GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Slovenije: Neto dobit porasla 9,5% u prvom polugodištu

Telekom Slovenije: Neto dobit porasla 9,5% u prvom polugodištu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2022 / 09:24
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom polugodištu 2022. Telekom Slovenije zabilježio je pad prihoda od prodaje od 1% na godišnjoj razini, smanjenje EBITDA-e za 1,3% na godišnjoj razini i neto dobit od 23,4 milijuna eura, što je povećanje od 9,5% na godišnjoj razini.

Počevši od prihoda od prodaje, oni su iznosili 314,2 milijuna eura, što je pad od 1% na godišnjoj razini. Telekom Slovenije bilježi rast u segmentima financijskih usluga, usluga eZdravstva i osiguranja. U Sloveniji je Telekom Slovenije zabilježio prihod od prodaje od 280,3 milijuna eura, što predstavlja pad od 3% na godišnjoj razini, dok su ostale kompanije u Sloveniji zabilježile prihod od prodaje od 36,5 milijuna eura, što je pad od 96% na godišnjoj razini. U međuvremenu, na međunarodnoj razini, podružnice Telekoma Slovenije zabilježile su veće tržišne prihode, pri čemu je prihod IPKO Kosovo iznosio 36,5 milijuna eura, što je povećanje od 16% na godišnjoj razini, dok su druge kompanije u inozemstvu povećale svoje prihode za 1% na godišnjoj razini. To je potaknuto povećanjem prihoda na

S druge strane, prihodi iz mobilnog segmenta tržišta krajnjih korisnika smanjeni su zbog optimizacije pretplatnika čija osnovna pretplata uključuje sve veći broj usluga. Prihodi iz fiksnog segmenta tržišta krajnjih korisnika smanjeni su prvenstveno zbog smanjenja broja klasičnih priključaka i nižih prihoda od prodaje fiksne robe, što je rezultiralo nižim troškovima. Nadalje, Telekom Slovenije prestao je s prodajom električne energije krajnjim korisnicima (od 1. siječnja 2022.), što se vidi i po prihodima.

Troškovi poslovanja iznosili su 285,4 milijuna eura, što je smanjenje od 2% u odnosu na prethodnu godinu. Razvrstavajući to dalje, COGS se smanjio za 4% na godišnjoj razini i iznosio je 40,3 milijuna eura, troškovi materijala i energije porasli su za 37,8% na godišnjoj razini i iznosili su 10,6 milijuna eura, troškovi usluga smanjeni su za 4,7% i iznosili su 98,6 eura m, dok su troškovi rada porasli za 6,6% na godišnjoj razini, te su iznosili 53,3 mil. EUR. EBITDA je iznosila 112,2 milijuna eura, što je smanjenje od 1,3% na godišnjoj razini, uglavnom kao rezultat viših cijena energije i električne energije. To bi također značilo da je EBITDA marža iznosila 35,7%, što je smanjenje od 0,1 p.p. YoY.

Dalje, neto financijski rezultat iznosio je negativnih 3,3 milijuna eura, što je poboljšanje od 5,4%, uglavnom kao rezultat nižih financijskih rashoda. Porez na dobit ostao je približno isti na godišnjoj razini, dok je neto dobit iznosila 23,4 milijuna eura, što je povećanje od 9,6% na godišnjoj razini. Ukupna ulaganja iznosila su 77 milijuna eura, što je smanjenje od 48% na godišnjoj razini, uglavnom kao rezultat nižih ulaganja u Telekom Slovenije, smanjenje od 60%. Razlog tome je činjenica da je u 2021. godini izvršena akvizicija radiofrekvencijskog spektra u vrijednosti od 52,1 mil. eura, čime su povećana ulaganja u 2021. godini.

Tagovi: Telekom Slovenije, poslovni rezultati, EBITDA marža
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE