GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telemach preuzima tuzlanskog kablovskog operatera TX TV

Telemach preuzima tuzlanskog kablovskog operatera TX TV
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 08:08
Autor: SEEbiz
TUZLA - Telemach BH d.o.o. Sarajevo namjerava steći pojedinačnu kontrolu nad privrednim subjektom TX TV d.o.o. za telekomunikacije Tuzla, navodi se u obavještenju o prijavi koncentracije objavljenoj u dnevnim novinama, izvještava Indikator.ba.

Time su potvrđene spekulacije o ovom preuzimanju koje su se pojavile krajem prošle godine, a prema kojima je kupoprodaja dogovorena a samo se čeka pogodan trenutak.

TX TV djeluje već 20 godina i jedan od vodećih kablovskih operatera na području Tuzlanskog kantona.

U 2021. godini imao je poslovne prihode 8,9 miliona KM, a dobit 1,3 miliona KM. Zapošljavao je 60 radnika.

Novom akvizicijom, ukoliko dobije regulatorno odobrenje, Telemach će dodatno ojačati svoje tržišno učešće. Podsjećamo, Telemach je u 2021. godini imao poslovne prihode od 135,6 miliona KM i dobit od 9,4 miliona KM.

Nova akvizicija bit će sigurno pod lupom bh. antimopolskog tijela zbog visoke koncentracije tržišne moći Telemacha na bh. tržištu.
Iz Regulatorne agencije za komunikacije su svojevremeno kazali kako ni jedan operater u Bosni i Hercegovini nema dominaciju u oblasti distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaja, ali da Telemach Sarajevo sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu.

Prema podacima RAK-a za 2021. godinu, Telemachov tržišni udio u distribuciji medijskih sadržaja iznosio je 34,45 posto. Imao je ukupno 885.620 petplatnika, od čega je oko 67% koristilo uslugu distribucije TV-programa u okviru paketa usluga. Prag za dominaciju na tržištu, prema Zakonu o konkurenciji, je 40 posto.

Tagovi: Telemach, TX TV
PROČITAJ I OVO
CNN smanjuje broj zaposlenika
REZOVI
CNN smanjuje broj zaposlenika

ATLANTA - Christ Licht, čelnik CNN-a koji je u vlasništvu Warner Brosa, obavijestio je zaposlenike dopisom u srijedu da su u tijeku otpuštanja, navodi se u e-mailu koji je Reuters dobio na uvid.

NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
ŠIRENJE
NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
LJUBLJANA - Nakon pokretanja leasing društva NLB Lease&Go na slovenskom tržištu u proljeće 2020. godine, slovenska NLB Grupa nedavno je osnovala leasing kuća s ovim imenom u Sjevernoj Makedoniji a dobivena su sva regulatorna odobrenja za kupnju leasing subjekta u Srbiji.
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
BRODARI
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
SPLIT - Brodarska kompanija Jadroplova izvijestila je u srijedu da je sklopila ugovor sa švicarskom tvrtkom Global One Energy o kupnji broda za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG), po cijeni od 23,5 milijuna dolara.
H&M otpušta 1.500 radnika
REZOVI
H&M otpušta 1.500 radnika
STOCKHOLM - Švedski lanac trgovina odjećom H&M najavio je u srijedu da će ukinuti 1.500 radnih mjesta kako bi smanjio troškove u razdoblju slabije potražnje građana zbog krize troškova života.
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
SJAJNE BROJKE
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
ZAGREB - Fortenova grupa je objavila detaljne poslovne rezultate za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, prema kojima je ostvarila dobit iz kontinuiranog poslovanja od 534 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 384 milijuna kuna u istom lanjskom razdbolju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE