GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tankerska NG: Spot tržište donijelo rast prodaje i skok EBITDA

Tankerska NG: Spot tržište donijelo rast prodaje i skok EBITDA
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / Intercapital
ANALIZA - Tankerska Next Generation je u prvom polugodištu 2022. zabilježila rast prodaje od 42,2% (odnosno 48,8 mil. kuna), na 164,7 mil. kuna.

Ovo povećanje može se pripisati većoj izloženosti spot tržištu. Pritom su provizije i troškovi putovanja iznosili 49,9 milijuna kuna, u odnosu na 36,5 milijuna kuna lani. Ovo povećanje također se pripisuje većoj izloženosti spot tržištu u prvoj polovici 2022. u usporedbi s prvom polovicom 2021. Jedan od najznačajnijih čimbenika koji pridonose povećanju troškova prijevoza je drastičan porast cijene goriva. Ukupno, poslovni rashodi iznosili su 130,7 milijuna kuna, što je povećanje od 16,2% u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom potaknuto gore spomenutim povećanjem provizija i troškova vezanih uz putovanje.

Kompanija također primjećuje da je tijekom godine prosječna neto dnevna stopa TCE (Time Charter Equivalent) iznosila 15.512 USD, što je povećanje od 25,1% na godišnjoj razini. Istodobno, dnevni operativni troškovi broda iznosili su 6.830 USD. U međuvremenu, u prvom polugodištu iskorištenost flote također je porasla, porasla za 4,8 p.p. Na godišnjoj razini do 99,7% u 2022.

EBITDA se više nego udvostručila (+106,3% na godišnjoj razini) i iznosila je 60,8 mil. kuna. Ovo povećanje uglavnom se može pripisati većoj prodaji zbog gore spomenute stope iskorištenosti i Ekvivalentnih stopa zakupa na vrijeme. EBITDA marža u prvom polugodištu 2022. iznosila je 36,9%, što je povećanje od 11,5 p.p. YoY.

Neto kamatni rashodi iznosili su 9,4 mil. kuna, što je smanjenje u odnosu na 9,9 mil. kuna u istom razdoblju 2021. godine. Smanjenje se može pripisati otplati glavnice kredita unatoč negativnom učinku povećanja referentne stope LIBOR.

U međuvremenu, neto tečajni gubici iznosili su 20,3 milijuna kuna, dok ih u prvom polugodištu 2021. nije bilo, djelomično nadoknađujući veću profitabilnost u odnosu na prvo polugodište 2021.

Društvo je ostvarilo neto dobit od 4,6 milijuna kuna, u odnosu na neto gubitak od 5,0 milijuna godinu prije (1. polugodište 2021.). Ovaj se rezultat može pripisati nekoliko čimbenika: većoj izloženosti spot tržištu, većem prosječnom TCE-u (Ekvivalent vremenskog čartera) i povećanju iskorištenosti flote.

Tagovi: Tankerska Next Generation, brodari, vozarine, spot tržište
PROČITAJ I OVO
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
SOLIDNO
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
POREČ – Valamar grupa objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine koji zbog izrazite sezonalnosti u turizmu nisu indikativni za cijelu godinu iako pokazuju pozitivan trend za nadolazeću sezonu i dobar booking.
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
POBOLJŠANJE
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
ZAGREB - Zagrebački holding je objavio rezultate poslovanja za 2023. godinu. Kažu da je zadržano pozitivno poslovanje, nastavljeno razduživanje te da su pokrenute investicije.
HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit
SOLIDNO
HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) u prvom je tromjesečju ove godine ostvario 243,1 milijun eura prihoda ili 4,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela smanjena, za 1,7 posto, na 27,1 milijun eura, podaci su iz financijskog izvješća HT-a objavljenog u utorak.
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
DOBRE BROJKE
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
BERN - Punionica Coca-Cola HBC nadmašila je tržišne prognoze prihoda u prvom tromjesečju u utorak i ponovila da će se njezina operativna dobit ove godine dodatno povećati, podržana snažnom potražnjom za kavom, energetskim i gaziranim pićima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE