GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tjurdenjev: U razvoj NIS uloženo više od tri milijarde evra

 Tjurdenjev: U razvoj NIS uloženo više od tri milijarde evra
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2019 / 14:14
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – U razvoj Naftne industrije Srbije uloženo je u protekloj deceniji više od tri milijarde evra, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev povodom 10. godišnjice poslovanja ruske kompanije Gasprom njeft u Srbiji.

Tjurdenjev je, u intervjuu agenciji Energy Intelligence, rekao da se za poslednjih 10 godina NIS „ozbiljno promenio“ i da o tome najbolje govori dinamika finansijskih pokazatelja kompanije.

On je istakao da je pre dolaska kompanije Gasprom njeft, NIS akcionarima donosio gubitke u visini od oko 100 miliona američkih dolara, a da je prema rezultatima za 2018. godinu čista dobit kompanije bila veća od 250 miliona američkih dolara, dok je EBITDA iznosila 500 miliona dolara, navodi se u saopštenju NIS-a.
Prema njegovim rečima, jedan od ključnih projekata prethodne decenije bila je modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu kojom je u Srbiji omogućena proizvodnja goriva standarda evro 5.

Tjurdenjev je dodao da je to NIS-u omogućilo da uveća svoj udeo na tržištu naftnih derivata Srbije, ali i da nastupi na tržištima zemalja regiona. Tako NIS, pored Srbije gde ima 315 maloprodajnih objekata, rukovodi i mrežom od 90 benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji.
Generalni direktor NIS-a je naveo da se u Rafineriji u Pančevu realizuje projekat Duboka prerada, koji je ključni u drugoj fazi modernizacije te fabrike.

„Vrednost projekta premašuje 300 miliona evra. Puštanje tog kompleksa u rad će svrstati našu rafineriju nafte u isti red sa najboljim rafinerijama u svetu sa pokazateljem dubine prerade preko 99 odsto. To će nam omogućiti da proizvodimo više benzina i dizela i da obustavimo proizvodnju mazuta sa velikom količinom sumpora“, rekao je Tjurdenjev.

Pored toga, NIS sprovodi istraživanja nafte i gasa u BiH i Rumuniji sa ciljem da i u tim državama pokrene komercijalnu proizvodnju.
Tjurdenjev je dodao da je, takođe, izvršena diversifikacija poslovanja i da NIS, u saradnji sa Gasprom energoholdingom, gradi gasno-parnu elektranu u Pančevu.

„Pored toga, sopstvenim kapacitetima smo izgradili nekoliko malih elektrana za proizvodnju električne i toplotne energije, na osam gasnih i naftnih polja čija je ukupna instalisana snaga oko 14MW. Takođe, na gasnim poljima u Rumuniji je u toku izgradnja male elektrane za proizvodnju električne energije ukupne instalisane snage 7,5 MW“, rekao je prvi čovek NIS-a.

Takođe je Istakao da je NIS-ovom Strategijom razvoja pokrenut novi ciklus investicija tokom kog se u periodu od 2017. do 2025. godine investira još oko dve milijarde evra.

„Ako uzmemo u obzir aktuelni period, koji je preostao do 2025. godine, to je 1,4 milijarde evra. Prošle godine smo investirali 41 milijardu dinara, odnosno 347 miliona evra što je 55 odsto više nego godinu dana ranije. NIS je nastavio trend rasta investicija i ove godine. Tako je za prvih šest meseci ove godine u strateške projekte NIS-a uloženo 18,4 milijarde dinara ili 156 miliona evra, što je sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine“, rekao je Tjurdenjev, navodi se u saopštenju.

Tagovi: Kiril Tjurdenjev, Naftna industrija Srbije, Gazprom, Gazpromnjeft
PROČITAJ I OVO
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice studenog.
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KARIJERE
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KOPER - Nadzorni odbor Luke Koper za predsjednika Uprave imenovao je Boštjana Napasta, donedavnog predsjednika Uprave Geoplina.
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
REZOVI
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
ZAGREB - Niskotarifni prijevoznik WizzAir u procesu je privremenog obustavljanja više od četrdeset linija iz svoje mreže u državama bivše Jugoslavije, uz odgađanje dijela planiranih novih odredišta.
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ULAGANJA
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ZAGREB - Valamar grupa najavila je u petak novi ciklus ulaganja s ciljem daljnje transformacije i razvoja poslovanja i fokusom na podizanje kvalitete turističkog portfelja, održivost i zeleni turizam te ulaganja u premium segment, digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja.
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
GASTRO
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
ZAGREB – Za sve ljubitelje slatkih delicija Kraš ima sjajnu vijest – Zagreb postaje bogatiji za novu adresu sa slasticama na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom Kraš choco&café. Na Trgu bana Josipa Jelačića otvara se novo omiljeno mjesto uređeno kao concept store, s vrhunskim slatkim proizvodima, mirisnom kavom te posebnom Kraševom ponudom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE