GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu

Telekom Slovenije: Niži prihodi i dobit u prvom kvartalu
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 10:47
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom tromjesečju 2021. godine Telekom Slovenije ostvario je prodaju u iznosu od 156,8 milijuna eura, što je 6% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Mobilne usluge u segmentu krajnjih kupaca zabilježile su rast od 7,1% u odnosu na prošlu godinu, a prodaja je iznosila 61,7 milijuna. Do njih je došlo prvenstveno zbog većih prihoda od mobilne robe. Imajte na umu da je segment uspio postići rast prodaje unatoč tome što je imao negativne učinke na prihode od roaminga zbog pandemije i mjera poduzetih za njezino rješavanje.

Prodaja fiksnih telefonskih usluga na segmentu krajnjih kupaca pala je za 15,5% na godišnjoj razini na 51,9 milijuna eura, prvenstveno zbog manje prodaje IT licenci i zbog pada prihoda od tradicionalne govorne telefonije, kao rezultat pada broja tradicionalnih veza i njihova zamjena mobilnom i IP telefonijom. U međuvremenu, prodaja na velikoprodajnom tržištu smanjila se za -8,1% na godišnjoj razini, na 35,8 milijuna eura, prvenstveno zbog nižih prihoda od međunarodnih govornih usluga i rominga stranih korisnika u mobilnim mrežama Telekoma Slovenije. U segmentu dodatnih usluga, koji uključuje prihode od financijskih usluga, energije, usluga e-zdravstva i osiguranja, zabilježena je paušalna prodaja u iznosu od 1,9 milijuna eura (-0,4% na godišnjoj razini). Napokon, ostali prihodi i prodaja segmenta robe smanjili su se za -20,3% na 5,4 milijuna eura.

EBITDA je opala za 3% na godišnjoj razini i iznosi 55,7 milijuna eura. Do smanjenja je došlo zbog manje prodaje i jer su operativni troškovi niži. Promatrajući OPEX, najveći pad zabilježile su usluge troškova koje su pale za 23% u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer je niži prihod od roaminga također rezultirao nižim troškovima telekomunikacijskih usluga. Također, niži su i troškovi usluga podizvođača (-63,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine), ponajprije zbog manje prodaje IT licenci. Međutim, imajte na umu da bi, ako se isključe jednokratni učinci u 2020. godini, EBITDA porastao za 3% na godišnjoj razini.

Ispod operativne crte, neto financijski rezultat Grupe ostao je nepromijenjen padom od -1% na godišnjoj razini. Kao rezultat gore navedenog, dno Telekoma Slovenije iznosilo je 9,7 milijuna eura (-14,3%). Da se isključe jednokratni učinci u 2020. godini, neto dobit bila bi 8% veća u odnosu na prethodnu godinu.

Tagovi: Telekom Slovenije, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ŠIRENJE
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ZAGREB - Jedna od najjačih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, poljska Asseco SEE (ASEE) preuzela je domaću tvrtku IT Sistemi i njezinu pod-tvrtku eVision, što je u skladu sa ASEE-ovom strategijom širenja na temelju suvremenih tehnologija i inovacija i podrške u digitalizaciji poslovnih procesa, izvijestili su iz ASEE Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE