GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tisuće njemačkih restorana pred bankrotom

Tisuće njemačkih restorana pred bankrotom
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2023 / 21:28
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Više od 15.000 restorana, pubova, barova i kafića u Njemačkoj je u opasnosti od nesolventnosti, prema podacima koje je u četvrtak objavio kreditni ured Krief (Crif).

 financijskim je problemima 12,6 posto analiziranih ugostiteljskih objekata. U siječnju 2020., prije pandemije, 10,7 posto, ili 12.662, bilo je u opasnosti od bankrota.

Osobito su pogođeni ugostitelji u Berlinu. Riječ je, kaže Krief, o 16,5 posto zgrada. Najmanji rizik od insolventnosti imaju ugostitelji u Bavarskoj i Poraine-Falačkoj, na jugozapadu zemlje, gdje je pogođeno 10,5 posto ugostitelja.

Njemačko ugostiteljstvo još se nije oporavilo od pandemijske krize. U rujnu ove godine promet je bio 12,6 posto manji nego u istom mjesecu 2019. godine, objavio je u četvrtak Federalni zavod za statistiku. I u odnosu na rujan prošle godine promet je manji za 0,2 posto.

Posebno su pogođeni barovi, čiji je promet pića u četiri godine pao za 34,5 posto. U istom razdoblju restorani, gostionice i kafići bilježe pad od 8,1 posto.

Sa smanjenjem prometa smanjuje se i broj zaposlenih. U rujnu je bila četiri posto viša nego prethodne godine, ali 6,7 posto niža nego 2019. prije krize.

Dok se muče s pronalaženjem radnika, kojih posebno nedostaje od pandemije, ugostitelji rijetko mogu ponuditi dobru zaradu. Točno polovica zaposlenih u ugostiteljstvu radila je za male plaće u listopadu 2022. godine.

U cijelom gospodarstvu udio slabo plaćenih poslova bio je čak 15,2 posto.

Zbog nekoliko kriza čiji se učinci isprepliću, u gastronomiji je već neko vrijeme na snazi snižena stopa PDV-a od sedam posto. No, tako će biti do kraja godine. Od 2024. trebala bi se primjenjivati redovna stopa od 19 posto.

U Crifu navode da to može povećati broj tvrtki u stečaju.

"U nadolazećoj godini bankroti u ugostiteljskoj industriji nastavit će rasti", rekao je Frank Schlein (Schlein), izvršni direktor Kriefa.

Tagovi: restorani, njemačka, bankrot, gastro
PROČITAJ I OVO
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
SJAJNE BROJKE
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
RIJEKA - Na kontejnerskom terminalu Brajdici u riječkoj luci, kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata (AGCT), lani je pretovareno rekordnih 386 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU), a terminal je ticalo 275 brodova, doznaje se iz te tvrtke.
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
SJAJNE BROJKE
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u 2023. godini je ostvarila neto dobit od 66.4 milijuna eura, što je rast od 17.3 milijuna eura ili 35.3 posto u odnosu na 2022., objavili su danas iz te kompanije.
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
SOLIDNO
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
RIJEKA - ACI je izvijestio kako je u 2023. godini ostvario bruto dobit od 3,8 milijun eura, u odnosu na 2022. godinu kada je ostvarena bruto dobit od 4,2 milijuna eura, ostvaren je manji rezultat za 0,4 milijuna eura ili 10% manje.
Prednosti korištenja dizalica topline
INOVACIJE
Prednosti korištenja dizalica topline
Dizalice topline učinkovit su i ekološki prihvatljiv način grijanja; umjesto korištenja tradicionalnih sustava koji koriste fosilna goriva poput plina ili nafte, koriste energiju iz obnovljivih izvora poput zraka, vode ili zemlje, kako bi pružile toplinu i udobnost svakom prostoru.
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
ŠIRENJE
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
BEČ - Bečka zračna luka proširuje terminal 3. Za to joj na raspolaganju stoji 420 milijuna eura, a radovi su već u tijeku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE