GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekomi više neće plaćati naknade za radiofrekvencijski spektar

Telekomi više neće plaćati naknade za radiofrekvencijski spektar
SLIJEDE INVESTICIJE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2018 / 11:11
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Mobilni operatori HT, A1, Tele2 više neće plaćati harač državi, odnosno visoke cijena naknada za radiofrekvencijski spektar. 

Naime,  u petak je u javnu raspravu upućen prijedlog izmjena Pravilnika (o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra) kojim će se cijene naknada vratiti na razinu od prije četiri godine. Tada,  2014. godine, Vlada je odlučila povećati naknade telekomima u ime krpanja rupa u proračunu, a sada je odlučila vratiti ih na ‘početak’. 

Telekomi su cijelo vrijeme vrlo snažno lobirali upozoravajući da plaćaju najviše naknade u Europskoj uniji te da zbog toga trpe investicije. Cilj prijedloga o smanjenju naknada upravo jest, stoji u obrazloženju nadležnog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje je izradilo Prijedlog izmjena, da se rastereti investicijski potencijal operatera a u sklopu ukupnoga administrativnog rasterećenja hrvatskog gospodarstva u cjelini.

Usto, cilj je da se uklone sve postojeće prepreke i unaprijede uvjeti za uvođenje i razvoj 5G tehnologija i usluga u Hrvatskoj. Ova bi mjera trebala pozitivno utjecati na osnaživanje poticajnog okruženja za daljnja ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija, a osobito na poticanje ulaganja operatera u gigabitne mreže i infrastrukturu, kako bi Hrvatska ispunila ciljeve EU do 2025, piše Večernji list

U HAKOM-u, regulatoru telekoma, kažu da podržavaju izmjene Pravilnika i vraćanje cijena na razine iz 2014. Štoviše napominju, od 2014. do danas, Ministarstvo je u prethodim izmjenama Pravilnika smanjilo i naknade za radijske frekvencije, tako da je ukupno opterećenje na operatora i korisnika zajedno sada čak i manje. Jedna od posljedica jest da će smanjenje naknada za RF spektar svakako smanjiti i izravne uplate naknada u državni proračun, ali će zasigurno povećati sposobnost operatora da ulažu u razvoj infrastrukture i usluga, što je važno i za cjenovnu ponudu njihovih proizvoda i usluga, i potaknuti ulaganja u nove tehnologije, poglavito u 5G mreže, ističu u HAKOM-u. 

„Gubitak“ državnog proračuna u ime smanjenih naknada vrlo brzo može biti višestruko nadoknađen naknadama za dodjelu novog, trenutno neiskorištenog RF spektra potrebnog za pokrivanje 5G signalom, te povećanjem opsega ekonomije vezane uz mobilne usluge i većim uplatama u državni proračun kroz poreze (poput PDV-a). Svako zaostajanje RH u implementaciji 5G mreža i sustava imat će nepovoljan učinak na razvoj cjelokupnog gospodarstva, a poglavito dijela koji nazivamo digitalno gospodarstvo. S druge strane, ako RH bude predvodnica uvođenja 5G, pogotovo u okruženju, ta činjenica će stvoriti nove mogućnosti i komparativnu prednost RH za privlačenje stranog kapitala i investicija, smatraju u HAKOM-u, regulatornoj agenciji.

Tagovi: naknade za radiofrekvencijski spektar, HAKOM, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE