GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko će postati novi vlasnik Spačve?

Tko će postati novi vlasnik Spačve?
VLASNIŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2021 / 10:38
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
VINKOVCI - Quaestus Private Equity Kapital II trebao bi do kraja veljače 2021. godine pronaći novog investitora u Spačvi.

Podsjetimo, polovicom listopada Drvna industrija Spačva iz Vinkovaca zaprimila je dopis Quaestus Private Equity Kapitala II - vlasnika četiri milijuna dionica, što je 75,81 posto udjela u vlasništvu Drvne industrije Spačva - kako je to zadnja godina Fonda te da su poduzete radnje oko izlaska iz vlasništva i prodaje dionica Spačve, piše Jutarnji list.

Prije nekoliko dana putem Zagrebačke burze objavljeno je da je započeo proces dubinskog snimanja zainteresiranih investitora. Iz krugova upućenih u poslovanje drvnog sektora procjenjuje se da je najizglednija opcija u ovom trenutku da će Quaestus Private Equity Kapital II zatražiti dodatni rok za pronalazak investitora. Odgoda se postiže u dogovoru s ulagačima u fond, a to su 50 posto država putem HBOR-a, a druga polovica su mirovinski fondovi i ostali investitori.

Spačva trenutačno nema problem s likvidnošću i u ovoj krizi funkcionira normalno. Imala je i ulaganja u modernizaciju, a priprema i investiciju u kogeneracijsko postrojenje. Osim u snazi brenda i tradiciji, najveća je vrijednost Spačve, i u tome se slažu svi naši sugovornici, njezin ugovor s Hrvatskim šumama. Ugovorena je kvota od 45 tisuća kubičnih metara hrasta godišnje na rok od 10 godina. Svakako i Spačvin geostrateški položaj ima vrijednost, uključujući činjenicu da područje Vinkovaca još ima dovoljan broj zainteresiranih radnika osposobljenih za rad u drvnoj industriji.Svi se slažu da je poželjno da najveći udjel u Spačvi preuzme netko iz krugova dokazanih investitora iz drvoprerađivačkog sektora. Pouzdano se doznaje da mogući najpoželjniji investitori u Hrvatskoj Pervan grupa odnosno njihova tvrtka Bjelin i talijanska Florian Grup, iako su uvijek načelno zainteresirani, sve su dalje od mogućeg preuzimanja Spačve.

Spačva bi im svakako trebala biti zanimljiva, ali, doznajemo, samo u slučaju da je restrukturirana i da je situacija potpuno čista. Predstavnici Quaestus Private Equity Kapitala II, to i nije tajna, bili su u Švedskoj i razgovarali s Pervanom, za koji se u sektoru drvne industrije drži da je jedan od najpoželjnijih investitora. Florian je trenutačno zauzet oko nekih svojih projekata, a Pervanova tvrtka Bjelin realizira veliku investiciju u Ogulinu. Iz pouzdanih izvora se doznaje da nisu u ovakvoj situaciji aktivni za preuzimanje udjela u Spačvi, ali to ne znači da se ne bi uključili ako se ukaže prigoda.

Investitore, koliko se doznaje, odbija činjenica da tvrtka nije dokraja restrukturirana. Smatraju da je dio radnika višak.

"To su Vinkovci, a tamo je Spačva najveći poslodavac. I ne bi ni to bio problem kad ne bi znali da su vinkovački političari moćni te da sve procese vole držati pod nadzorom. A, s obzirom na taj utjeca, pitanje je kako bi mogli dobiti povoljne ugovore s Hrvatskim šumama ako im vlasnici nisu po volji", pojašnjava jedan od upućenijih u stanje.

Druga činjenica koja donekle komplicira situaciju jest to što je vlasnik dijela zemljišta, uključujući i neke zgrade, tvrtka B2 Kapital.

"B2 Kapital vlasnik je dijela poslovnog kompleksa u Vinkovcima na adresi Duga ulica ukupne površine 82.387 četvornih metara.

Navedena nekretnina nije predmet prodaje u sklopu prodaje objavljene putem Zagrebačke burze, već je prodajemo direktno. Trenutno smo u procesu prikupljanja i evaluacije ponuda zainteresiranih kupaca, stoji u odgovoru na naš upit koji je potpisao Slaven Andabaka, voditelj Odjela za upravljanje nekretninama B2 Kapital. To svakako otežava ulazak investitora jer će morati dodatno razgovarati.

Tagovi: Spačva, poslovni rezultati, Pervan grupa, Bjelin, Florian Grup, Quaestus Private Equity Kapital II, Drvna industrija Spačva
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE