GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tisuće njemačkih restorana pred bankrotom

Tisuće njemačkih restorana pred bankrotom
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2023 / 21:28
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Više od 15.000 restorana, pubova, barova i kafića u Njemačkoj je u opasnosti od nesolventnosti, prema podacima koje je u četvrtak objavio kreditni ured Krief (Crif).

 financijskim je problemima 12,6 posto analiziranih ugostiteljskih objekata. U siječnju 2020., prije pandemije, 10,7 posto, ili 12.662, bilo je u opasnosti od bankrota.

Osobito su pogođeni ugostitelji u Berlinu. Riječ je, kaže Krief, o 16,5 posto zgrada. Najmanji rizik od insolventnosti imaju ugostitelji u Bavarskoj i Poraine-Falačkoj, na jugozapadu zemlje, gdje je pogođeno 10,5 posto ugostitelja.

Njemačko ugostiteljstvo još se nije oporavilo od pandemijske krize. U rujnu ove godine promet je bio 12,6 posto manji nego u istom mjesecu 2019. godine, objavio je u četvrtak Federalni zavod za statistiku. I u odnosu na rujan prošle godine promet je manji za 0,2 posto.

Posebno su pogođeni barovi, čiji je promet pića u četiri godine pao za 34,5 posto. U istom razdoblju restorani, gostionice i kafići bilježe pad od 8,1 posto.

Sa smanjenjem prometa smanjuje se i broj zaposlenih. U rujnu je bila četiri posto viša nego prethodne godine, ali 6,7 posto niža nego 2019. prije krize.

Dok se muče s pronalaženjem radnika, kojih posebno nedostaje od pandemije, ugostitelji rijetko mogu ponuditi dobru zaradu. Točno polovica zaposlenih u ugostiteljstvu radila je za male plaće u listopadu 2022. godine.

U cijelom gospodarstvu udio slabo plaćenih poslova bio je čak 15,2 posto.

Zbog nekoliko kriza čiji se učinci isprepliću, u gastronomiji je već neko vrijeme na snazi snižena stopa PDV-a od sedam posto. No, tako će biti do kraja godine. Od 2024. trebala bi se primjenjivati redovna stopa od 19 posto.

U Crifu navode da to može povećati broj tvrtki u stečaju.

"U nadolazećoj godini bankroti u ugostiteljskoj industriji nastavit će rasti", rekao je Frank Schlein (Schlein), izvršni direktor Kriefa.

Tagovi: restorani, njemačka, bankrot, gastro
PROČITAJ I OVO
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE