GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Slovenije za sada neće dijeliti prošlogodišnju dobit

Telekom Slovenije za sada neće dijeliti prošlogodišnju dobit
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2024 / 10:47
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Zbog korištenja potpore za ublažavanje visokih cijena električne energije, uprava Telekoma Slovenije predlaže da se neto dobit financijske godine 2023. ne isplati dioničarima u obliku dividende, već rasporedi u rezerve.

Iz istog razloga telekomunikacijski operater lani nije podijelio prošlogodišnju dobit koju je potom odlučio isplatiti ove godine.

Bilančna dobit Telekoma Slovenije na dan 31. prosinca 2023. iznosi 66,5 milijuna eura. Od toga su dioničari Telekoma već na skupštini u veljači ove godine odlučili 40,3 milijuna eura namijeniti za isplatu dividende. Kompanija je prvi dio dividende u iznosu od 3,10 eura bruto po dionici isplatila 22. ožujka, a drugi dio u istom iznosu isplatit će 23. kolovoza.

O preostaloj bilančnoj dobiti, koja iznosi 26,2 milijuna eura, dioničari će odlučivati na skupštini 17. lipnja, objavio je danas Telekom Slovenije putem internetskih stranica Ljubljanske burze. Naime, prema prijedlogu uprave i nadzornog odbora, nešto manje od 23,9 milijuna eura, koliko je iznosila neto dobit 2023. godine, trebalo bi se rasporediti u ostale rezerve iz dobiti, a ostatak bi trebao ostati neraspoređen.

"Razlog za takav prijedlog je korištenje potpora za ublažavanje visokih cijena električne energije u skladu sa zakonom o potporama gospodarstvu za ublažavanje posljedica energetske krize", objasnili su iz Telekoma Slovenije. Zakon propisuje da tvrtke nemaju pravo na potporu ako isplate dobit za 2023. godinu. Da ju je telekomunikacijski operater isplatio, morao bi vratiti potporu u iznosu od 3,57 milijuna eura.

S 23,9 milijuna eura neto dobit Telekoma lani je bila 15 posto veća nego godinu prije. Istodobno su prihodi od prodaje porasli za četiri posto na 601,7 milijuna eura. Tvrtka je te nerevidirane podatke objavila početkom ožujka, a nepromijenjeni su iu revidiranom godišnjem izvješću koje je u utorak potvrdio nadzorni odbor.

„Grupa Telekom Slovenije u 2023. godini poslovala je uspješno, premašila je zadane ciljeve te značajno unaprijedila poslovanje u odnosu na 2022. godinu. Sve navedeno u teškim tržišnim uvjetima, uz visoke troškove energije i uz uvažavanje šteta uzrokovanih poplavama. Ostvaren je značajan napredak u poslovanju u svim važnijim segmentima poslovanja i na svim ciljnim tržištima", napisali su nadzornici u današnjem priopćenju.

Grupa Telekom Slovenije, koja ima tvrtke u sedam zemalja jugoistočne Europe, u 2023. povećala je prihode za sedam posto na 708,2 milijuna eura, i to u nekoliko segmenata poslovanja, ponajviše u područjima mobilnih i širokopojasnih usluga. Dobit prije kamata, amortizacije i poreza porasla je za šest posto, na 228,6 milijuna eura, a neto dobit za 25 posto, na 47,1 milijun eura.

Grupa bi ove godine trebala povećati prihode na 717,4 milijuna eura, dok bi se neto dobit trebala zaustaviti na 43,2 milijuna eura, napisao je u revidiranom godišnjem izvješću predsjednik Uprave Boštjan Košak. Za ulaganja planiraju izdvojiti 235,7 milijuna eura.

Dionicama Telekoma Slovenije trguje se u prvoj kotaciji na Ljubljanskoj burzi, a njegov najveći pojedinačni dioničar je direktno država sa 62,54 posto vlasničkog udjela. Kapitalsko društvo posjeduje 5,59 posto dionica, a Slovenski državni holding 4,25 posto.

Tagovi: Telekom Slovenije, dividenda
PROČITAJ I OVO
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
EPILOG
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
ZAGREB - Član Uprave Varteksa Karlo Koprek izjavio je kako su od Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj primili odbijenicu na njihov plan za stabilizaciju poslovanja kompanije.
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
UŽI KRUG
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
BERLIN - Njemačka državna željeznica Deutsche Bahn suzila je popis potencijalnih kupaca podružnice za teretnu logistiku DB Schenker na četiri, rekli su u petak za dpa izvori upoznati s ugovorom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE