GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Televizijske kuće u Hrvatskoj u 2019. u plusu za 167 milijuna kuna

Televizijske kuće u Hrvatskoj u 2019. u plusu za 167 milijuna kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2020 / 17:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U prošloj godini u djelatnosti emitiranja televizijskog programa poslovalo je 53 poduzetnika, s 3.934 zaposlenih, što je za 3,6 posto više u odnosu na 2018. godinu, pokazuje analiza Fine u povodu Svjetskog dana televizije koji se obilježava 21. studenoga.

U Zagrebu je najveća koncentracija televizijskih kuća, gdje je sjedište imalo 30 poduzetnika kojima je glavna djelatnost bila emitiranje televizijskog programa, a u svim drugim županijama sjedište je imao najmanje jedan poduzetnik, do najviše pet, koliko ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ukupni prihodi iznosili su 2,3 milijarde kuna i bili su veći za 0,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su ukupni rashodi iznosili 2,1 milijardu kuna i bili su manji za 0,6 posto.

Gubitak razdoblja iskazalo je 18 poduzetnika i to od osam milijuna kuna, što je 28,2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Na razini svih poduzetnika ove djelatnosti iskazana je neto dobit od 167,1 milijun kuna, što je 21,9 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Prosječna mjesečna neto obračunana plaća zaposlenih u ovom sektoru prošloj godini iznosila 7.235 kuna i bila je 0,8 posto manja u odnosu na prosječnu mjesečnu plaću u 2018. godini u toj djelatnosti. NO , isto tako treba reći kako je ta plaća za 24,4 posto veća u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću zaposlenih na razini svih poduzetnika u Hrvatskoj koja je lani bila 5.815 kuna.

Lider u ovoj djelatnosti je javna ustanova Hrvatska radiotelevizija s najvećim ostvarenim ukupnim prihodom u iznosu od gotovo 1,4 milijarde kuna, što je udio od 58,4 posto u ukupnim prihodima svih televizijskih nakladnika u Hrvatskoj.

HRT je prvi na listi po dobiti koja je iznosila 109,8 milijuna kuna, što je udio od čak 62,7 posto u dobiti cijele djelatnosti. Osim navedenoga, oni su i zapošljavali najviše radnika, 2.833, što je udio od 72 posto u broju svih zaposlenih u djelatnosti emitiranja televizijskoga programa.

U 2019. godini Nova TV bila je na drugom mjestu prema broju zaposlenih a lani ih je zapošljavala 326, ostvarila je ukupne prihode od 433,9 milijuna kuna te dobiti razdoblja od 50,4 milijuna kuna.

Na trećem mjestu prema broju zaposlenih s njih 300 i ukupnim prihodima od 337,2 milijuna kuna i dobiti od devet milijuna kuna je RTL Hrvatska.

Analiza Fine kad je riječ o neto dobiti ili gubitku poduzetnika kod emitiranja televizijskog programa za razdoblje od 2008. do 2019. godine, pokazala je da su od 2008. do 2012. godine televizijske kuće u Hrvatskoj poslovale s gubitkom, s tim da je najveći neto gubitak iskazan u 2012. godini i to 169,2 milijuna kuna. Tada je najveći gubitak bilježio RTL Hrvatska i to u iznosu od 89,5 milijuna kuna, što predstavlja 52,9 posto ukupno iskazanog gubitka u cijeloj djelatnosti emitiranja televizijskog programa.

Nakon toga, od 2013. do 2019. godine bile su dobre godine za televizijske kuće u Hrvatskoj jer se bilježe pozitivni rezultati, s tim da je najveća neto dobit ostvarena u prošloj godini.

Tagovi: televizijski program, Hrvatska radiotelevizija, Nova TV, RTL Televizija
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE