GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu

Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 10:47
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom tromjesečju 2021. godine Telekom Slovenije ostvario je prodaju u iznosu od 156,8 milijuna eura, što je 6% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Mobilne usluge u segmentu krajnjih kupaca zabilježile su rast od 7,1% u odnosu na prošlu godinu, a prodaja je iznosila 61,7 milijuna. Do njih je došlo prvenstveno zbog većih prihoda od mobilne robe. Imajte na umu da je segment uspio postići rast prodaje unatoč tome što je imao negativne učinke na prihode od roaminga zbog pandemije i mjera poduzetih za njezino rješavanje.

Prodaja fiksnih telefonskih usluga na segmentu krajnjih kupaca pala je za 15,5% na godišnjoj razini na 51,9 milijuna eura, prvenstveno zbog manje prodaje IT licenci i zbog pada prihoda od tradicionalne govorne telefonije, kao rezultat pada broja tradicionalnih veza i njihova zamjena mobilnom i IP telefonijom. U međuvremenu, prodaja na velikoprodajnom tržištu smanjila se za -8,1% na godišnjoj razini, na 35,8 milijuna eura, prvenstveno zbog nižih prihoda od međunarodnih govornih usluga i rominga stranih korisnika u mobilnim mrežama Telekoma Slovenije. U segmentu dodatnih usluga, koji uključuje prihode od financijskih usluga, energije, usluga e-zdravstva i osiguranja, zabilježena je paušalna prodaja u iznosu od 1,9 milijuna eura (-0,4% na godišnjoj razini). Napokon, ostali prihodi i prodaja segmenta robe smanjili su se za -20,3% na 5,4 milijuna eura.

EBITDA je opala za 3% na godišnjoj razini i iznosi 55,7 milijuna eura. Do smanjenja je došlo zbog manje prodaje i jer su operativni troškovi niži. Promatrajući OPEX, najveći pad zabilježile su usluge troškova koje su pale za 23% u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer je niži prihod od roaminga također rezultirao nižim troškovima telekomunikacijskih usluga. Također, niži su i troškovi usluga podizvođača (-63,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine), ponajprije zbog manje prodaje IT licenci. Međutim, imajte na umu da bi, ako se isključe jednokratni učinci u 2020. godini, EBITDA porastao za 3% na godišnjoj razini.

Ispod operativne crte, neto financijski rezultat Grupe ostao je nepromijenjen padom od -1% na godišnjoj razini. Kao rezultat gore navedenog, dno Telekoma Slovenije iznosilo je 9,7 milijuna eura (-14,3%). Da se isključe jednokratni učinci u 2020. godini, neto dobit bila bi 8% veća u odnosu na prethodnu godinu.

Tagovi: Telekom Slovenije, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE