GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku

Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2021 / 07:40
Autor: SEEbiz
RIJEKA – Brodogradilište Tehnomont prije mjesec dana ugovorilo je gradnju tri 17-metarska patrolna broda za Cipar, a kroz petnaestak dana očekuje ih parafiranje novog posla, ovog puta s Grcima za koje će u Puli izgraditi dva protupožarna broda – potvrdio nam je Niko Skala, tehnički direktor ovog brodogradilišta.

Ova dva velika i referentna projekta u Tehnomontovom će škveru, u kojem je trenutno zaposleno oko 150 radnika, odrađivati paralelno s obzirom na predviđene rokove isporuke – u slučaju ciparskih »patrolaca« to je 19 mjeseci od potpisa ugovora dok je kod protupožarnih brodova u pitanju rok od 18 mjeseci. Zajedno s Iskra brodogradilištem iz Šibenika i riječkim projektantskim uredom Metal Shark Croatia, brodogradilište Tehnomont dio je konzorcija koji je dobio posao i na izgradnji šest brzih brodica od 15 metara za pomorsku hitnu pomoć. Njihova ponuda odabrana je kao najbolja još u listopadu prošle godine, a nakon što je Vlada prošli tjedan dala potrebnu suglasnost Ministarstvu zdravstva, koje je nositelj ovog projekta, očekuje se da će konačno i ovaj posao biti parafiran, piše Novi list.

Knjiga narudžbi agilnog malog brodogradilišta iz Pule dupkom je popunjena što je odlična vijest, pogotovo nakon pandemijskog zatišja. Da su Tehnomontovi brodograditelji potpuno upregnuti poslom upućuje i tekuća proizvodnja u kojoj je u tijeku ili pred završetkom čak pet projekata.
Kroz kojih mjesec i pol dana za isporuku bi trebao biti spreman aluminijski katamaran »Mali Brijun« koji je Tehnomont ugovorio za tamošnji Nacionalni park Brijuni. Katamaran će imati kapacitet prijevoza 150 putnika, a pogonjen je diesel električnom propulzijom. U gradnji je i servisni brod za ribogojilišta za Norvežane, a položene su kobilice i za dvije 26-metarske ribarice za škotskog naručitelja.

Reference Tehnomonta u gradnji patrolnih brodova krajem ove ili početkom sljedeće godine upotpunit će isporuka 19-metarskog patrolnog broda, koji su ugovorili s kenijskim vlastima. Ciparski »patrolci« bit će vrlo slični po svojem dizajnu, međutim, odlikovat će ih bolje performanse koje su i zahtijevane u međunarodnom tenderu koji su raspisale ciparske vlasti. Valja spomenuti da Tehnomont u programu patrolnih brodova ostvaruje višegodišnju suradnju s renomiranom projektantskom kućom Camarc Design iz Velike Britanije, koja je jedna od vodećih u Europi i specijalizirani su upravo za takve vrste brodova i brodica, uključujući i pilotine, brodove za traganje i spašavanje te slična brza radna plovila. Osim što će morati postizati brzinu od najmanje 35 čvorova, dodatni zahtjevi za ciparske patrolne brodove ticali su se i njihovih kormilarnica, koje će morati biti gibljivo ovješene s ciljem da se smanje vibracije, a razina buke neće smjeti prelaziti postavljenu gornju granicu od 65 decibela.

Tehnomont je, podsjetimo, 2012. i krajem 2017. godine isporučio dva patrolna broda dužine 25 metara Ministarstvu unutarnjih poslova, a prema Camarc Designu izgrađen je i krajem 2014. godine isporučen »patrolac« za gibraltarsku policiju.
Iskorak Tehnomontovih brodograditelja dogodit će se i na protupožarnim brodovima za Grke. Na tim 24-metarskim brodovima ovo će malo brodogradilište prvi put na novogradnji ugraditi jet propulziju, preciznije Hamiltonove sustave jet propulzije, uparene s MAN-ovim motorima.

Tagovi: Tehnomont, brodogradnja, brodari, Metal Shark Croatia
PROČITAJ I OVO
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE