GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telemach preuzima tuzlanskog kablovskog operatera TX TV

Telemach preuzima tuzlanskog kablovskog operatera TX TV
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 08:08
Autor: SEEbiz
TUZLA - Telemach BH d.o.o. Sarajevo namjerava steći pojedinačnu kontrolu nad privrednim subjektom TX TV d.o.o. za telekomunikacije Tuzla, navodi se u obavještenju o prijavi koncentracije objavljenoj u dnevnim novinama, izvještava Indikator.ba.

Time su potvrđene spekulacije o ovom preuzimanju koje su se pojavile krajem prošle godine, a prema kojima je kupoprodaja dogovorena a samo se čeka pogodan trenutak.

TX TV djeluje već 20 godina i jedan od vodećih kablovskih operatera na području Tuzlanskog kantona.

U 2021. godini imao je poslovne prihode 8,9 miliona KM, a dobit 1,3 miliona KM. Zapošljavao je 60 radnika.

Novom akvizicijom, ukoliko dobije regulatorno odobrenje, Telemach će dodatno ojačati svoje tržišno učešće. Podsjećamo, Telemach je u 2021. godini imao poslovne prihode od 135,6 miliona KM i dobit od 9,4 miliona KM.

Nova akvizicija bit će sigurno pod lupom bh. antimopolskog tijela zbog visoke koncentracije tržišne moći Telemacha na bh. tržištu.
Iz Regulatorne agencije za komunikacije su svojevremeno kazali kako ni jedan operater u Bosni i Hercegovini nema dominaciju u oblasti distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaja, ali da Telemach Sarajevo sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu.

Prema podacima RAK-a za 2021. godinu, Telemachov tržišni udio u distribuciji medijskih sadržaja iznosio je 34,45 posto. Imao je ukupno 885.620 petplatnika, od čega je oko 67% koristilo uslugu distribucije TV-programa u okviru paketa usluga. Prag za dominaciju na tržištu, prema Zakonu o konkurenciji, je 40 posto.

Tagovi: Telemach, TX TV
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE