zapošljavanje za narednu turističku sezonu
POREČ – Valamar će nagraditi sve svoje djelatnike za izuzetno zahtjevnu sezonu sa dodatnom nagradom do 1.600 kn. Tako je kroz posebne programe nagrađivanja za ovu sezonu Valamar ukupno isplatio oko 24 milijuna kuna što iznosi do 4.100 kuna po djelatniku.
Hanfa kod još četiri leasing društva utvrdila nepravilnosti oko kamatnih stopa
LEASING
Hanfa kod još četiri leasing društva utvrdila nepravilnosti oko kamatnih stopa
ZAGREB - Hanfa je izvijestila u petak da je utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u dijelu obračuna kamatnih stopa kod još četiri leasing društva, čime su ukupno ti nadzori provedeni među 15 društava, a kod njih 13 utvrđene su nepravilnosti u obračunu kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE