GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Srbija: Oštar pad profitabilnosti po kupovini Kopernikusa

Telekom Srbija: Oštar pad profitabilnosti po kupovini Kopernikusa
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2020 / 11:53
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Pogoršanje finansijskih pokazatelja Telekoma Srbija u 2019. godini posledica je ekspanzije u prethodnoj godini, ali tek treba videti da li će sve kompanije koje je Telekom kupio poslednje dve godine imati pozitivne finansijske efekte, piše "Danas".

Za sada povećanje dugova znatno prevazilazi prihode koje su nove kompanije donele, piše dnevni list “Danas”.

Ukupni prihodi grupe Telekom Srbija u 2019. godini iznosili su 125,7 milijardi dinara, što je 6,6 odsto više nego 2018. godine i skoro u potpunosti su rezultat rasta prihoda od multimedijalnih sadržaja od 5,6 milijardi dinara, pošto su prihodi i od fiksne i od mobilne telefonije blago opadali.

Ovo je prvi efekat akvizicija kablovskih operatera u prethodne dve godine.

Ono što je mnogo važnije je to da je poslovna dobit kompanije skoro prepolovljena u odnosu na prethodnu godinu.

Dok je dobit iz poslovanja u 2018. iznosila skoro 12 milijardi dinara (nešto preko 100 miliona evra), u 2019. godini je iznosila 6,9 milijardi dinara, odnosno nešto ispod 60 miliona evra.

Kada se oduzme gubitak iz finansijskog dela bilansa, koji je povećan dobrim delom zbog rasta kamata u prošloj godini, dobit pre poreza je dostigla pet milijardi dinara, što je skoro 2,5 puta manje od 12 milijardi iz prethodne godine.

Kada se nakon toga oduzme porez, neto dobit pada na 2,46 milijardi dinara (nešto preko 20 miliona evra), naspram 11 milijardi u 2018. godini.

Kako se navodi u finansijskim izveštajima Telekoma Srbija, nakon oduzimanja kursnih razlika dobit grupe se smanjuje na oko 800 miliona dinara ili svega 2,29 dinara po akciji dok je 2018. godine zarada po akciji iznosila 12 dinara.

EBITDA (poslovna dobit pre troškova amortizacije, kamata i poreza) iznosila je 48 milijardi dinara ili oko 410 miliona evra, ali su na nju uticale promene računovodstvenih standarda.

Bez tih promena EBITDA, koji je značajan pokazatelj vrednosti kompanije iznosila oko 360 miliona evra dok je 2018. ona iznosila 328 miliona evra.

Naspram ovakvog pada u profitabilnosti, pošto je prinos na aktivu iznosio svega 0,5 odsto, nalazi se značajan skok u zaduženosti kompanije. Naime obaveze grupe su skočile za godinu dana sa 152 milijarde na 260 milijardi dinara.

Dugoročni krediti su povećani sa 76 milijardi na 99 milijardi dinara, a kratkoročni krediti 30,8 na 45,3 milijarde dinara, pa je zaduženost po osnovu kredita preko 1,2 milijarde evra.

Kada se dugovi umanje za gotovinu kojom je Telekom raspolagao na kraju 2019. neto zaduženost je oko 1,15 milijardi evra.

Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće Momentum Securities objašnjava da je ovo posledica velikih ulaganja u prethodnih godinu, dve.

“Pad profitabilnosti Telekoma je u velikoj meri posledica sprovedenih velikih ulaganja u proteklih godinu, dve dana.

Delimično je negativan uticaj zabeležen i usled nastavka trenda pada prihoda u fiksnoj telefoniji i stagnirajućeg biznisa mobilne telefonije.

Ovo potonje je poslovni trend koji je karakterističan za čitavu branšu, dok će poslovni uspeh Telekoma na srednji rok zavisiti pre svega od isplativosti sprovedenih preuzimanja.

Niko nije očekivao rezultate ovih poslova u prvoj godini, ali prilično bode oči megalomanija prilikom ovih preuzimanja, naročito ako se uzme u obzir predistorija akvizicija ove kompanije, kao što je preskupo plaćen Telekom Srpske i nepotrebno i skupo preuzimanje Dunav banke”, ocenjuje Gujaničić.

Tagovi: Telekom Srbija, Momentum Securities, Nenad Gujaničić, Kopernikus
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik sredstvima EU nabavlja jedanaest niskopodnih autobusa
AUTOBUSI
Dubrovnik sredstvima EU nabavlja jedanaest niskopodnih autobusa
DUBROVNIK - Ugovor o nabavi 11 suvremenih niskopodnih autobusa za javni gradski prijevoz, sufinanciranih s 18 milijuna kuna iz fondova EU, potpisali su u srijedu u Dubrovniku direktor gradskog prijevoznika Libertas Dubrovnik Ante Vojvodić i direktor AutoHrvatska PSC Mario Fabek.
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZDRAVSTVO
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZAGREB – S misijom širenja portfelja u području privatne medicinske skrbi, Affidea, kao najveći europski pružatelj usluga u području dijagnostike, ambulantnog liječenja i liječenja karcinoma, objavila je kako je od prosinca dio njihove mreže medicinskih centara i ugledna zagrebačka poliklinika Sveti Rok.
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
FORUM
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
ZAGREB - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizirao je 1. prosinca 2020. on-line konferenciju Forum obiteljskih poduzeća.
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
BOŽIĆNICE
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
ZAGREB - SPAR Hrvatska sljedećeg tjedna počinje s isplatama božićnica u vrijednosti do 1.600 kuna za svoje djelatnike, ovisno o dužini staža u SPAR-u.
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ANKETA
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ZAGREB - Prvi hrvatski trgovački lanac PEVEX prvu je anketu o zadovoljstvu zaštitnim mjerama proveo polovicom godine. Od tada ju je nastavio periodično provoditi kako bi što bolje osluškivao potrebe i zahtjeve kupaca u vrijeme pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE