GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Slovenije: Neto dobit porasla 9,5% u prvom polugodištu

Telekom Slovenije: Neto dobit porasla 9,5% u prvom polugodištu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2022 / 09:24
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom polugodištu 2022. Telekom Slovenije zabilježio je pad prihoda od prodaje od 1% na godišnjoj razini, smanjenje EBITDA-e za 1,3% na godišnjoj razini i neto dobit od 23,4 milijuna eura, što je povećanje od 9,5% na godišnjoj razini.

Počevši od prihoda od prodaje, oni su iznosili 314,2 milijuna eura, što je pad od 1% na godišnjoj razini. Telekom Slovenije bilježi rast u segmentima financijskih usluga, usluga eZdravstva i osiguranja. U Sloveniji je Telekom Slovenije zabilježio prihod od prodaje od 280,3 milijuna eura, što predstavlja pad od 3% na godišnjoj razini, dok su ostale kompanije u Sloveniji zabilježile prihod od prodaje od 36,5 milijuna eura, što je pad od 96% na godišnjoj razini. U međuvremenu, na međunarodnoj razini, podružnice Telekoma Slovenije zabilježile su veće tržišne prihode, pri čemu je prihod IPKO Kosovo iznosio 36,5 milijuna eura, što je povećanje od 16% na godišnjoj razini, dok su druge kompanije u inozemstvu povećale svoje prihode za 1% na godišnjoj razini. To je potaknuto povećanjem prihoda na

S druge strane, prihodi iz mobilnog segmenta tržišta krajnjih korisnika smanjeni su zbog optimizacije pretplatnika čija osnovna pretplata uključuje sve veći broj usluga. Prihodi iz fiksnog segmenta tržišta krajnjih korisnika smanjeni su prvenstveno zbog smanjenja broja klasičnih priključaka i nižih prihoda od prodaje fiksne robe, što je rezultiralo nižim troškovima. Nadalje, Telekom Slovenije prestao je s prodajom električne energije krajnjim korisnicima (od 1. siječnja 2022.), što se vidi i po prihodima.

Troškovi poslovanja iznosili su 285,4 milijuna eura, što je smanjenje od 2% u odnosu na prethodnu godinu. Razvrstavajući to dalje, COGS se smanjio za 4% na godišnjoj razini i iznosio je 40,3 milijuna eura, troškovi materijala i energije porasli su za 37,8% na godišnjoj razini i iznosili su 10,6 milijuna eura, troškovi usluga smanjeni su za 4,7% i iznosili su 98,6 eura m, dok su troškovi rada porasli za 6,6% na godišnjoj razini, te su iznosili 53,3 mil. EUR. EBITDA je iznosila 112,2 milijuna eura, što je smanjenje od 1,3% na godišnjoj razini, uglavnom kao rezultat viših cijena energije i električne energije. To bi također značilo da je EBITDA marža iznosila 35,7%, što je smanjenje od 0,1 p.p. YoY.

Dalje, neto financijski rezultat iznosio je negativnih 3,3 milijuna eura, što je poboljšanje od 5,4%, uglavnom kao rezultat nižih financijskih rashoda. Porez na dobit ostao je približno isti na godišnjoj razini, dok je neto dobit iznosila 23,4 milijuna eura, što je povećanje od 9,6% na godišnjoj razini. Ukupna ulaganja iznosila su 77 milijuna eura, što je smanjenje od 48% na godišnjoj razini, uglavnom kao rezultat nižih ulaganja u Telekom Slovenije, smanjenje od 60%. Razlog tome je činjenica da je u 2021. godini izvršena akvizicija radiofrekvencijskog spektra u vrijednosti od 52,1 mil. eura, čime su povećana ulaganja u 2021. godini.

Tagovi: Telekom Slovenije, poslovni rezultati, EBITDA marža
PROČITAJ I OVO
Glavna skupština Fortenova grupe bez kvoruma, iduća skupština u prosincu
OČEKIVANO
Glavna skupština Fortenova grupe bez kvoruma, iduća skupština u prosincu
ZAGREB - Iz Fortenova Grupe izvijestili su u ponedjeljak da glavna skupština imatelja depozitarnih potvrda, prema očekivanjima, nije imala kvoruma, a iduća će se održati početkom prosinca.
Rolls-Royce uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik
TEST
Rolls-Royce uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik
LONDON - Britanski Rolls-Royce objavio je u ponedjeljak da je uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik, prvi put u svijetu avijacije, što je važan korak prema dekarbonizaciji zračnog prometa.
Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik
POSJET
Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik
KOPRIVNICA - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je obišla Podravkinu tvrtku Kalnik u Varaždinu, u čiju je modernizaciju uloženo oko 43 milijuna kuna, a Ministarstvo je sudjelovalo s gotovo polovinom tog iznosa, odnosno s 19,4 milijuna bespovratnih kuna.
Mario Mesaroš novi je predsjednik Uprave RALU Logistike
KARIJERE
Mario Mesaroš novi je predsjednik Uprave RALU Logistike
ZAGREB - Predsjednikom Uprave RALU Logistike, vodećeg nezavisnog dobavljača integrirane logističke usluge u Hrvatskoj i regiji, imenovan je Mario Mesaroš, dosadašnji član Uprave i iskusni menadžer s dugogodišnjim iskustvom rada u logistici i transportu.
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
IMA LI SPASA?
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
SPLIT - Počelo je odbrojavanje - sud 16. prosinca odlučuje o stečaju Brodosplita! Hoće li se Tomislav Debeljak ponovno izvući u posljednji trenutak i osigurati sredstva za deblokadu tvrtke?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE