GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tekstilna industrija i njena profitablinost

Tekstilna industrija i njena profitablinost
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2024 / 22:02
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Tekstilna industrija predstavlja jedan od najznačajnijih sektora globalne ekonomije.

Ovaj sektor nije samo važan zbog svoje ekonomske veličine, već i zbog svoje neraskidive veze sa sa modnom industrijom, tehnološkim inovacijama i društvenim trendovima.

Ukoliko želite da saznate nešto više o ovoj industriji i njenom učinku i uticaju na globalnu ekonomiju, nastavite da čitate. 

Ponuda zadovoljava potražnju

Modna industrija je karakteristična po tome što pomjera granice i objeručke prihvata nove trendove koji se znatno odražavaju na cifre, te prati linearni pristup razvoja biznisa. Bilo da se radi o novim dezenima, printovima ili formama, moda se dinamično mijenja i prati potražnju potrošača.

Međutim, nekada tekstilna industrija ne može da isprati iznenadnu promjenu, što dovodi do manjka tekstila i materijala, odnosno resursa. Na primjer, tokom 1940-tih godina, usljed nedostatka materijala, Silvija Pedlar je skratila noćne spavaćiće i tako su bebi dol spavaćice kročile na scenu.

Do veće potražnje, naročito u savremenom dobu, dovodi stalna promjena trendova i sve više sezonskih kolekcija koje podstiču potrošače da često kupuju nove odjevne predmete.

Naime, posebno u doba tehnologije, ljudima je olakšan pristup najnovijim trendovima, a naročito preko društvenih mreža ili magazina kao što je ženski magazin Neodoljiva i drugi, te konstantno imaju uvid u aktuelna modna dešavanja.

Međutim, linearni model poslovanja dovodi do pretjerane proizvodnje i pretjerane potrošnje materijala. S tim u vezi, prodaja odjeće na globalnom nivou se udvostričila sa 100 milijardi jedinica na godišnjem nivou, na 200 milijardi, a broj upotrebe komada se smanjio za 40%. Ovo je dovelo do trošenja 92 miliona tona tkanine na godišnjem nivou.

Prihod globalnog tržišta

Prema izvještaju objavljenom od strane marketresearch.com, očekuje se da globalno tekstilno tržište dosegne 1.5 milijardi američkih dolara do 2030. godine, sa godišnjom stopom rasta od 4%. Rast tržišta pospješuju povećana potražnja od strane modne industrije, kao i rast trgovačkih platformi.

Azijsko-pacifički region je dominantan u ovom sektoru, te je zaslužan za 48% od ukupnog globalnog prihoda. Očekuje se i porast godišnje stope rasta tržišta u Evropi, zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini i Euro-Mediteranskom dijalogu.

Optimizovana proizvodnja

Primjena vještačke inteligencije (AI) i analitike podataka omogućava tekstilnim kompanijama da bolje razumiju potrebe i želje potrošača, predvide trendove u modi i optimizuju procese proizvodnje i distribucije.

AI algoritmi mogu analizirati ogromne količine podataka kako bi identifikovali obrasce i trendove, što pomaže kompanijama da donose informisane odluke o tome koje proizvodi treba proizvesti i kako ih plasirati na tržište.

Takođe, upotreba robota i mašina omogućava kompanijama da povećaju brzinu proizvodnje, smanje greške i troškove rada, i povećaju preciznost u izradi tekstilnih proizvoda. Ova automatizacija omogućava kompanijama da budu konkurentnije na tržištu i da brže odgovore na zahtjeve potrošača.

Uz to, inovativne tehnologije za recikliranje tekstilnih materijala, korišćenje ekološki prihvatljivih boja i hemikalija, i smanjenje potrošnje vode i energije omogućavaju kompanijama da proizvode tekstilne proizvode na održiviji način.

Ove ekološke inicijative ne samo da smanjuju negativne posljedice po životnu sredinu, već mogu i privući sve više ekološki osviješćenih potrošača koji preferiraju održive proizvode.

Međutim, bitno je istaknuti da je sve ovo još uvijek u razvoju, te da se smatra da je trenutno tekstilna industrija odgovorna za više od 20% otpadnih voda koje nastaju kao posljedica tehnoloških procesa koje ona koristi. Ove vode sadrže različite vrste boja i hemikalija koje se koriste za izradu odjeće i drugih tekstilnih proizvoda, te loše utiču na životnu sredinu.

Inovativni pristupi u marketingu u cilju ekonomskog benefita

Inovativan dizajn je srž svakog uspješnog tekstilnog brenda. Kompanije koje se ističu po originalnim i prepoznatljivim dizajnima često privlače pažnju potrošača i grade lojalnost ka brendu.

Kreativni dizajn ne samo da omogućava brendu da se istakne na tržištu, već može i da utiče na percepciju kvaliteta i vrijednosti proizvoda. Stvaranje inovativnih oblika, uzoraka, boja i tekstura može biti ključno za uspjeh na konkurentnom tržištu mode.

Eventi, pop-up prodavnice, interaktivne kampanje na društvenim medijima i iskustveni prodajni prostori omogućavaju potrošačima da direktno dožive brend i proizvode, što stvara dublju vezu i podstiče prodaju.

Kompanije koje pričaju priče o svom brendu, ističu svoje vrijednosti i misiju, i angažuju potrošače na emotivnom nivou često ostvaruju veći uticaj i lojalnost.

Ulaganje u kreativne kampanje i angažovanje uticajnih ličnosti za promociju kampanja, dovodi do velikog profita. U ovom trenutku na Tiktok-u pod tagom #haul ima više od 15.6 miliona objava i više od 50 milijardi pregleda.

Takođe, društvene mreže omogućavaju i samoj industriji da prati promjene u potražnji i prilagodi se svojim potrošačima, te da blagovremeno zadovolji njihovu potražnju.

Modni trendovi se zadržavaju do 6 mjeseci, što dovodi do toga da brendovi masovno proizvode određene tekstilne proizvode i neprestano izbacuju nove kolekcije kako bi ostali u korak sa potražnjom. Na osnovu istraživanja, Amerikanci kupuju pet puta više odjeće sada, nego prije 40 godina.

Uticaj na životnu sredinu

Procjenjuje se da se trenutno samo 1 % tekstila reciklira. Veliki dio se ili sagorijeva ili završi na deponiji. Neki od razloga su poteškoće kao i cijena reciklaže mješovitih vlakana, zabrinutost zbog kvaliteta recikliranih vlakana, kao i slaba infrastruktura tekstilne reciklaže i neosviješćenost kupaca.

Osim toga, tekstilna proizvodnja utiče i na zagađenost vazduha zbog uvoza sirovina. S tim u vezi, Srbija uvozi 79% vune, 95% pamuka i 100% jute za potrebe domaće proizvodnje. Takođe, tekstilna industrija utiče na efekat staklene bašte i to upotrebom fosilnih goriva.

Tekstilna industrija je dinamičan sektor koji se kontinuirano prilagođava promjenama u modi, tehnologiji i društvenim trendovima, a kompanije koje uspiju da iskoriste ove faktore imaju mogućnost da ostvare profitabilan rast i opstanu na tržištu dugoročno.

Važno je da kompanije ostanu agilne i proaktivne u suočavanju sa izazovima, rješavanju postojećih problema i iskorišćavanju novih prilika koje se otvaraju u tekstilnoj industriji.

Tagovi: tekstil, tekstilna industrija, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE