GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom

Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 18:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je bila dobro organizirana i pravovremeno je komunicirala te donijela mjere za gospodarstvo. Mnoge bitno bogatije i naprednije zemlje su prošle lošije, to nema veze s lijevom ili desnom politikom, nego dobrim upravljanjem u krizi, to je rezultat vođenja. Danas je život kod nas kvalitetniji nego u, primjerice, Španjolskoj, Italiji, Belgiji, ocijenio je za poslovniFM Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic Grupe.

U razgovoru s urednicom Lidijom Kiseljak, u emisiji Ritam posla, Tedeschi se osvrnuo na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, koliko se odrazila na poslovanje Atlantic Grupe u zemlji i na najvažnijim tržištima za kompaniju te na reakciju i mjere koje je donijela aktualna Vlada. 

Reakciju, ponovio je, smatra izuzetno dobrom, kao i donesene mjere, a odgovornost je pokazala i njegova kompanija, jer su odmah za velik broj zaposlenih uveli mjere rada od kuće, plaće nisu dirali, a najizloženijima su i povećane. Iako ovogodišnji rezultati poslovanja neće biti kao što su planirani prije korona krize, ipak će biti pozitivni.

Nitko nije ostao bez posla niti smo dirali plaće, samo je izloženima ona povećana 15 posto

- Lani smo imali izvrsne rezultate i rast gledaju li se prihodi, EBITDA, neto dobit…, taj se trend nastavio i početkom godine, no zbog korona krize to je zaustavljeno. Iako nismo osjetili krizu poput mnogih drugih tvrtki koje su morale otpuštati radnike ili se zatvoriti, situacija ipak utječe na nas, prometi dijela asortimana su smanjeni, a u široj slici slabi kupovna moć građana. No i ove godine ćemo poslovati pozitivno, iako će prihodi od prodaje biti manji od plana predstavljenog krajem prošle godine, kaže Tedeschi i govori kako je gubitak prodaje kroz HoReCa kanal dijelom pokriven kroz veću potražnju njihovih proizvoda u domaćinstvima, a neki su i lider na stranim tržištima.

Najveći pad prometa smo naravno imali kroz HoReCa-u, a to će se osjetiti i u sljedećem razdoblju. Inače smo upravo tijekom lipnja, srpnja i kolovoza imali najbolje rezultate poslovanja. Udjel HoReCa-e u našoj prodaji je 7 posto. S druge strane, iako je poslovno područje Pića imalo pad, u nekim drugim segmentima smo imali i pojačani interes tijekom krize kao što su, primjerice, proizvodi našeg ljekarničkog lanca ili delikatesni namazi.

Naša Argeta bilježi dvoznamenkasti rast prodaje. Zahvaljujući, među ostalim, takvim rezultatima možemo se pohvaliti da je upravo je u utorak (26. svibnja) u Njemačkoj prodaja Argete počela na novih 1.000 prodajnih mjesta. Naša je pašteta, naime, vodeća u Europi, s posebno dobrim rezultatima u Švicarskoj i Austriji. U krizi je rasla i potražnja za Cedevitom, a domaćinstva su više kupovala i naš Barcaffe, s obzirom na to da su kafići bili zatvoreni. Situacija se na dijelu tržišta relaksira, no neka od nama najvažnijih još uvijek nisu u jednostavnoj situaciji, kao što je primjerice rusko, tržište Sjeverne Makedonije, BiH ili Srbije…, kaže Tedeschi.

Osim pravovremene reakcije Vlade u ovoj krizi, je pohvalio ju je i za pravovremenu reakciju u slučaju Agrokor. Smatra da je u postojećim okolnostima suvišno politiziranje ove teme i da ne bi bilo fer reći da posao nije odrađen dobro, posebno u aktualnoj krizi za koju nitko nije bio treniran i spreman.

I Atlantic Grupa, tvrtka s više od 5500 zaposlenih, reagirala je na vrijeme pa je već od početka ožujka ukinula team buildinge, konferencije i ostala veća okupljanja. Odmah je oko 1800 ljudi počelo raditi od kuće, čime se visoki stupanj digitalizacije pokazao vrlo korisnim. Njih oko 300, vezanih izravno za prodaju u ugostiteljstvu, nisu zbog zatvaranja kanala imali posla.

- No, nitko nije ostao bez posla niti smo dirali plaće, štoviše, oni zaposleni u tvornicama, distribucijskim centrima, dostavi, ljekarnama.. su dobili stimulaciju od 15 posto, čime smo htjeli pokazati solidarnost i zahvalnost prema onima koji su bili najviše izloženi u ovim okolnostima, jasan je Tedeschi.

Solidarnost i izvan sustava Atlantic Grupe pokazali smo kroz 28 milijuna kuna donacija kriznim stožerima i zdravstvenim institucijama u čitavoj regiji, u Hrvatskoj i na ostalim tržištima na kojima djelujemo. Željeli smo pomoći, ali i senzibilizirati druge sustave da se također uključe u akciju doniranja, kaže čelni čovjek Atlantic Grupe i poručuje kako se nada pronalasku cjepiva, barem djelomičnom ostvarenju turističke sezone i da se svi naučimo živjeti i raditi s koronom.

- Kriza nije gotova, korona nije iza nas, prisutna je i dalje i svi se moramo naučiti živjeti s njom, čak i ako neće biti COVID19, bit će neki drugi oblik – zaključuje Tedeschi u razgovoru za poslovniFM.

Tagovi: Emil Tedeschi, Atlantic Grupa, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Agrokor, Argeta, Cedevita, Barcaffe
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE