GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankerska Next Generation: Vozarine za tankere još će neko vrijeme ostati na visokim razinama

Tankerska Next Generation: Vozarine za tankere još će neko vrijeme ostati na visokim razinama
VOZARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 08:16
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Jedini među domaćim brodarima koji još uvijek uspijevaju odolijevati negativnim financijskim učincima aktualne krize su Zadrani kod kojih se i sada pokazuje da su imali itekako dobar nos kada su fokus svojeg poslovanja i flote usmjerili prema tankerskom tržištu.

O time što se događa na tankerskom tržištu u posljednjih mjesec-dva nedavno smo pisali u analizi.

Tankerska plovidba u svojoj matičnoj floti ima pet tankera za prijevoz sirove nafte i četiri bulk carriera, a upravlja i mladom flotom Tankerske Next Generation koja se sastoji od šest product tankera i u kojoj su vlasnici 51 posto dionica. Dramatičan pad cijene sirove nafte za tankerske je kompanije, pa tako i zadarske brodare, zapravo - dobra vijest.

- Očekivan rast cijene nafte u relativno kratkom vremenu, likvidno tržište s terminskim ugovorima te, prije svega, nedostatak skladišnih kapaciteta u SAD-u, prouzročen smanjenom potrošnjom i nedovoljnim izvozom, uzrokovali su izraženu potražnju za tankerima kao plutajućim skladištima. Očekujemo da će se kratkoročno već rekordan broj brodova kao plutajućih skladišta još i dalje povećavati, što će neko vrijeme održati vozarine jako dobrim, objašnjava za Novi list čelni čovjek Tankerske plovidbe Mario Pavić, ali istovremeno svjestan realnosti da u ovakvim razmjerima smanjene potrošnje tankerske kompanije ipak neće uspjeti izaći neokrznute.

Međutim, situacija na svjetskom tržištu zasad ide na njihov mlin, što se iskazuje i u poslovanju Tankerske u kojoj vozarinama od tankera uspijevaju amortizirati izrazito nepovoljnu situaciju s bulkovima.

- Vozarine koje se trenutno ostvaruju na tržištu brodova za rasuti teret upola su niže od prošlogodišnjih, pri čemu 2019. nije bila godina za pamćenje u ovom segmentu. Prihodi ne pokrivaju niti operativni trošak, pa je jedna od tema koju razmatramo i rasprema ovih brodova.

Gubici brodova za rasuti teret kompenzirani su vozarinama koje ostvaruju tankeri, tako da usprkos lošem bulk tržištu na razini grupe možemo konstatirati da je iza nas financijski uspješan prvi kvartal, a takav bi trebao biti i tekući, navodi Pavić.

Tagovi: Tankerska Next Generation, Tankerska plovidba, vozarine, brodari, brodarsko tržište, nafta, Mario Pavić
PROČITAJ I OVO
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
PROBLEMI
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
SKOPJE - Javno poduzeće za državne ceste (JPDP) Sjeverne Makedonije poništilo je natječaj vrijedan 22,6 miliona eura na kojem je za nadzor izgradnje novih autocesta u ovoj zemlji izabrana tvrtka IGH Institut iz Zagreba, zajedno sa Institutom za ceste sa sjedištem u Velesu, tvrdi makedonski portal Faktor.
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE