GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Teva: Visoki troškovi energije ugrožavaju europsku proizvodnju lijekova

Teva: Visoki troškovi energije ugrožavaju europsku proizvodnju lijekova
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 17:50
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Rast troškova energije u Europi mogao bi ubrzati egzodus tvrtki ključnih za proizvodnju ključnih lijekova i dodatno ugroziti nabavne lance, ozbiljno narušene u pandemiji, upozorio je u četvrtak izraelski proizvođač generičkih lijekova Teva.

Zbog pritiska na cijene ključnih lijekova proizvodnja aktivnih farmaceutskih sastojaka već se dugo izmješta na istok, u Indiju i Kinu, gdje su troškovi puno niži.

Rat u Ukrajini i povezana energetska i gospodarska kriza mogli bi "trajno lišiti (europski) kontinent baze za proizvodnju nekih ključnih lijekova", napisala je Teva u izvješću.

Dužnosnici izraelske kompanije navode primjer nestašice tamoksifena u Njemačkoj u posljednje vrijeme, aktivnog farmaceutskog sastojka koji se koristi u ključnom lijeku za rak dojke, .

Jedini europski proizvođač tamoksifena zaustavio je proizvodnju jer je postala neekonomična, rekli su.

To je zateklo europske proizvođače lijekova i lišilo ih europskog izvora opskrbe. Preostalo im je samo nekoliko dobavljača u Aziji.

Tevini dužnosnici ističu i primjer paracetamola.

Posljednja europska tvornica paracetamola zatvorena je 2008. godine, čime je Azija ostala primarni izvor proizvodnje.

Na vrhuncu pandemije covida 19 Europa je imala problema s opskrbom paracetamolom jer nije imala "polugu ni logistički kapacitet za povećanje proizvodnje u kratkom roku", navodi se u izvješću.

Poklopilo se da je Indija, glavni proizvođač paracetamola, baš tada privremeno zabranila izvoz paracetamola kako bi podmirila vlastite potrebe pa je Europa privremeno ostala bez ključnog aktivnog farmaceutskog sastojka.

S obzirom na trenutnu gospodarsku klimu, rekao je Erick Tyssier, voditelj Tevinih vladinih poslova u Europi, "definitivno svjedočimo ubrzanju tog trenda".

Teva trenutno sama proizvodi 40 posto tih sastojaka u pogonima u Europi, a ostatak je prepustila podizivođačima, rekao je za Reuters Philippe Drechsle, potpredsjednik upravljanja EU portfeljem u Teva Europe.

Teva trenutno apsorbira veće troškove proizvodnje lijekova u Europi, ali neće to moći raditi unedogled, upozorio je.

Tagovi: Teva, Teva Pharmaceuticals, paracetamol, Europska komisija, copaxone
PROČITAJ I OVO
Fortenova odabrala kandidate na kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate na kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE